“饺子瘾话黎就黎,真系”
豐信餃子店的点评

豐信餃子店
香港排名第565 (共16,129家美食)
卓越奖
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2021年3月28日点评 通过移动设备发表

饺子瘾话黎就黎,真系挡都挡吾住
呢个时候,紧系要去返我嘅老地方「丰信饺子」
果然,真材实料
即使咁耐冇去,质素都系得住
【煎饺 $51 10只】
煎饺黎讲,个人觉得最嘅组合系
芝士粟猪肉同麻辣白菜猪肉饺
但由于芝士粟米太受欢迎
好快卖哂,所以有时都要睇下运气
今次一去到岩岩好就
唯有换成咖哩椰菜鲜肉饺~
只只煎饺都系即叫即煎,而且煎得好靓!
两面皮脆香口,食落口随即发出清脆嘅声音
麻辣白菜,肉质软腍富肉汁
啖啖嘅香辣,愈食愈惹味
咖哩椰菜,咖哩香味好突出配上椰菜嘅清爽,正呀
【酸辣汤水饺 $61】
水饺都系即叫即煮架
配埋自家制嘅椰子海带鲜鸡猪骨浓汤~
好爱者可以加$10转配酸辣汤底
酸酸辣辣,既开胃又惹味
薄薄嘅饺皮包住劲多饺馅架
紫甘蓝粟米猪肉饺
以超高营养价值嘅紫甘蓝为主角
配上粒粒香甜粟米同柔软猪肉,口感真系不得了
西洋菜鲜肉饺,西洋菜占饺馅嘅八成
所以味道好出
【招牌秘汁拼盘 $45】
拼盘有鸡翼,鸡肾,牛展同卤水蛋各两只
味道甜甜地,卤得好入味
【凉拌云耳 细 $15】
估吾到细碟都装到好爆满
爽口弹牙,吸引哂醋嘅酸香
【菊花蜜。豆浆 $10】
食饺子之余,同样推荐佢地自家制嘅凉茶
有菊花蜜,青柠蜜,柑桔蜜同罗汉果柑草茶架~

感谢 fcbrosaf

2021年3月15日点评 通过移动设备发表

- 芝士粟米鲜肉煎饺 $44
煎得黄金,卖相满分
口感香脆又不油腻
芝士很香浓
肉汁丰富到差点溅到太太

- 芫茜鲜肉饺 $42(上海粗面$8)
汤底用上椰子海带鲜鸡猪骨浓汤
鲜甜好饮
芫茜鲜肉饺皮薄馅靓
配菜脯甚惹味

- 清热润喉罗汉果甘草茶 $10
- 柑桔蜜 $10
饮品自家制
真材实料,感觉是没有味精
生津解渴

份量慷慨
想一吃再吃!

感谢 foodiegor
2020年11月9日点评

小编在「丰信饺子店」刚开业嘅时候食过一次,
当时不太敢于新尝试嘅我简直系有意外嘅收获,
完全觉得系发现左新大陆,
比起同区只忠于传统嘅饺子店黎讲,「丰信饺子店」饺子种类更多,
所以每次黎「丰信饺子店」,
都有种历久常新嘅感觉~
我地有时仲会专诚黎买生饺子返屋企煮tim~

饺子有15款之多,
除咗较传统嘅韮菜饺、椰菜饺、白菜饺,
仲有咖喱椰菜饺、云耳椰菜饺、西洋菜饺、紫菜饺、素饺、芫茜饺、香菇饺、麻辣白菜饺、梅菜粟米饺、南瓜粟米饺、芝士粟米饺,
款式比较创新,
饺子每天新鲜制造,皮薄馅靓~
不过建议大家想买生饺子嘅话,可以打电话黎预订先~
因为真系好多食客买生饺子,曾经见过有个足足买左五百几蚊!
生饺子数量有限,卖晒就冇架啦!

推荐❗️ 凉拌藕尖($28)
如果钟意食泡椒口味嘅话,就一定唔可以错过!
藕尖鲜嫩爽口,酸香微辣,好惹味!

香煎豆腐($12/3件)
豆腐切成薄片煎香,
唔算太特别,豆味唔系特别重。

每次食煎饺子,芝士粟米饺都系我其中嘅首选,($39/7只,$49/10只)(煎饺加$2)
因为芝士粟米饺真系好适合煎黎食,
煎完之后饺子里面嘅芝士呈半溶嘅状态,「芝」味十足~推荐❗️

食汤饺,我地俩口子最爱吃紫甘蓝粟米鲜肉饺($36/7只,$45/10只),
因为紫甘蓝营养丰富,食落爽脆有口感!必试!推荐❗️
汤饺沿用自家煲制嘅老火汤—椰子海带鲜鸡猪骨汤,味道鲜甜~
而家仲有款新嘅酸辣汤底可以拣(加$9),
嗜辣嘅foodie唔可以错过,真系几惹味!
不过辣度就冇得specific。

每款饺子仲可以加配粉面,
米线、米粉、幼面、上海面、出前一丁、薯粉都可以拣,
我地见到隔离枱食碗米线食得好似好滋味咁~
所以我地分别拣左米线和薯粉,
「丰信饺子店」采用嘅米线较坊间食开嘅烟韧,更挂汤!
配上真材实料嘅汤底就啱晒啦!
薯粉系比较幼身,不过都几烟韧,不错吃!

