“配有靓景的虾拉面”

一幻拉面 (海运大厦)
Eatigo
香港排名第2,128 (共13,928家美食)
2019年8月26日点评

当初知道一幻会黎香港开分店已经非常期待,但系因为担心初开业会有热潮,要等太耐位,所以等到呢个时候先正式黎潮圣。

打开点菜纸,佢只得招牌既特浓虾汁叉烧拌面和虾汤拉面,之后就要拣是否需要加配菜、葱等等。今次因为我系拣拉面,所以只需要拣汤底、口味、面既种类等等。除左拉面,我地仲点埋饺子。

佢既汤底有齐虾和豚骨既味道,浓淡度岩岩好,两种味道都有味得黎,又唔会盖过另一口味。面身弹牙爽口,同个汤底好夹。而个饺子就正常地出色。

因为岩岩好接近黄昏,天未入黑,仲可以欣赏埋维港景色。

感谢 kennychancc

2019年8月20日点评 通过移动设备发表

今天是男朋友的生日,一幻拉面的推广是生日正日去吃是能免费吃碗 $88 的拉面,超掋食。我点了碗辛辣虾汤拉面,汤底浓郁,粗身的拉面很弹牙烟韧。另外饺子也煎得很好味!

感谢 biancachan18
2019年8月3日点评 通过移动设备发表

我爱日本,爱日本所有食物,热爱所有用品,平均每年都要去一次,唔去唔安乐,但系近呢一年因为转工嘅关系,所有大假都无放过就转新工,今日行过海运大厦见到居然喺呢度开咗间一幻,正好慰藉我嘅弱小心灵,解决我冇得shopping之苦,日本人称我哋呢种买法叫「爆买」,坐低叫咗一个饭团,同东京食到嘅一模一样,坐系吧枱面对住师傅,令我谂起系日本嘅情景,转个头拉面就到啦,虾汤拉面味道同东京嘅简直倒模一样,食完呢一餐我心理平衡左好多。

感谢 RachelNgai829
TripAdvisor 中国会员
2019年8月1日点评 通过移动设备发表

用餐日期:2019年8月
2019年7月24日点评 通过移动设备发表

来自札幌的一幻,以虾汤㡳闻名,$88一碗,价钱算是,汤可选原味(即纯虾味),或混入豚骨汤,另外可加酱油、盐或味噌,我选了混入少量豚骨及盐味,这比较可以突出鲜虾汤底的味道。面我选了幼面条,都不是很幼的那种,口感不错,吃时会吸到汤汁,汤底有很浓的虾味,不会太咸。面的份量足够。

感谢 aimme16

去过一幻拉面 (海运大厦)吗? 请分享你的经验!