好挂住好挂住好挂住日本啊!而家观望下半年可以起行啦✈️
未去到都要解乡愁,真日本无得去,就去个港版日本居酒屋顶住先~
位于尖沙咀南瀛水产,美食选择繁多,食个靓LUNCH都拣到我花多眼乱,大量新鲜海鲜选择,即拣即整够哂鲜味,千拣万拣终于拣咗好几样精选慢慢叹
先来前菜 #海鲜沙律,第一次食鱼生沙律,好新鲜好好味啊,估唔到角切鱼生用嚟整沙律几正,食完真系好开胃,准备好味蕾品尝接落嚟的美食~
然后上枱的是 #黑松露鳗鱼卷,黑松露酱配肥美鳗鱼,钟意食鳗鱼真系唔可以错过,味道层次丰富,切好的鳗鱼形状完美配搭寿司卷,夹起都唔会咁易同旧饭分离,易食又好味。
食完味道丰富的鳗鱼,接住是 #平目刺身,味道清淡,但鱼质弹牙爽口,记得配合餐厅特有酸酸的酱汁,酸酸甜甜突显平目鱼鲜美。
最惊喜是紫菜包裹着的 #海胆天妇罗,人生中第一次食如此煮法的海胆,非常特别,平时食海胆我都好惊会腥,但用海胆来整大妇罗就唔需要担心呢个问题嘞,完全无腥味之余,仲好香口,食落口后再慢慢涌现海胆鲜味,好正!
来到南瀛必点 #蚧味噌甲罗烧,蟹盖上有蟹膏、蟹肉、蟹籽加埋鹌鹑蛋,相机先食,然后店员再直接系你面前上炉烧热, 未食已闻到浓郁蟹味,我至爱食蟹,未食已流哂口水,煮好放响面前啖啖蟹膏蟹肉,简直是享受
水产当然唔小得食烧海鲜,超新鲜劲大只 #生蠔,生猛 #活鲍鱼即烧即食,日本回忆返哂嚟,新鲜海鲜唔洗点调味已非常鲜味可口,日本菜食环境食味道,南瀛通通都做到,日本就未去到,南瀛止下渴完美胜任❤️!