“炖盅糖水任你点,滋润冬季每一天”

椰小盅燉湯專門店
提供送餐服务
香港排名第6,777 (共15,693家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2021年1月20日点评 通过移动设备发表

店铺:椰小盅炖汤专门店 (太子)
地址:太子荔枝角道130号白杨街地下2A号舖

最近去咗太子荔枝角道呢间椰小盅炖汤专门店食下啲炖野补吓身,毕竟嚟紧实习都有排挨,唔讲唔知原来佢哋攞咗米芝莲街头小食2020嘅荣誉,咁就真系要试吓佢哋真材实料嘅炖盅喇

花胶排骨炖土鸡 $79
椰子原个上,而且炖土有香甜椰子味,土鸡精华渗透晒入汤里面,果然落足料去熬制,加埋花胶同其他中药材,饮落清甜生津,真系够晒补

百合雪燕炖桃胶 + 烧卖 $42
一听到雪燕炖桃胶就知系养颜滋补嘅补品啦,嚟紧开始要密集式实习,紧系要趁机会补补佢先,呢个桃胶无加好多添加糖,食落唔会过甜,饮落口滋润有益;呢个下午茶餐仲包一款小食,我就拣咗烧卖,仲有成8粒咁多添,而烧卖仲加咗啲椰丝,食落带有阵阵椰香,几特别

上素鲍菇(中份) $10
另外仲加咗一份中size嘅鲍菇,店铺用咗秘制辣酱去醃制,未食都闻到阵阵香辣味,放入口酸辣均匀,非常惹味

冬天季节真系好需要食返啲滋补嘅炖品补吓❄️,下次过嚟一于再试吓其他唔同嘅炖盅先

感谢 hinsonfoodhk

2019年12月11日点评

在誠品太古店點了月牙煎餃,中份廿五元六隻。其實就是非常普通的煎餃而已,份量和價錢合理,而且至少有煎過。

用餐日期:2019年12月
2  感谢 arnoldii
2019年8月3日点评 通过移动设备发表

寻日出开太子,向深水埗方向行行下,比我发现佢...炖汤专门店!我马上入左去坐

餐牌款式不多,共7款炖汤,可点套餐配椰小饭及配菜

我叫左虫草花干贝土鸡炖鲜鲍+椰小饭套餐

炖汤打开椰子盖后,椰子嘅香气马上扑出黎
汤清得黎好重椰子味材料蛮多,汤及汤料放满了整个椰子

椰小饭亦都分健康,有紫薯及四款谷物煮成,店主指椰小饭也添加椰子水煮成

店主提到好味,特点除了用原只椰子及靓食材放入原整椰子炖外,还用椰子内的纯椰子水代替水,炖汤时完全不加一滴水,所以汤才那么清甜
另一细心位是店主会先刮出部份的椰子肉,再放回椰子内一同炖,方便客人吃到椰肉

感谢 mcpig2003
2019年4月9日点评 通过移动设备发表

上网见到介绍我想试好耐, 今次约埋另外两个同事一齐去试新嘢。 每日点咗个餐自助两款汤, 长白山鲜人参同竹笙鸡汤, 两个都好好饮好清甜滋润, 不过椰王可放汤嘅空间唔算太大,已经放咗鸡同其他配料,实际嘅汤唔系好多。 因为系套餐所以包一碗饭, 个饭感觉好健康, 捞咗紫薯,少少芝麻同少量果仁。 另外仲嗌咗个甜品劲好食劲清甜, 见同枱另一个食客点咗椰小曼,食得津津有味我都点番个试,的确系好好味。 不过地方实在太细, 我都等咗半个钟先有位。

感谢 Chancarcar
2019年3月28日点评 通过移动设备发表

见到网上有影片介绍这定小店,是用椰盅来炖汤,可以升级配饭餐。
汤是无落味精,用椰水做汤底,炖出来比较清,比起老火汤,无左油腻感,饮落感觉都健康d

感谢 Lasorom

查看过椰小盅燉湯專門店的旅行者还看了

中国香港

去过椰小盅燉湯專門店吗? 请分享你的经验!