“奢华的下午茶”
S2鐵板燒的点评

S2鐵板燒
在线下单
香港排名第1,762 (共13,926家美食)
2019年9月3日点评 通过移动设备发表

早阵子在社交平台上看过这家店的介绍,有一道菜是「A5和牛松茸海胆卷」
光是看片段已经令我口水直流了...
难得今天在佐敦区工作,忙完了正经事之后就去这家店来个豪华下午茶

A5和牛把海胆松茸卷成一团,份量略显澎湃。
牛肉的生熟程度很好,带点诱人的粉嫩颜色。
光是看就知道这个和牛非常的好吃!

吐司非常松脆,跟和牛很配,发挥了他应有的作用,好好的把牛肉肉汁吸收。
A5和牛肉质如想像中幼嫩,入口即化,配上海胆和松茸,香味真的发挥到最高境界,满口奢华滋味。
海胆味道甘香甜美,真的没想到配和牛会这么合衬耶~

用餐日期:2019年8月
感谢 joey C

2019年7月10日点评 通过移动设备发表

早排去咗s2食铁板烧,见到呢个好似好正的18层海胆呀!18层海胆的威力真夸张!入面有鱼脆片,黑鱼子,北海道紫海胆,冲绳海葡萄,蓝鳍吞拿拖罗蓉,三文鱼子,白,松叶蟹肉,新鲜海带碎等等堆砌而成。用上类似香槟杯款式盛载着,美轮美奂、一层层的效果10分漂亮。味道亦多元化。
我们叫了A5和牛北海道原只粒贝套餐
前菜有沙律,刺身,主菜有A5薄烧,北海道原只粒贝,法式煎鹅肝, 鹅肝味道非常好,煎得啱啱好!配上独有酱汁。
食事方面,S2特色黄金黑松露炒饭,再配上炒杂菜,S2铁板纸包蚬汤,
甜品:泡芙
日本十胜黑豚厚烧:牛肉煎得啱啱好!啲油比面包吸晒、唔会觉得油腻,呢道菜一定要叫!

#S2铁板烧

我哋两个都好钟意食菇
所以我哋两个都拣咗呢个锡纸焗野菌
落咗啲牛油去焗真系劲香

每个餐都已经包左甜品
侍应话只要follow Facebook就可以将甜品升级做海胆雪糕
♥️♥️

用料亦都好拣择㗎
所以先俾到好质素客人

感谢 BamHYchA
2019年5月1日点评

未食先饮呢杯特饮 : 青柠花旗参茶,以焗盎奉客,饮落舒服顺喉,淡淡参味与青柠原来都夹架㖞,有清新下火之效!
日本十胜黑豚肉北海道松叶蟹套餐 ($450/一人前)
两款套餐都有烟燻鸭胸沙律盛合杯,烟燻鸭胸肉质柔软,加埋芝麻酱汁嘅沙律菜,冰冻感作为前菜都唔错!
之后就到三点刺身 : 有三文鱼,北寄贝及虾
个人钟情虾,肉质鲜甜,一啖一只够口感
食完呢2道,听到吧枱上铁铲声此起彼落,主菜开始陆续出场,先有海产类开始
见到侍应放低铰剪及手套,就知北海道松叶蟹脚要上枱
剪开蟹脚外壳就轻易见到蟹肉,原条无散开就知靓货,入口有蟹肉甜味,成个咀都充满蟹肉呀.............
日本樱花广岛蠔 - 以樱花虾加埋浓味酱汁一齐煮,广岛蠔煮完体型都有返咁上下
入口先食到樱花虾嘅嚼口,跟住到蠔身嘅软滑感,蠔嘅余味仍然留系口腔内
之后菜式开始进入浓味时间
另一主角日本十胜黑豚肉厚切配意大利黑醋上枱,黑豚肉厚切成粒状,一口一粒够方便
一咬落去,肉汁已经咇出黎,肉味几香,再带几分油脂香,配以意大利黑醋就能中和食到一半嘅腻感,妙极!

A5和牛北海道原只粒贝套餐 ($780/一人前)
北海道原只粒贝 - 成只壳作摆盘,粒贝切成一片片,再以蟹籽及青瓜粒一齐快炒
粒贝爽脆,加埋脆卜卜蟹籽,真系脆上加脆,而个酱汁调味都要比D分佢,唔会盖过粒贝鲜味!

日本餐都有法国菜食,呢客法式煎鹅肝,摆碟靓仔
香煎鹅肝有相当厚度,连埋多士一齐食(唯多士稍欠脆度),鹅肝入口融化,独特嘅油香轻渗落多士内,加埋酸甜酱汁,正到无朋友! 食完仲有香甜哈蜜瓜件清新一下口腔,准备迎接下一道菜!

牛肉代表系呢客A5和牛薄烧,今晚嘅和牛系黎自熊本,脂肪分布平均,两片薄烧切成3份,以面包盛住可吸收多余油份
薄烧牛包住香葱及炸蒜片,牛肉入口即融,正是和牛嘅其中一个卖点,之后剩底香葱及炸蒜味,忍唔住食埋其余果几件!

