“抵食餐厅!”
Mei Lik Cafe的点评

Mei Lik Cafe
提供送餐服务
香港排名第4,046 (共15,642家美食)
2020年12月20日点评 通过移动设备发表

平时呢间野系lunch 时间系超多人排队,今日过左lunch 时间黎食。唔洗等位,哈!

本来系想食常餐,但见到有下午茶就心思思想食其他,今次一次叫左3个餐

1.牛油果炒蛋配农夫包沙律菜$58
系茶记冰室内"牛油果"已经少见,佢仲配意大利甜醋同农夫包,个包小麦味好重,又有沙津菜,令我一度怀疑我入左一间西餐厅而唔系一间冰室。

2.吉列龙脷柳配沙律$48
呢碟最后最后先到,仲出紧烟,证明系即叫即制。
首先个龙脷柳比其他店鲜同冇腥味同「雪味」,配左他他酱,呢个他他酱有少少洋葱(希望我冇错),好特别!
呢个酱绝对做到平衡作用,中和油腻感。碟上的柠檬都唔洗用。
好食!而且份量足,成只手掌咁大。推荐!

3.鲜茄火腿汤通粉$36
好浓蕃茄汤底,好多茄蓉。

总体呢间冰室一流,绝对可以再黎!

感谢 eating t

2020年10月20日点评

躲懒唔返工,瞓到自然醒,同老公两个去食下午茶。唔想行太远,拣咗呢间离屋企只需 10 分钟路程嘅「味力冰室」。

其实呢间餐厅都开咗有一段日子,不过一直未帮衬过。门面以粉蓝色系为主调,既清新又不失利落感。

至于店内装潢亦充满魅力,设计融入了怀旧元素,墙身上挂了不少香港的旧照片和海报,另外还有旧式转盘电话,给人慢活休闲的感觉。

先看餐牌,食物主打港式美食,有常餐、午市套餐、下午茶餐,另外亦有几款新出嘅食品:橙茶、火腿芝士奄列、雪糕西多士等供应。我哋拣咗一个午餐同两个下午茶餐, 一于齐齐开心 Share。

餐牌上标明店内所有食品都是即叫即制,所以要耐心等候。先吃珍宝猪扒饭配秘制咖喱汁 ($58),猪扒炸得啱啱好,既松脆又不油腻,肉质够晒软熟,鲜嫩有肉汁。咖喱汁充满椰香,入口浓郁惹味。

另外加咗餐肉 (+$10)、煎蛋 (+$6) 同鲜油奶多 (+$10)。餐肉两大块、厚切、煎得够香脆、有咬口。煎蛋是荷包蛋,半熟流心,入口有蛋香,用来捞饭一流。

鲜油奶多烘得好香脆,拿上手时仍热辣辣,中间夹着半溶的牛油同炼奶,美味又邪恶!

生炸鸡髀配薯条 ($36) 鸡髀非常大只,重而烫手,外皮炸至色泽金黄,咬下有沙沙声的脆口感。鸡肉嫩滑不韧,入口啖啖肉,肉汁极丰富,既油润又带有油脂香,而且完全无雪味,加上沙律菜伴粗薯条,简直是最佳美食享受。

至于另一客茶餐法兰西多士 ($32) 亦很值得推介,西多极厚身,外脆内松软,蛋味很香浓,食落完全没有半点油腻感。中间的花生馅涂得甚慷慨,配上清纯的糖浆,美味又不甜滞。

跟餐饮品点咗椰汁雪糕红豆冰 (+$15)、黑牛 (+$15) 同冻柠茶 (+$3),红豆冰味道不俗,椰味重又不掩红豆味,配埋雪糕,简直透心凉。黑牛唔系间间餐厅都有得饮,可乐加上朱古力雪糕,绝对是完美的邪恶配搭。

两餐夹埋一餐食,埋单唔使 $200,两个人都吃得很满足。

感谢 mjqueen7e
2020年7月15日点评

最近经常到柴湾演岀,可以顺道发掘港岛东美食在鲗鱼涌转车时发现这家味力冰室,是家新式茶餐厅,比一般茶餐厅更干净、装修精致。

食物:4.3/5
全部食物份量多,极有饱肚感

▪️炸鸡脾
超级大只 极有满足感!即叫即炸,鸡皮香脆、肉质嫩滑有肉汁

▪️黑松露炒蛋多士
炒蛋嫩滑,黑松露份量多,但味道不会过重,与蛋香均衡 多士厚身,烘得香脆!

▪️牛油果炒蛋配农夫包、沙律菜
没想过茶餐厅都有这种如All day breakfast 般的茶餐 牛油果熟度刚好、口感软滑,炒蛋嫩滑,农夫包非常特别,有一粒粒藜麦,健康之选☺️

▪️雪糕红豆冰
大大杯,云呢拿雪糕配红豆冰,解暑之选,夏天饮一流!

感谢 desertfoodiehk
2020年4月11日点评 通过移动设备发表

系鲗鱼涌有事要处理,先食个早餐吧! 叫左肉丁煎蛋一丁,由于本人爱好华田,见到有华田爆脆就即刻加钱试,另外加左份黑松露炒蛋厚多士。
丁蛋面比一般茶记有诚意,肉丁比一般重味,相信来货不错,煎蛋一望就已经好吸引,好少茶记冰室会煎得咁靓,仲要流心的。
期待既华田爆脆也合我口味,原来爆脆系面头既华田脆脆,浸得耐都唔会淋,味道也够,很怕冲得淡茂茂的!
多士也不错,牛油味很香下得足够,炒蛋也很滑,吃前先把松露酱查开,但包身偏淋应该算面包吧,炒蛋也偏粒状,所以吃起来有点儿狼狈,整体也值得再次到访

感谢 kiwan_karen
2020年4月4日点评

成个月,出街食饭日子大减
唔食晚餐,转为食下午茶
一来人数比午餐少,也不用排队
价钱又抵食好多!
味力冰室下午茶有13款都系30几蚊起
即点即做,水准高,味道好
肉燥煎蛋捞意粉 $45 冻柠茶加$3
炸鸡脾薯条 $36, 黑松露炒蛋多士 $36
雪糕红豆冰 跟餐加$15

肉燥煎蛋捞意粉 $45

下午茶餐牌有一款捞意粉,想食饱少少
所以试呢款,一只太阳蛋加卤肉燥
味道出奇地夹,蛋黄既汁捞埋肉燥汁
浓郁既肉燥汁拌匀意粉~非常好吃!
仲有半份沙律菜食,可以平衡一下~

黑松露炒蛋厚多士
烘过焗脆既厚多士

加上芝士,牛油,炒滑蛋,黑松露酱
食之前唔知底有芝士片同牛油
一咬开有浓香既牛油香味同松露酱香
味道好丰富,有层次,炒蛋好鲜嫩滑

另外真心推介呢款红豆冰
甜香既椰汁底,加多一球雪糕!
粒粒红豆口感丰富,好饮到想追加!

鸡脾薯条,即时炸,10分钟左右上菜
上碟都好有美感
有炸鸡脾,薯条,同沙律菜

炸得外皮脆香,肉汁丰富
薯条无洒盐,可以自己调味或加茄汁食
鸡脾啖啖肉,无醃得太过咸味
食落无咁油腻~

感谢 alex lam 林

查看过Mei Lik Cafe的旅行者还看了

中国香港

去过Mei Lik Cafe吗? 请分享你的经验!