香港
发布
收件箱
搜索

“平民价钱的日式铁板烧”
S2鐵板燒的点评

S2鐵板燒
在线下单
香港排名第1,683 (共13,951家美食)
2019年9月4日点评

订枱果时讲明要坐吧枱!第一次食teppanyaki梗系要坐近D!!坐低见倒师傅急住整紧唔同菜式,好香好吸引! 最抵食系9道菜,每人只系$480。今次黎呢度朝圣其中一个目的就系食传说中嘅海胆杯!净系睇个样已经超吸引,每层材料都唔同,有几多种我就唔记得喇,有北海道海胆﹑三文鱼子﹑海葡萄﹑鲍鱼粒﹑松叶蟹肉等等。

食海胆最怕系唔新鲜会有苦味,睇住师傅开盒新既北海道直送海胆,就知一定新鲜啦!

感谢 zitahong5

2019年9月3日点评 通过移动设备发表

早阵子在社交平台上看过这家店的介绍,有一道菜是「A5和牛松茸海胆卷」
光是看片段已经令我口水直流了...
难得今天在佐敦区工作,忙完了正经事之后就去这家店来个豪华下午茶

A5和牛把海胆松茸卷成一团,份量略显澎湃。
牛肉的生熟程度很好,带点诱人的粉嫩颜色。
光是看就知道这个和牛非常的好吃!

吐司非常松脆,跟和牛很配,发挥了他应有的作用,好好的把牛肉肉汁吸收。
A5和牛肉质如想像中幼嫩,入口即化,配上海胆和松茸,香味真的发挥到最高境界,满口奢华滋味。
海胆味道甘香甜美,真的没想到配和牛会这么合衬耶~

用餐日期:2019年8月
感谢 joey C
2019年7月10日点评 通过移动设备发表

早排去咗s2食铁板烧,见到呢个好似好正的18层海胆呀!18层海胆的威力真夸张!入面有鱼脆片,黑鱼子,北海道紫海胆,冲绳海葡萄,蓝鳍吞拿拖罗蓉,三文鱼子,白,松叶蟹肉,新鲜海带碎等等堆砌而成。用上类似香槟杯款式盛载着,美轮美奂、一层层的效果10分漂亮。味道亦多元化。
我们叫了A5和牛北海道原只粒贝套餐
前菜有沙律,刺身,主菜有A5薄烧,北海道原只粒贝,法式煎鹅肝, 鹅肝味道非常好,煎得啱啱好!配上独有酱汁。
食事方面,S2特色黄金黑松露炒饭,再配上炒杂菜,S2铁板纸包蚬汤,
甜品:泡芙
日本十胜黑豚厚烧:牛肉煎得啱啱好!啲油比面包吸晒、唔会觉得油腻,呢道菜一定要叫!

#S2铁板烧

我哋两个都好钟意食菇
所以我哋两个都拣咗呢个锡纸焗野菌
落咗啲牛油去焗真系劲香

每个餐都已经包左甜品
侍应话只要follow Facebook就可以将甜品升级做海胆雪糕
♥️♥️

用料亦都好拣择㗎
所以先俾到好质素客人

感谢 BamHYchA
2019年5月1日点评

未食先饮呢杯特饮 : 青柠花旗参茶,以焗盎奉客,饮落舒服顺喉,淡淡参味与青柠原来都夹架㖞,有清新下火之效!
日本十胜黑豚肉北海道松叶蟹套餐 ($450/一人前)
两款套餐都有烟燻鸭胸沙律盛合杯,烟燻鸭胸肉质柔软,加埋芝麻酱汁嘅沙律菜,冰冻感作为前菜都唔错!
之后就到三点刺身 : 有三文鱼,北寄贝及虾
个人钟情虾,肉质鲜甜,一啖一只够口感
食完呢2道,听到吧枱上铁铲声此起彼落,主菜开始陆续出场,先有海产类开始
见到侍应放低铰剪及手套,就知北海道松叶蟹脚要上枱
剪开蟹脚外壳就轻易见到蟹肉,原条无散开就知靓货,入口有蟹肉甜味,成个咀都充满蟹肉呀.............
日本樱花广岛蠔 - 以樱花虾加埋浓味酱汁一齐煮,广岛蠔煮完体型都有返咁上下
入口先食到樱花虾嘅嚼口,跟住到蠔身嘅软滑感,蠔嘅余味仍然留系口腔内
之后菜式开始进入浓味时间
另一主角日本十胜黑豚肉厚切配意大利黑醋上枱,黑豚肉厚切成粒状,一口一粒够方便
一咬落去,肉汁已经咇出黎,肉味几香,再带几分油脂香,配以意大利黑醋就能中和食到一半嘅腻感,妙极!

A5和牛北海道原只粒贝套餐 ($780/一人前)
北海道原只粒贝 - 成只壳作摆盘,粒贝切成一片片,再以蟹籽及青瓜粒一齐快炒
粒贝爽脆,加埋脆卜卜蟹籽,真系脆上加脆,而个酱汁调味都要比D分佢,唔会盖过粒贝鲜味!

日本餐都有法国菜食,呢客法式煎鹅肝,摆碟靓仔
香煎鹅肝有相当厚度,连埋多士一齐食(唯多士稍欠脆度),鹅肝入口融化,独特嘅油香轻渗落多士内,加埋酸甜酱汁,正到无朋友! 食完仲有香甜哈蜜瓜件清新一下口腔,准备迎接下一道菜!

牛肉代表系呢客A5和牛薄烧,今晚嘅和牛系黎自熊本,脂肪分布平均,两片薄烧切成3份,以面包盛住可吸收多余油份
薄烧牛包住香葱及炸蒜片,牛肉入口即融,正是和牛嘅其中一个卖点,之后剩底香葱及炸蒜味,忍唔住食埋其余果几件!

S2特色炒饭可以从几款食材中选一款,黑松露成为今餐代表,加埋鹅肝粒一齐炒,未食已闻到黑松露独有香味,入口又有鹅肝嘅油香味,饭粒炒得粒粒分明,简单中见富贵!
呢客焗杂菇食到有牛油及酒香味,有点儿似自己去BBQ整嘅焗菇菌,都几好味!
以透明"胶袋"包住嘅系呢客S2铁板纸包蚬汤,玩味十足,汤料有昆布,蚬,豆腐,秋葵及鲜冬菇,入口热辣辣,汤味相当清甜,一口汤,一口饭,唔知点解有种幸福感觉!
最后以呢客忌廉泡芙作完结

侍应招呼周到,每上一道菜都会讲出菜式名,即使忙到团团转,亦不时主动加茶,赞呀!

感谢 gingerszeto

去过S2鐵板燒吗? 请分享你的经验!