“《 晏 昼 食 乜 好 ? 》”

Texas Burger (旺角)
提供送餐服务
香港排名第510 (共15,674家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2021年1月11日点评

唔知大家平时钟唔钟意食汉堡呢?

好奇嘅我睇完餐牌决定叫烧烤手撕豚肉中式汉堡。佢既汉堡,配上豚肉都几夹,因为豚肉嘅油份夹上面包其实中和左油腻感,再加上佢啲配菜系炸碎洋葱,配埋芝士可以丰富汉堡个层次感,真系会令你想大啖大啖咁食。薯条虽然调味一般,但系系我最钟意嘅粗薯条仲够脆,比你过关啦~

我谂唯一可以挑剔嘅系价钱,因为以食汉堡黎计其实唔平。
好食推介 :烧烤手撕豚肉中式汉堡 $78

Texas Burger (旺角)
地址:旺角亚皆老街8号朗豪坊12楼1A号舖

感谢 3poorguys

2020年10月7日点评 通过移动设备发表

有次行朗豪坊顶层见到呢间天幕下的汉堡店有3大张梳化座位望落非常chill,上食评网望左下食物相同menu觉得唔错就入去帮衬
而当日就好好彩有得坐梳化位,未食已经开心左先
***********************************************************
墨西哥风味杂锦沙律 ($88)
配料有大虾、牛油果切片、奇异果粒、粟米粒同墨西哥香肠,大虾烤得过熟食落偏乾,而沙律油醋唔太够,感觉斋食沙律菜咁味道好寡 份量唔多,价钱同汉堡包一样感觉唔太抵食‍♀️
✨煎牛柳条墨西哥芝士夹饼 ($48/1;$88/2)
墨西哥饼皮可选软皮或脆皮,个人认为夹馅既话软皮系最好食既❤️
牛柳条上桌时仲系热辣辣,用左孜然粉作调味好有食紧蒙古烤肉串既感觉,但系味道就偏浓未必人人接受到 而夹饼配上清新既牛油果莎莎酱同酸忌廉,加埋牛柳条一齐食非常惹味,不过食既时候要小心d馅料会跌晒出黎
汉堡包+奶昔套餐
✨ 德州烧烤牛肉汉堡($88)
呢度汉堡包既size比较细只,而呢款汉堡配料就有汉堡扒、烟肉、炸洋葱圈、芝士同生菜
汉堡包外脆内软,食落带有几分牛油香气 至于汉堡扒就偏薄身,比较干同唔够juicy 最特别系有洋葱圈,可以过下食炸野口瘾
✨是日精选奶昔/玛格丽特套餐 (+$66)
汉堡包有3个升级套餐可以拣,价钱分别系$36、$56同$66,同样配薯条同酸青瓜,只系饮品唔同
系menu见到呢度既奶昔几吸睛,正价要50蚊杯所以套餐系最抵食 当日既精选奶昔系pina colada,用左椰子雪糕同菠萝一齐打成奶昔,面头加上忌廉,味道饮落好夏日
粗薯条刚炸起够晒新鲜,而酸青瓜就最岩解腻
人均消费:$150–$200
味道指数:3/5
抵食指数:3/5
环境指数:3.5/5
‍♀️服务指数:3/5
再访指数:3/5

感谢 big_foodie_yanny
2020年2月15日点评 通过移动设备发表

话说想食哩间天幕下既餐厅好耐,好想一试卖相超吸睛既Lego burger 所以就同朋友嚟会一会佢,但好伤心我地去日Lego burger已经卖哂 唉下次一定要再去试呀!
☆ 德州烧烤牛肉汉堡 HKD$88 + Combo($36)
汉堡卖相非常邪恶 又系种多层馅料超丰富,一个口都咬唔哂嘅burger 有烟肉芝士洋葱圈及牛肉 最正系加左Combo,旁边有一大旧酸瓜 细个好唔钟意食酸瓜会扔左佢,大个唔知点解劲钟意食❤
☆ 墨西哥芝士夹饼(软皮) HKD$88/2pcs
分别点左手撕鸡及烧烤手撕豚肉,两款都非常惹味 面头仲加左大热既牛油果酱及番茄粒粒 加上sour cream及莎莎酱,啱哂重口味既我
☆ 彩虹千层云呢拿蛋糕 HKD$48
本身因为佢有彩虹颜色而点左佢,但唔知日咩原因,变咗做芒果千层云呢拿蛋糕 不过无所谓啦都一样咁靓 个千层皮整得都算几薄,中间每层夹住好多云呢拿cream,感觉不错呢
☆ 软雪糕奶昔 HKD$50
哩度嘅奶昔一定要叫,除咗卖相非常吸引之外,仲玩味十足 我叫左浅粉红色草莓味嘅奶昔 味道唔算好甜,但系十分creamy,仲饮到啖啖士多啤梨果肉,好正呢~
Texas Burger
旺角亚皆老街8号朗豪坊12楼1A号舖

感谢 foodie_anniechan
2020年2月12日点评

身处朗豪坊去按摩前来到了Texas Burger食个晏。我点了蓝芝士牛肉汉堡,朋友则点烟熏英国车打芝士牛肉汉堡。当然都跟了餐,因为食汉堡点可以无左薯条呢?

