“台式美食💖😋”
四季良晨的点评

四季良晨
提供送餐服务
香港排名第1 (共226家快餐小吃)
周围地区: 西贡
周围地区: 西贡
2020年12月14日点评 通过移动设备发表

想吃台湾牛肉面,近近哋通常会去将军澳宝琳嘅 『四季良晨』, 小食,面食,选择够多元化。
而家仲多咗酸菜鱼( 六点后晚市供应)

想吃蕃茄浓汤汤底系列,红烧半筋半腩牛肉面( 蕃茄浓汤) 非常啱食, 好多番茄粒, 茄味浓香, 面条幼滑, 配牛腩,牛肉,牛筋类味道最夹! 件件都系半筋半腩部位, 入口软腍松化! 好吃极了!
酸菜红烧肉面
既然燃起咗食酸菜味道的欲望, 就点这款『酸菜红烧肉面』, 酸菜好够味,仲有少少辣, 配合红烧肉半肥半瘦, 酸菜啱啱好中和了肥烧肉部分, 好吃极了!

仙气火龙果茶
其实没有茶嘅份量,反而似鲜榨果汁, 冇特别少甜, 火龙果本身味道唔突出, 整体味道清新。

黑糖仙草冻鲜奶
好大杯的『黑糖仙草鲜奶』 order 少冰少黑糖, 但依然见到很多冰块在鲜奶里面, 有点奇怪一般饮鲜奶即使系冻也不会加冰。 黑糖也蛮香的~

小食有不少选择:
卤水豆腐 -  质感好特别好实心,又够软滑。

多士套餐也非常抵食~☕
手拍小黄瓜 - 够爽脆酸酸地好开胃。
紫菜鱼丸汤 - 花之丸真材实料里面有墨鱼粒! 紫菜汤冇想像中咁咸, 味道唔错。

还有许多特色套餐, 炖汤, 可以下次再来品尝

感谢 Man_Iron5216

2020年12月9日点评

星期五晚上想休息一下, 所以今晚外出晚餐.
在这商场里, 看到这家台湾餐馆,
等了一会, 职员安排入座. 刚才在等待期间, 我俩已选定款式,
放下行装即可以先去付款点餐. 然后到自助区取热水和小碗.
无几耐不久, 食物就来到了!

麻辣红烧肉面
儿子选了红烧肉面, 也许因为看到烧肉, 所以点这款.
麻辣酱料是另外以小碟呈上, 可自行调校辣度.

士林胡椒猪肚汤饭
天寒地冻, TKO低至14度, 而胡椒猪肚够暖身, 所以早己看中这个热辣辣的汤饭.
汤身白色, 不见黑椒粒/黑椒粉的踪影, 是用了白胡椒. 有猪肚, 咸菜, 娃娃菜/黄芽白, 还有白果. .
味道清淡的娃娃菜浸在偏咸的汤底, 如单食娃娃菜, 其咸度是很和谐.
个人觉得: 胡椒汤拌白饭却是一流.

卤水豆腐
自己喜欢软绵绵的豆腐, 只需另加HKD 8, 所以要来一份.

红绿豆薏米黑糖冰仙草
因为自己点了汤饭, 所以不选特饮, 反而想要甜品.
儿子对牛奶敏感, 要在多款甜品中, 剔除含有牛奶的ITEM后, 只有黑糖仙草才合格.
红豆绿豆薏米容易认出,
仙草味道上似HK凉粉, 而口感更似台湾夜市的爱玉.
红豆绿豆薏米不起沙, 不太甜, 仍尝到豆衣的存在和各个原味.
甜味应该是来自那堆黑糖沙冰. 整体甜而不腻, 忍不住一口一口的食呀食!
来到最后一口, 仍然想食下去.........

蜂蜜绿茶
因为点了冰冻的甜品, 所以为儿子选择热的蜂蜜绿茶.

感谢 Riceoldlady
2020年12月7日点评 通过移动设备发表

下午茶餐
红烧腱心牛肉面
凉拌猫耳朵 & 凉拌黑醋茄子
下午茶餐都有3款汤底丶2款面可供自选,真系要加分!拣咗养生清炖牛肉汤,少少药膳味,台湾面烟韧弹牙,牛腱软腍入味,好味!

拉丝芝士肉松蛋饼 + 地瓜薯条
可能我将蛋饼闲置到最后先试,就见唔到芝士有拉丝效果,但系食得出有芝士味同埋烟烟韧韧嘅口感,配埋甜甜微脆嘅肉松,系唔错嘅。可拣蕃茄汤米线或地瓜薯条,我就拣咗地瓜薯条,平时比较少食,厚切蕃薯条,唔算好脆,甜味较弱,如果加少少蜜糖,应该会更吸引 ☺️

古早味卤水拼盘
有牛腱丶牛肚丶鸡翼丶卤水蛋,最回味系牛腱同埋牛肚,卤得入味,较腍易咬,必试!

