“惊喜满满😍🤩嘅木系餐厅👍”

Green Waffle Diner
香港排名第2,609 (共13,891家美食)

又去入元朗揾食喇!!谂住帮衬下d文青小店,下昼先同朋友食咗个大大下午茶,夜晚就揾间餐厅倾下计,食少少野。

入到Yoho 1期,就见到Green Waffle Diner,餐厅以木系为主,感觉好舒服,见到餐牌都有小食、主食同甜品。唔错咁㖞。于是就拣咗个牛肉粒薯粒镬仔同软壳蟹意大利饭。

镬仔一黎到,先发现原来牛肉粒薯粒镬仔($144)自己嗌错咗大size。不过卖相同味道都唔错,芝士可以拉到好长,牛肉粒就好juicy,有惊喜!

跟住黎埋软壳蟹蕃茄干意大利饭($138),蟹好多肉好好味,同浓浓既蕃茄味好夹。本身都系谂住食少少野,但见佢d Waffle好吸引,同埋系餐厅主打,所以都嗌咗一份鲜芒果士多啤梨窝夫($86)试下,Waffle外皮脆脆地,跟埋芒果、士多啤梨同朱古力雪糕,超正,好彩有试到啫。

==========

Green Waffle Diner
地址: 元朗元龙街9号形点一期地下G002号舖

感谢 Man_Sze_Chung

我哋六点几入咗去餐厅,可能未到食饭时间,餐厅内唔算好多人,但环境舒适。而且侍应都好好咁帮我地介绍餐厅特色嘢食

Steak and Egg Hash Skillet
牛肉粒薯仔粒镬仔 $144
牛肉粒、炸薯粒、蘑菇、洋葱、两只水煮蛋及车打芝士
材料十分之丰富,而且味道相对近乎原汁原味,个人会觉得比较淡,但加上茄汁就一极棒啦

Crispy chicken wings
香脆鸡翼六只 $88
我哋拣咗香蒜蜜糖汁和水牛酱汁(微辣)。值得一赞嘅系鸡翼一上到枱嘅时候仲系热辣辣, 而且扑鼻而来嘅系一阵阵香蒜味,闻到都想食鸡翼咬落去外皮香脆,内里不但入味而且仲好juicy水牛味鸡翼酸酸地甜甜地而且带点微辣,十分野味

Banana Foster Waffle
火焰肉桂香蕉窝夫 $86
烧肉桂香蕉加上香甜浪姆酒,鲜忌廉及朱古力酱,一上台已闻到龙龙的肉桂香味
窝夫一咬落去外皮脆卜卜,内里柔软及蛋味十足!配埋Vanilla雪糕一齐食有种冰火两重天嘅感觉好好食,值得一试

感谢 sunsun_foodie
2019年8月30日点评

Yoho Mall系宠物友善商场
当日就见到有狗狗坐喺宠物车同主人一齐进餐

QR code落单几方便 亦都可以揾店员帮手
本身放喺到嘅系薄荷柠檬水?! 唔错

安格斯肉眼牛扒早餐($168)
5安士肉眼扒/炒蛋/沙律
脂肪肥膏较少 变相牛扒可食用范围更多
肉味颇浓有肉汁几嫩腍

原味窝夫+拖肥碎($30+$20)
以前喺加拿大读书个阵
会拎急冻嘅窝夫摆落焗炉烘返热当早餐食
新鲜烘出嚟 果然更松软更香 想买部窝夫机添

感谢 seowoob
2019年8月19日点评

同朋友食完晚饭仲有讲唔完的话题,所以再揾左间甜品食。
去左形点一期的Green Waffle Diner, 餐厅在商场的底层,开扬,环境舒服。

因为饱饱地,所以2人只是点了一个甜品,两杯饮料。
餐厅采用QR Code 自助落单,方便,快捷、准确!

甜品当然系拣招牌菜Waffle, 我地拣左青苹果焦糖味配朱古力雪糕。
招牌即系招牌,卖相一流,即叫即做,Waffle 的火喉控制得好好。
外脆内软,又松化,仲要微暖,好味。
青苹果唔酸,仲微甜,好开胃,焦糖粒粒好脆,又系甜甜地。
成个配搭都好夹。

饮品点左Avocado Coconut, 牛油果味好重,好特别。

感谢 Explore820801
2019年8月3日点评

酱烧猪肋骨配炸番薯条、西班牙火腿炖饭、双拼鸡翼(两款酱汁)
甜品:雪糕香蕉窝夫
十分美味!
下次一定再来!

感谢 PiggyC9

去过Green Waffle Diner吗? 请分享你的经验!