感谢 foodie_talk
2020年11月3日点评

今日夜晚想食得清清地,呢度附近原来有好多饺子店,不过上网见到呢间好似唔错所以决定食呢间!

餐牌有好多饺子选择,仲有好多特别嘅味道。可以拣汤底或者系煎饺! 除咗饺子仲有好多小食,睇落都好吸引! 价钱方面真系好抵食,搞到样样都想试! 所以我哋两个人嗌左一碟双拼汤底饺子,一碟双拼煎饺,三碟小食同嘢饮。

凉拌藕尖同埋罗汉果茶先上~
先上系有原因嘅,真系好开胃嘅小食!酸酸辣辣,又几清新嘅感觉,而且越食越辣睇落去完全唔似辣,不过辣得几过瘾

罗汉果茶滋润清热,唔会太甜,感觉健康,真材实料。 跟住来到重点:呢度嘅饺子真系好好食!

韭菜鲜肉饺和紫甘蓝粟米鲜肉饺(7只) 配椰子海带鲜鸡猪骨浓汤底
食饺子之前可以先试下个汤,个汤本身得好鲜甜,系椰子海带鲜鸡猪骨浓汤,而且系冇味精,好健康! d饺子大大粒好足料!而且个皮好滑,唔会厚身! 煮得啱啱好,个皮有少少QQ地,唔会太硬或者太软。 紫色嘅饺子系紫甘蓝粟米鲜肉饺,好特别出面好少见,见到系新品嘅Menu所以决定试吓,而且紫甘蓝都好吸引感觉好健康。食落几爽脆,配上粟米口感丰富,不错。 韭菜鲜肉饺呢个口味一定唔会输,啖啖肉,用料新鲜,配汤底令到肉汁更加饱满。

芝士粟米鲜肉饺和麻辣白菜鲜肉饺(7只)
煎饺就完全系另一个感觉。 饺子一样大大粒!煎得好香脆!比起汤底饺子更加香口惹味。 芝士粟米鲜肉饺和麻辣白菜鲜肉饺写住系招牌,果然出色。用来做煎饺真系一流。 芝士粟米鲜肉饺嘅芝士好浓郁,热腾腾仲有少拉丝嘅效果!而且都系好多肉汁!呢个口味强烈推介要食煎饺! 麻辣白菜猪肉饺唔算好辣,但系好香,麻麻哋好正,啱晒我呢啲唔系太食得辣嘅人。

全部睇落都好吸引!本身唔系特别钟意食饺子嘅我都觉得好好食。我就比较钟意食汤底饺子,冇咁油腻同健康啲,男朋友就比较钟意食煎饺!个人觉得呢四只口味都拣得好好

招牌秘制拼盘 + 甜蜜蜜鸡中翼(3只)
因为唔知道拼盘入边有两只鸡翼,所以我哋额外嗌多咗一碟,但系都清哂 秘制酱汁真系好出色好惹味同浓郁,偏甜甜地。加上芝麻喺面更加香口。 配料都好入味,包括有鸡肾,牛展,蛋同埋鸡翼。值得一提嘅系牛展同埋鸡肾啖啖肉得来唔会鞋口。

今次第一次食,每一碟都好出色,特别系饺子同埋秘制拼盘。饺子好足料,而且大大粒,呢个份量两个人都够饱而且仲见到好多人会入嚟买生饺!下次一定会再返嚟食!

感谢 foodDJ
2020年9月9日点评

饺子控必看❣️
放工即刻去好好彩唔洗挂队呀但我入左去之后都一直有一定既人流如果想食既话不防早啲黎呀.
芝左粟米鲜肉饺 $36
我简左煎饺(+2)真系煎得好靓就唔好食算就呃得下人更何况系好食既个饺子唔会话十分脆卜卜,但系呢每一粒饺子都好有肉汁☺️有啲意外惊喜❗️芝士味唔算十分重,但都有既仲可以拉丝,总括黎讲性价比好高
咖喱椰菜鲜肉饺+素饺 $47
可能我中意食浓味野咖喱饺子我必定叫❤️咖喱味好够,但如果加埋薯仔就开心好多.
素饺有香菇,木耳,雪耳组盒好特别香菇味好重,都好扎实❗️不错
———————————-
丰信饺子店 (太子)
太子汝州街17号地下A号舖

感谢 feimuihk

查看过豐信餃子店的旅行者还看了

去过豐信餃子店吗? 请分享你的经验!