“抵食高质本土汉堡店🍔”
邻居的点评

邻居
2021年1月7日点评 通过移动设备发表

周不时都会想食下burger
星期六谂住行下市集就顺便去
依间bookmark佐一排既小店
位置唔算好多 位同位之间都有适当嘅距离
所以weekend既三点度都依然要排队喔~
小店有8款足料burger可以简
多数都系以美式手打牛肉为主
全部都好吸引排佐咁耐简足咁耐要食乜
可以加$18转set有沙律或薯条同汽水
另外仲有啲邪恶小食,沙律同热狗可以简~
▫双重芝士牛肉汉堡 $52
:.8/5分
店员上菜嘅时候会比张纸for包住黎食~
两块半溶芝士趴佐系度 一咬d肉汁就喷晒出黎牛味好香浓 食得出手打既feel 油脂比例岩岩好 劲邪恶
再夹住啲蕃茄 红洋葱 罗马生菜 层次感upup 可以中和返唔会过腻‍♀️
仲有!!个外脆内软既包包~超好咬 唔会太脆又唔会太硬 岩岩好系我钟意既质地
▫邻居汉堡 $62
:/5分
食完就知道呢个点解系主打
因为呢个真系超级巨型 我成只手系拎唔晒架囉好无~ 咬一啖跌一旧劲呢Hea
配料主要系多咗烟肉蘑菇同菠萝简直系最强配搭 尤其是菠萝好fresh既酸甜感 更加突出到肉扒既牛味系几浓厚 juicy度再介lv 一路食一路滴汁 完全无dry感!
$18 配双色薯条x汽水
:.8/5分
一场嚟到点可以唔试埋佢个双色薯条
其实我觉得都几抵加
除佐普通嘅薯条之外仲有我至爱既蕃薯条
平时一定要取舍 终于可以孖住食
蕃薯味好重大满足 好香脆热辣辣~
就算热气我都要食晒佢!!
总结,所有食物都系即叫即做‍♀️真系新鲜热辣仲要我哋坐喺厨房附近系咁听到煎肉扒种滋滋声我哋一路食一路系咁话好味依个价食到依个质素我真心赞叹仲要真系劲足料食到好饱我太迟发现你了!!大满足

感谢 vvvfoodies

2020年12月29日点评 通过移动设备发表

呢间又系好多人推介既黄店足料高水准汉堡包店,点了2个餐,分别系:

邻居汉堡
汉堡包即叫即整,用料足,入面劲多配料,有手打牛肉扒,烟肉,蘑菇, 菠萝,蕃茄, 红洋葱,罗马生菜,车打芝士再加上自家酱汁。所有食材都好夹,食落好有层次,菠萝系原片,牛肉味浓多汁,食落劲juicy。

黑松露酱蘑菇牛肉汉堡
黑松露味唔太出,似食紧磨菇牛肉汉堡,反而加配既薯条有惊喜,系普通薯条加蕃薯条既组合,炸得干身,唔会油淋淋,后者唔系道道有得食,甜甜地,好食。

(注:另+$18 转了套餐,可选沙律或双色薯条,及罐装饮品)。

********************************************
邻居
长沙湾元州街162-188号天悦广场地下
A8号舖

感谢 Foodie_carcar
2020年5月26日点评

长沙湾总是给人一种卧虎藏龙的感觉,偶然经过长沙湾都看见依个霓虹灯招牌的店「Neighbor」,而且常常都有很多人排队,感觉十分有名气。
今日终于有时间去排队试下啦,可能我黄昏已经到达到 未算入夜 所以今次只排了10分钟便可以入去。

地方较细,有开放式厨房 可以看见由几位青年人为大家烹调美食,餐厅系自助付款形式,拣好食物后需要自己走去柜台落单,到时食物会由店员送上。

我们叫了双蘑菇黑松露酱芝士汉堡(素食)拼双色薯条汉堡及烤大菇牛肉汉堡拼双色薯条

「双蘑菇黑松露酱芝士汉堡(素食)拼双色薯条」

面包外脆内软 黑松露味好重 上碟已经香喷喷
蘑菇超足料 可以睇到入面满满蘑菇馅料 每咬一啖都好多汁 超级juicy 加上芝士 正阿!!

