香港
收件箱
搜索

“食物不错”

重慶劉一手火鍋店
香港排名第5,504 (共13,928家美食)
2019年8月28日点评 通过移动设备发表

因为有特价套餐,所以选择了晚上九点半来试吃,唔多人,地方寛濶,我们二人叫了最平宜的餐,$580,有九种食物,颇新鲜,分别拣咗小麻辣同埋椰子鸡㶽,有成半只鸡,好味,麻辣也辣度刚好,份量算大,最后的出前一丁已吃不下了。青柠沙冰就普普通通。埋单七百几,宵夜来讲都算贵。

感谢 mei8982

2019年7月22日点评 通过移动设备发表

近年有不少高汁火㶽店进驻香港,以屯市来说,「刘一手」是不错的选择

环境装修有重庆麻辣的风味,服务员火应快 而周到

我们点了重庆麻辣锅拼椰子蒸鸡锅 $198 ,贪佢够香够正宗,又滋润足料

额外加了牛颈脊和牛舌,份量大大碟!肉质重牛味,够新鲜,渌几秒入口,爽

感谢 kkncchung
2019年7月20日点评 通过移动设备发表

过江龙刘一手喺正旺角中心地段,同地铁站只有10步距离。餐厅面积大,而且座位阔落,好适合一班人嚟打边炉。
由于朋友唔食辣,所以我哋无叫出名嘅麻烦火锅,但就叫咗个椰子鸡锅。好香嘅椰子味,仲加入红枣,好似好养生。汤底足料非常,我哋3个人食极都仲有,去到最尾都仲夹到鸡件,我估有一只全鸡嘅份量。

打边炉不可缺少嘅牛肉种类亦有好多选择,澳洲、美国牛外,仲有日本和牛。我哋点呢款系美国雪花肥牛,虽然雪花不算均匀,但牛肉味够!

作为牛魔王嘅我当然唔会只食一款牛肉,我哋仲叫咗个爆浆牛丸,咬开入面有d馅料,唔系好食得出系d咩,但有d鲜味,唔知系咪有虾肉。

我哋都仲叫咗虾丸,咬开系见到虾胶包住虾肉,所以弹牙又有咬口!

蒿荀好大片,油麦菜亦嫩绿,全枱人赞好刘一手Facebook 仲送炸鱼皮!
下次去打算试吓刘一手自家出嘅手工啤,麻辣味,好似好刺激咁呀!

感谢 ts_thefoodpsycho
2019年7月11日点评

朋友今日约食刘一手麻辣火锅,原来刘一手已经有成一千多间分店!!人气真系不可看少。旺角分店共有两层,环境雅致而且很有特色!餐厅座位亦非常宽趟唔会令人有逼狭的感觉。

我地叫左个2和汤底自选成鸳鸯汤底,其中有山珍杂菌锅同埋唔少得的当重庆麻辣锅(小辣)。未试汤底已经可以闻到一阵阵的麻辣味道,令人鼻子痒痒!即使系小辣,但食落依然辣劲十足同时令人觉得刺激过瘾。而山珍杂菌锅的材料非常丰富,汤底有各种的杂菌之余更有大量满虫草花!真系落足本。

外面更有不同的调味料比食客调教酱汁,不过我个人认为汤底的味道已经很好没有点酱料的必要。

打边炉点可以唔食牛肉呢!我地叫左一个细的极尚牛肉拼盘(小)。拼盘内有3款牛肉,包括:美国雪花肥牛,澳洲和牛小排等等。牛肉色泽红润而且雪花纹理分明。澳洲和牛牛味浓郁带嫩滑口感。而雪花肥牛则比较松软,脂肪也比较丰富。

除左牛肉我地叫左一些蔬菜类,例如竹苼,豆腐,莲藕和莴笋等等配麻辣汤底简直系绝配。莲藕和莴笋脆嫩香甜,莴笋分量十足味道清新。而竹笙吸收晒汤底的精华令人食得十分过瘾。

最后仲有皮薄馅令的韭菜饺同宽粉!宽粉透后熟晶莹剔透,放入麻辣汤底里面吸尽汤底精华,虽然辣劲十足但却不油腻,加上宽粉口感Q弹烟韧令人食唔停口。

感谢 venususus
2019年7月4日点评 通过移动设备发表

今晚订左张六人枱试呢间讲左十世都未有机会黎到既打边炉好地方

餐厅占地三层,每层座位相隔甚远不会有压迫感。

酱汁搭配area有好多款酱料可以配,其中以花生酱麻酱同花生粒最吸引到我呢位花生友~~第一次食火锅个酱系用花生酱

我地选择左鸳鸯汤底,一边麻辣一边皮蛋莞西
叫左云呑皇,龙虾沙拉丸,芝士鱼豆腐,鲜虾鱼滑,脆肉魭,牛颈炙,豚肉片,猪颈肉,羊肉片等等

野食卖相同食落都同一般火锅店有几大分别

like佢个Facebook page仲送多盘炸鸡软骨,有人生日仲会送埋香槟,好抵食

感谢 issac63_amg

去过重慶劉一手火鍋店吗? 请分享你的经验!