“超高质川菜”
川流的点评

川流
提供送餐服务
香港排名第584 (共15,287家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2020年4月17日点评

呢间位于湾仔既川菜餐厅,从装潢来看已经很有神秘感

现场既环境都好现代
岩哂一班fd子聚会
食物价钱算系比一般既贵

鲜沙姜鸡汤
首先来个汤每人暖一暖个胃先,呢度汤既选择都唔少,有位上的也有一煲煲的
今次点既呢个系鲜沙姜鸡汤,厨师已经率先分开左汤同汤渣

沙姜鸡味道既汤都系第一次饮
没想到又几特别,好似食紧沙姜鸡一样
所以个汤渣比起一般既更有味同更吸引

小笼包
小笼包系我既最爱,呢度既小笼包食法都几特别,系用吸管将自己想要既醋份量加入去,感觉好新颖,不止系好玩咁简单

因为直接加系小笼包入面既汤内,所以一入口个下不会吃到酸的味道
个酸味系慢慢甚出来的!!很特别又好别

担担面
四川担担面享负盛名,呢个担担面既份量都几大,面有口感,酱汁同配菜方面都好正宗

感谢 mikechan9527

2020年3月29日点评

当有酒店中菜厅做紧三四十蚊一碟点心时,其实坊间早已有人先行一步。
说起来都有三几个月前的事,当时一家4口品尝了德哥刚推出的假日任食点,已经留下良好印象,今次系疫情下,啱啱好系新法实行之前,同几位「生死之交」再访,真系未知何日再相见。
疫情之下生意的确难做,最新的4人一台指引亦加重了打击,如非必要当然要减少出外用餐,但饭还是要食的,唯有小心一点,找间卫生环境有保证的餐厅,以免加重了医护的负担。
虽然相隔了几个月,假日任食点心依然是每位$168,另加茶芥25,90分钟用餐时间。
茶是点了少见的老鹰茶,甘甘甜甜,而且带余韵,我几喜欢。
沙律吧
棒棒鸡配棒鸡麻酱汁
可能近排食辣机会多,今次感觉不如上次的辛辣,但鸡肉是保持水准的嫩滑。
蒜泥白肉配甜红蒜泥汁
薄薄的一片,连同青瓜片一齐食,加上香口的蒜泥汁,越食越想食。
五香牛肉配酱麻油汁
同上次一样好入味,突然间好想配碗面一齐食。
川北凉粉配凉粉汁
都有好几个月无食,质地几爽滑,不错。
酸辣拌阔粉
阔粉烟韧食旧,酸辣汁调较出色。
古方红糖豆腐花
有说甜能平衡辣度,是否属实大家不妨落点红糖试下。
点心
虾汁小龙包
充满了玩味,黑醋用吱管直接注入小笼包内,多少随意,直接混和了肉汁,单比起蘸点陈醋是更可口。
红酒京酱烧鹅包
另一道值得推荐的,莫过于烧鹅包,包底松软香滑,内里烧鹅肉嫩惹味,超正。
美味素菜包
最怕食到素菜包有臭青味,但德哥出品绝对无问题,菜蔬刴得幼细,比起不少上海菜馆出色。
贡笋三虾饺
在原有爽弹的虾肉中,加入了虾籽,令虾味更形突出,饺子皮擀得平均,绝不会一口粉,卖相饱满,唯一要挑剔的,就是折纹不足。
鲜虾豆苗饺
上次太咸,今次从善如流,口感清新,好得多了。
蟹籽烧卖
稳扎稳打,体形合理得多,食多两粒都不怕顶肚。
爆汁芝麻牛肉锅贴
可能挂住影相,咬落肉汁未算澎湃,但牛肉味浓郁,反而可以好好享受。
百花煎酿萝卜糕
又是一道令人欣赏的点心,两边煎得微脆少许焦香更吸引,中间酿入虾胶,令口感更添层次。
麻辣肠葱油饼
可能要迁就大家口味,麻辣味轻盈得不太觉,但外层保持酥化的质感,又有阵阵葱油的香味。
蜂窝鱼香茄子芋角
馅料用上鱼香茄子,很有趣的组合,加上油温控制得准,蜂窝炸得轻轻松松,吃一口,呷一杯老鹰茶,尽在不言中。
糊辣壳酸辣抄手及鸡汤抄手
有辣有唔辣,悉随尊便,但个人偏好重口味,刺激味蕾的感觉真好。
基本价$168连茶位大约是$200位,有机会的大家不妨试试。