盐酥花枝丸(3粒)
外层好脆,食到有花枝粒

芝士奶盖桂花乌龙茶
咸香芝士奶盖棉滑,桂花味重,杯内有成个乌龙茶包,但略嫌茶味偏淡,如果浓少少会更好味

芝士奶盖阿华田
阿华田味浓,配上芝士奶盖,原来都几夹

感谢 jy0v0
2020年11月25日点评 通过移动设备发表

今日同朋友嚟咗宝琳shopping,想食新都城食埋饭先走,行经呢间台湾菜餐厅—四季良晨,心思思好想食,所以同朋友决定咗食呢间餐厅

我地两个人叫咗2个原盅炖汤定食套餐,一个拣咗盐酥鸡排卤肉饭,一个拣咗麻辣口水鸡定食,套餐包上汤浸时菜同原盅炖汤,又月嘢食又有汤饮,份量好多,超正

盐酥鸡排卤肉饭 ($76)
- 盐酥鸡排份量好大,炸到金黄色,好吸引
- 外皮炸到超级香脆,咬落卜卜脆,食到好滋味
- 鸡肉肉质鲜嫩,非常好味

麻辣口水鸡定食 ($88)
- 麻辣口水鸡己有惊喜,鸡件嫩滑,几有鲜味
- 麻辣口水汁几辣,辣得几惹味
- 鸡件数量都好多,食得好满足

紫薯珍珠黑糖冰仙草 ($35)
- 配料超级丰富,有紫薯、珍珠、椰果、仙草同埋黑糖沙冰
- 味道甜甜哋,黑糖味超突出

铁观音珍珠鲜奶茶($28)
- 铁观音茶味几香浓,茶底都几浓郁
- 珍珠好Q弹,好有咬口

黑糖珍珠鲜奶 ($29)
- 黑糖味好香接甜,浓浓嘅黑糖味齿颊留香,好好味
- 鲜奶都几香浓,入口顺滑

环境都几卫生干净,设计都好比心机,有好多靓靓嘅装饰,有花墙、特色书架等等,啱晒打卡,坐得又舒服,而且整体嚟讲食物都好唔错,$200左右就搞掂两个人嘅晚餐,超高CP值

感谢 Bonnie N
2020年11月12日点评 通过移动设备发表

今日又黎到文青小店食台湾菜~太肚饿所以又叫左一堆主食同小食~XD
台南手工馅饼
先黎个台南手工馅饼,两件大大执juicy多汁肉又厚,系每次黎必点之选!
卤水鸡翼
卤水汁味浓,食得出鸡翼俾卤水浸左一段时间,先令佢入面既鸡肉都咁入味,食落口超嫩滑~一咬就散开~超正既小食!
酥炸排骨卤肉饭、盐酥鸡排卤肉饭
成日黎都系食面,今次就黎食下卤肉饭~分别叫左酥炸排骨卤肉饭同盐酥鸡排卤肉饭~卤肉饭既卤肉肥瘦分明,份量都唔少,饭既份量就好多,劲大碗,男人食都够食! 卤肉咸香适中,唔会咸到捞饭食先得~所以可以就咁单食同捞黎食~各有各风味~酥炸排骨同盐酥鸡排都系香口既炸物~呢度就会将佢地同饭分开上~唔会令脆卜卜既炸物变林~酥炸排骨较薄身但食落口一d都唔柴,油脂丰富令排骨唔会好干~盐酥鸡排炸到外皮都忍唔住要食哂~入面既鸡肉够滑亦都好入味~
另外加钱叫埋凉拌猫耳朵、卤水豆腐同卤水蛋~凉拌猫耳朵黑醋味好香,又唔会太酸,有少少甜味非常可口,卤水豆腐同卤水蛋同样卤得入味冇得输!
香浓珍珠奶茶、夏日水漾鲜果茶
最后叫埋两杯饮品~香浓珍珠奶茶底够滑,茶香十足,珍珠烟韧有劲~夏日水漾鲜果茶就岩哂钟意清新感觉既人~just like me~XD感觉解渴又冇负担~
呢度价钱亲民抵食~7点后通常都要排队~所以想避开人潮可以7点前去就PERFECT池~

感谢 foodiecatbo

去过四季良晨吗? 请分享你的经验!