S2特色炒饭可以从几款食材中选一款,黑松露成为今餐代表,加埋鹅肝粒一齐炒,未食已闻到黑松露独有香味,入口又有鹅肝嘅油香味,饭粒炒得粒粒分明,简单中见富贵!
呢客焗杂菇食到有牛油及酒香味,有点儿似自己去BBQ整嘅焗菇菌,都几好味!
以透明"胶袋"包住嘅系呢客S2铁板纸包蚬汤,玩味十足,汤料有昆布,蚬,豆腐,秋葵及鲜冬菇,入口热辣辣,汤味相当清甜,一口汤,一口饭,唔知点解有种幸福感觉!
最后以呢客忌廉泡芙作完结

侍应招呼周到,每上一道菜都会讲出菜式名,即使忙到团团转,亦不时主动加茶,赞呀!

感谢 gingerszeto
2019年4月27日点评

风靡万千嘅海胆杯唔止系中环先有得食,
而家系佐敦「S2 铁板烧」都食到啦!

店舖面积虽不大,
但倒是五脏俱全,
除左卡座位外,还设有铁板烧吧,
食客可以即席系吧台上看着师傅在铁板上烹调食物,
转来扑鼻嘅香气,令食客食欲大增。

餐厅供应5款套餐,由$450起,
价钱都算便宜,
也有单点铁板烧菜式,选择多样化。

有别于一般日式料理餐厅,
店家所提供嘅茶系加左青柠嘅花旗参茶,
微酸中带甘香,可以缓和烧烤嘅油腻感,不错啊!☺️

十层海胆杯进化版(原价$498,优惠价$398)
海胆杯每一层都看得清楚,真不得不赞师傅嘅功力!
由上至下,
有烧白饭鱼脆片,黑鱼子,北海道紫海胆,冲绳海葡萄,蓝鳍吞拿拖罗,三文鱼子,白虾,北海道紫海胆,松叶蟹肉,北海道紫海胆,鲜海带碎,
先说烧白饭鱼脆片相当特别,近看见到一条条白饭鱼,鱼香十足,
海胆呈淡黄色,原整嘅大大块,
味道浓厚甘甜,入口即溶,海胆控必试!
拖罗入口即溶;三文鱼子鱼油脂香;
白虾鲜甜味美;松叶蟹肉啖啖肉;鲜海带碎有嚼劲!

北海道二本蟹爪($88)
每只松叶蟹只有两只蟹爪,
所以这里便有4只松叶蟹了!
蟹爪蟹肉鲜甜多汁,

日本樱花虾香煎广岛蠔($118)
广岛蠔大大只,
外皮煎得微脆,
内里保持着软滑多汁,鲜香十足,值得一试!

海胆焗原只龙虾北海道帆立贝海鲜套餐($780/1人前)
烟燻鸭胸沙律盛合杯
有烟燻鸭胸、车厘茄、豆腐、沙律菜,
淋上日式胡麻酱,香甜美味。

是日嘅三点刺身为北寄贝、三文鱼和牡丹虾,
北寄贝爽弹,三文鱼肥美,
牡丹虾大大只,鲜甜爽弹。

铁板海胆酱芝士焗原只龙虾
原只波士顿龙虾,
舖上自家制海胆酱和芝士烤焗,
芝士多到足以拉丝,
龙虾肉鲜甜弹牙,卷着芝士一起吃,真的很「芝」味!

北海道黑松露帆立贝
师傅细心地将贝起肉,
再在壳上用秘制酱汁烧好,
洒上黑松露碎,香气扑鼻,厚肉弹牙,正!

招牌脆皮煎鳗鱼
鳗鱼皮煎得十分香脆可口,
鱼肉厚实,爽滑多汁,
配上香甜嘅鳗鱼汁,好搭配!

主食可二拣一,炒饭或炒拉面,
我地拣左「S2 特色黄金炒饭」,
当中有多种佐料可选配,
我地拣左蟹膏,加上蛋汁,
饭粒经炒煮收干到达到金黄色,
加上大量葱花嘅点缀,简单美味。

「烧野菜」和「焗杂菌」都系二拣一,
「焗杂菌」以钖纸包裹后再烤焗,
加入牛油、盐和黑椒等调味,
便带出菇菌嘅原汁原味,不错吃!

「S2 铁板纸包蚬汤」
有蚬肉、秋葵、海带、松茸、冬菇、豆腐等,材料十分丰富,
纸包把食材嘅精华完全锁在袋里,
汤头清甜,可一解铁板烧嘅油腻感,不错!

是日「精选季节性甜品」有自家制嘅日式芝士蛋糕,
口感绵密湿润,芝士味香浓,
为整顿晚餐画下一个完美嘅句号。

感谢 foodie_talk

去过S2鐵板燒吗? 请分享你的经验!