虽然人多,但上菜速度有效率,餐点系热辣辣送上。半溶的蓝芝配嫩滑肉饼就系最简单的滋味。

我就较花巧一点,汉堡入面有炸洋葱圈、烟肉、生菜、牛肉饼,造型饱满。牛肉牛味浓也juicy。薯条是粗身的那种,香脆且入口有质感,和汉堡是绝配。

最邪恶系杯奶昔!面头全部都系雪白的忌廉,下面系雪糕。其实奶昔有3款,但若是跟餐的话,就要随餐厅当日推介款式。

我们的杂莓雪糕带点酸酸地,所以唔会太甜,作为汉堡后的甜品,是透心凉又消热气之选。

感谢 Junericee
2020年1月20日点评

有些时刻还想静静的,逃离繁嚣一回,享受独处。不寂寞,不空虚,而是一种体验,就像美国小说家Jonathan Franzen说:「在喧闹嘈杂、五光十色的大众文化中,如何维持独特性和多样性——如何独处的问题。」如果你不想留在家中,想外出透一透气,不妨到【texas burger】,因为环境广阔又拥舒适的,可以好好地「折埋」。

门面会见到埋个厨房添,可以睇到厨师成个制作过程架!

【texas burger】在旺角朗豪坊顶层,远处已望到餐厅设有半开放式的卡座,即刻让人有悠闲放松嘅感觉,在旁边有Live Stage ,Lucky的话会有live band听下呢。有种「外国风・给你有旅行中的感觉」

入面餐厅面积真不大,人多时不坐于座会坐得比较挤,不过胜在在天幕下楼底够高,感觉特别开扬。

餐牌设计好丰富喔,颜色多多,食欲大增,入面嘅选择种类不多,除了汉堡之外,还有墨西哥风味的特色小吃。餐牌都系呢两样菜式为主的。

Order左两样野食Share食。

烟燻鸭肝牛肉汉堡 $148 「跟Combo - 有暮条+饮品+$36」
烟燻鸭肝牛肉汉堡叠得高高的汉堡,卖相澎湃,里面的配料有烟燻鸭肝、牛肉、洋葱圈、芝士及沙律菜,相当具份量。

鸭肝甚有水准,外层带脆口,内里啖啖油香,鸭肝味道可以渗透至整个汉堡,好正!牛肉肉质够软嫩又厚身而汉堡能烘焙出外层轻脆,口感好好,夹住新鲜蔬菜整体不太油腻仲非常juicy,半溶邪恶芝士加埋入去仲唔系美味之选咩?惹味啊!

汉堡包配薯条可说是永垂不朽的经典配搭,厚切薯条连着薯皮炸得外层酥脆,肉心软绵细密。第一次有半条咁上碟,幸好将酸瓜放在外面,因为我是不爱吃青瓜的!很照料到我的需要啊~ 不用在包内挑出来这么麻烦。

手撕豚肉墨西哥特色饭卷 $118

饭卷烤得微焦而干爽,扎实的饼皮裹满手撕猪肉,经长时间炖煮的猪肉肉质软嫩,沾上红绿莎莎酱及酸忌廉,酱汁入口特别creamy。

橘红色的墨西哥饭煮得比较腍身,入口偏辣但我觉得辣度相对轻。点堆旁边嘅墨西哥粉辣味会更升华更正呀,BTW可能系我食得辣呢。

成个味觉层次感丰富,别具异国风味。抵赞嘅系份量十足,吃罢一整条充满饱足感。

蜜桃菠萝梳打
餐饮选配了一杯梳打,好好饮,有啖啖香甜果味,系清新嘅,唔算太甜又能解腻呢。

店舖主打美式平民Burgers,嚟到同朋友倾计,边食Burger边放松下都几Chill,而且价钱仲好相宜,相信餐厅主理人系想将美式Burgers带到嚟香港,并且平民化,可以一般普罗大众都可以负担得到吧。

感谢 Daitodum

查看过Texas Burger (旺角)的旅行者还看了

中国香港

去过Texas Burger (旺角)吗? 请分享你的经验!