感谢 foodiephilip

点心有灌汤小笼包和家乡燻腊肉胡椒饼
小笼包附有滴管给客人放醋
胡椒饼用享负盛名的柬埔寨贡布胡椒
浓郁的胡椒香要亲口尝过才会体会
这晚的四川之夜充满著辛辣的欢笑

感谢 ss13ss13
2020年2月27日点评

「纯黑衬黑,看不见但却诱惑。」川菜之所以能够
川流不息,历久常新主要就系果一套功夫菜。
而四川最正宗既莫过于由陈启德师傅,人称德哥既
名厨主理既「川流」。餐厅以简约特色将酒吧同
餐厅融汇贯通,用黑色主调黎衬托成个气氛,
除左个型字之外我真系谂唔到其他形容词能够
形容得更加贴切!而新派川菜除仲加入左西式
元素将菜式卖相变得更加精致。 而家由2月27号
去到3月8号仲有「2020春季香港餐厅周」DiningCity,
搜罗超过130间优质食府做紧最低优惠价都
只系HK$148咋!仲等咩呀?
HK Restaurant Week - $398/Head
▪ 头盘四小碟 -
▫ 食主之前当然唔要醒下胃先啦,点完菜一黎就
有一个四小碟前菜既礼盒。卖相精致,每款前菜
都分得精细,诚意十足。包括香脆花生、自家制毛豆、
四川泡菜、话梅爆谷。最欣赏佢爆谷由餐厅自己炒,
加少少辣粉,香口到不得了!
♦1st Course -
▪ 蒜泥·本地黑毛豚白肉 -
▫ 就算系自家本地既黑毛猪一样出色,
可以见到师傅既刀功如此利落,每块豚肉大细平均,
厚薄如一。而肉质腍身,肥瘦适中,加埋蒜泥做调味,
入口做到麻香之余,豚肉既香甜亦岩岩好,认真唔错。
▪ 醋椒胡辣羹 -
▫ 蛇羹就食得多,不过以酸辣味既汤羹做主打
真系第一次试。呢个汤羹以醋椒做主角,头啖汤
你会慢慢食到果种麻辣味,后劲会逐渐feel到
果种咸酸味,系你吞尖上面游荡,真系几过瘾。
♦2nd Couse -
▪ 当红沸腾龙趸鳍 -
▫ 当红炸子鸡你就听过啦,当红龙趸你又试过无?
一黎就见到红唇烈焰咁既颜色,就咁睇以为肯定
好辣啦。其实食落同水煮鱼有d似,比较著重麻香味,
而鱼肉因为丰富胶质所以好够弹性,满满油香
但唔会太腻。
▪ 干烧明虾球 -
▫ 以酱汁取胜既一道经典菜,蕃茄酱带少少
微辣得黎又有有酸甜感味,好特别。而虾球
经过干烧入口做到弹牙爽滑,捞埋酱汁一齐食
自然停唔到口啦。
▪ 骟牯黄牛肉面 -
▫ 川菜无可能唔整返个面既,呢个担担面就
够哂睇头啦。一整片红油盖盖住成碗面底,
汤头浓郁惹味,收放自如;而面条咬落够弹牙滑溜,
唔错。牛肉用上骟牯黄牛,因为公牛被阉割之后
激素相对少,着重食肥肉,亦姐系肥牛。肥牛够香甜,
牛味又重,拎黎打边炉或捞埋呢个面一齐食就最完美啦。
▪ 温泉蛋鲜鲍脆饭粑 -
▫ 大大只鲜鲍放在你眼前,你唔系无动于衷呀麻?
而月桂枝上好似串烧咁既就系饭粑,外层炸得松化无比,
入口烟韧弹牙,好好食;配搭埋温泉蛋,
自然做到质感更加幼滑呀!
♦Cocktail -
▪ Autumn Blossom - $118(Gls.)
▫ 终于有一次试到一杯令我惊喜满分既Coctail,
呢杯用左慢煮过既菊花块,拎左果个香味。再加入云呢拿、
冧酒、柠檬汁、菠萝汁、葡萄柚汁,将整个甜味带出,
而且饮到啖啖都系菊花香,相当出色!
♦Mocktail -
▪ Peach Mule - $58
▫ 女士们唔钟意掂到酒精唔紧要,呢杯Mocktail
岩哂你啦,先用柠檬、水蜜桃泥加强甜味,
再配搭用加左茶味既糖水,最后倒埋梳打,
入口感觉唔会太甜,蜜桃味比较突出,
而且做到卖相有两层好似水油分隔咁,好特别。

感谢 lankiman6330
2020年2月26日点评 通过移动设备发表

前几日表哥系纽西兰番黎香港探我地,佢话超级挂住香港既美食。 知佢钟意食川菜,今晚黎左湾仔依间「川流」食晚餐。
无论门面定内在装横,都甚有风格,走型格路线。
川菜以麻、辣、鲜、香为特色,当晚叫了好几款菜式,食物有水准
先送上自家制创意小食,有四款分别是四川泡菜、话梅粉爆谷、毛豆及花生。最钟意酸酸辣辣既泡菜,份外开胃。 话梅粉爆谷又想不到咁夹,吃得过瘾。
❤️姜汁藤椒炝蛏肉
蛏子皇的爽甜遇上姜汁藤椒带来的辛香,为味蕾带来刺激及惊喜。底层还有粗壮爽脆的花生芽菜。
❤️酸菜鱼片
酸菜鱼是一道非常开胃的菜肴,配以酸菜、泡椒、干辣椒肴制。这份酸菜鱼汤㡳浓厚不腻,鱼块厚肉无刺,酸酸辣辣带点鲜香。
❤️灌汁小笼包
小笼包一直都很爱吃,汁多馅鲜。最具玩味的是自行将香醋唧进汤包内。
❤️鱼香带子
鱼香茄子就吃得多,换上带子又如何呢? 弹牙的带子搭著爽脆的马蹄,口感不单调,再加上酸酸辣辣的酸汁,令味道有层次。
❤️家乡燻腊肉胡椒饼
芝麻饼皮香脆口感好,而且馅料丰盈,咸香的燻腊肉、香葱与贡布胡椒的辛香,配合得天衣无缝,热辣辣出炉,吃得滋味。
❤️鸡汤抄手
最后来一客相对较清的菜色。鸡汤香醇好喝,抄手粒粒饱满馅多。

感谢 yankong

去过川流吗? 请分享你的经验!