「烤大菇牛肉汉堡拼双色薯条」

烤大菇牛肉汉堡拼双色薯条 - 长沙湾的邻居烤大菇牛肉汉堡拼双色薯条
卖相睇落去好吸引 面包烘得松软 手打牛肉厚身 咬落去仲有肉汁 牛肉味重 烤菇好大旧 一咬菇去啲汁出晒嚟 非常juicy 加上半溶芝士 成件事好满足
「双色薯条」
系有薯条、蕃薯条,全部都炸得好香脆,热辣辣
蕃薯条既蕃薯味好重 完全食到唔停口!

感谢 Lamlamng
2020年4月27日点评

呢间「邻居」汉堡店我想食好耐每次经过都见到佢坐满晒人终于有日收早特登去食‼️今次仲唔轮到我

除左汉堡之外,其实佢仲有啲炸物小食不过我地今次黎系要一尝佢个汉堡有几出色所以今次主角都系汉堡❗️

大烤菇牛肉汉堡$62 :
劲Juicy呀~~~一嘢咬落去,大啡菇啲汁必晒出嚟超正呀❗️块牛肉仲要好厚身,食落去同样啲肉汁必晒出黎好满足呀再加埋溶溶地嘅芝士成件事又再升一级同埋我好钟意佢个面包烘到外脆内软唔错唔错❗️

邻居汉堡$62 :
呢个好多料❗️个口真系细啲都搞唔掂有汉堡牛肉、烟肉、蘑菇、蕃茄、红洋葱同埋重点系有我最钟意嘅菠萝呀菠萝其实同汉堡真系几夹,酸酸甜甜够晒开胃同样再加埋溶溶地嘅芝士真系冇得输

双色薯条$18 :
汉堡加$18可以有埋薯条同罐装饮品❗️估唔到都有惊喜㖞原来佢双色薯条其系薯仔同蕃薯薯条系偏向粗身果款咁先正炸到啱啱好,外脆内软蕃薯条仲几甜添
好味指数:

呢间店整体超晒班唔怪得成日都坐到满晒佢已经成为我必食Encore之选

感谢 mrs_ng_c9
2019年10月29日点评

餐牌上有好多burger都好吸引,例如大啡菇牛肉汉堡、双层芝士牛肉汉堡,样样都系我”飞化”。不过最后拣左鸡扒汉堡,一黎唔想食太油腻,二黎同事话鸡扒好正。

鸡扒汉堡$58
哗!! 等左3个字,个巨型鸡扒汉堡终于上枱!!
鸡扒好大块,大到完全盖过哂下面其他食材;而且好厚身,咬落啖啖肉;肉质又滑又多汁,即使走酱都唔怕个包会干;鸡扒唔会醃到好咸,系我中意既淡香草味。

除左菠萝外,仲有蕃茄片、紫洋葱片同生菜,不单可以添加色彩,更可以一解油腻感,洋葱片更为整个汉堡增加爽脆口感,整体配搭得唔错。

汉堡只要加$18就可以配双色薯条同汽水,由于汉堡size都几大,所以同同事share薯条。
炸蕃薯条唔系第一次食,但一试就会爱上呢度既蕃薯条;一黎比较粗身,二黎够甜够软,令人忍唔住食完一条又一条。

其实无论大至餐厅既布置、职员既服务笑容、坚持即点即整既态度,定细微至汉堡既摆盘、食材既温度同新鲜程度,都feel到小店非常用心地经营。

感谢 saisaic

查看过邻居的旅行者还看了

去过邻居吗? 请分享你的经验!