“文青必到打卡点✨台式餐厅”
四季良晨的点评

四季良晨
提供送餐服务
香港排名第1 (共227家快餐小吃)
周围地区: 西贡
周围地区: 西贡
2020年12月19日点评 通过移动设备发表

好耐无旅行,突然好想食台湾菜,经过见到呢间台式餐厅,装修以木屋风为主,最岩走文青嘅我嚟打卡

腱心牛肉面(清鸡汤)
食台湾菜点小得牛肉面,牛腱心本身肉质结实,脂肪较小,而且较浓郁鲜美,配清汤最为适合可以品尝Q嫩嘅牛腱心嘅鲜味

酸菜鱼米线
酸菜鱼热潮竟然连台式餐厅会有酸菜鱼食,当然要试下啦~
呢度既酸菜鱼一定无川菜餐厅既甘浓味,鱼够滑又大片,最重要嘅系无骨,食个阵唔洗就住就住酸菜好爽口,味道都够酸,反而辣就麻麻地,唔食辣或未试过酸菜鱼既朋友仔可以一试!

椒盐花枝丸
花枝丸好大粒,而且炸得好脆,但略严唔够椒盐,多D椒盐就更惹味啦!

桂花鸡翼
睇个名就好靓,原来系炸鸡翼!鸡翼炸得非常脆,配上桂花蜜,带点甜香,中和咗炸鸡翼嘅油腻

麻辣红油水饺
无辣不欢嘅我当然一女试下,每只水饺都吸满麻辣酱,够麻够辣,皮薄馅靓~配牛肉面的确唔错!

香芋奶茶
揭开杯盖,系好靓既紫色~闻落已经好浓香芋味,饮个阵就好似食紧香芋雪糕,较偏甜,怕甜嘅朋友记得叫少甜

茉莉珍珠奶绿
茉莉味非常浓,奶绿清新与浓醇好滋味珍珠量多,Q软弹牙!

1  感谢 Ctyingz

2020年12月18日点评 通过移动设备发表

今晚得我同母亲大人食饭,母亲大人指定话想食台湾菜,于是我就上网search到呢间,跟住做个孝顺女(+外卖妹)咁特登搭车去买外卖返屋企。

盐酥鸡排卤肉饭(晚市原盅炖汤定食套餐)(走青)$76
套餐配上汤浸时菜同埋原盅炖汤,都几抵食,所以拣左。
盐酥鸡排份量超多,佢分开左另一个盒装住啲鸡排,而个盒系比鸡排塞满晒嘅,好抵食。
卤肉饭都好大碗,白饭上面满布卤肉,都几香,系邪恶左少少。
上汤浸时菜系娃娃菜,有啲菜食下都几好。
原盅炖汤入面有超多雪耳、雪梨同埋肉,超足料,感觉好滋润,我饮晒同埋食晒啲雪耳。本身唔expect系咁足料嘅汤,以为只会系一碗味精汤加旧猪骨咁,点知原来系咁正嘅汤。

卤水豆腐 $8
豆腐切成一粒粒,浸满卤水汁,都唔错,不过对我黎讲咸左少少。

养生清炖牛腩面(走青)$59
有四大件牛腩,牛味足,煮得都几软淋,几好食。
面底有得拣米线或者台湾面,我好钟意台湾面,所以拣左台湾面。
养生汤底有药材味,但好味。就算外卖系分左汤,我返到屋企之后先将汤倒落啲面到,但啲面都好索汤,正。

台南手工馅饼 $28/2件
味道同生煎包有少少似,系个皮薄啲同埋扁身啲,同埋有少少辣辣啲咁,但我觉得好食。

桂花鸡翼 $26/3只
有桂花汁可以自己淋落鸡翼上面,桂花汁几香,我几钟意。

芝士奶盖白桃乌龙茶(走甜少冰)(饮品跟餐减$5)$23
芝士奶盖几好味。叫左无糖之后,白桃味好重,又饮到清清地嘅乌龙茶味,几好饮。

生姜地瓜茶(饮品跟餐减$5)$19
呢个天气都会想饮热饮多啲,见到有生姜地瓜茶,谂起可以驱寒,就拣左啦。唔记得叫走甜但呢杯正,好似饮紧蕃薯糖水咁,好味。

感谢 poorstudentlovesfood
2020年12月14日点评 通过移动设备发表

想吃台湾牛肉面,近近哋通常会去将军澳宝琳嘅 『四季良晨』, 小食,面食,选择够多元化。
而家仲多咗酸菜鱼( 六点后晚市供应)

想吃蕃茄浓汤汤底系列,红烧半筋半腩牛肉面( 蕃茄浓汤) 非常啱食, 好多番茄粒, 茄味浓香, 面条幼滑, 配牛腩,牛肉,牛筋类味道最夹! 件件都系半筋半腩部位, 入口软腍松化! 好吃极了!
酸菜红烧肉面
既然燃起咗食酸菜味道的欲望, 就点这款『酸菜红烧肉面』, 酸菜好够味,仲有少少辣, 配合红烧肉半肥半瘦, 酸菜啱啱好中和了肥烧肉部分, 好吃极了!

仙气火龙果茶
其实没有茶嘅份量,反而似鲜榨果汁, 冇特别少甜, 火龙果本身味道唔突出, 整体味道清新。

黑糖仙草冻鲜奶
好大杯的『黑糖仙草鲜奶』 order 少冰少黑糖, 但依然见到很多冰块在鲜奶里面, 有点奇怪一般饮鲜奶即使系冻也不会加冰。 黑糖也蛮香的~

小食有不少选择:
卤水豆腐 -  质感好特别好实心,又够软滑。

多士套餐也非常抵食~☕
手拍小黄瓜 - 够爽脆酸酸地好开胃。
紫菜鱼丸汤 - 花之丸真材实料里面有墨鱼粒! 紫菜汤冇想像中咁咸, 味道唔错。

还有许多特色套餐, 炖汤, 可以下次再来品尝

感谢 Man_Iron5216
2020年12月9日点评

星期五晚上想休息一下, 所以今晚外出晚餐.
在这商场里, 看到这家台湾餐馆,
等了一会, 职员安排入座. 刚才在等待期间, 我俩已选定款式,
放下行装即可以先去付款点餐. 然后到自助区取热水和小碗.
无几耐不久, 食物就来到了!

麻辣红烧肉面
儿子选了红烧肉面, 也许因为看到烧肉, 所以点这款.
麻辣酱料是另外以小碟呈上, 可自行调校辣度.

士林胡椒猪肚汤饭
天寒地冻, TKO低至14度, 而胡椒猪肚够暖身, 所以早己看中这个热辣辣的汤饭.
汤身白色, 不见黑椒粒/黑椒粉的踪影, 是用了白胡椒. 有猪肚, 咸菜, 娃娃菜/黄芽白, 还有白果. .
味道清淡的娃娃菜浸在偏咸的汤底, 如单食娃娃菜, 其咸度是很和谐.
个人觉得: 胡椒汤拌白饭却是一流.

卤水豆腐
自己喜欢软绵绵的豆腐, 只需另加HKD 8, 所以要来一份.

红绿豆薏米黑糖冰仙草
因为自己点了汤饭, 所以不选特饮, 反而想要甜品.
儿子对牛奶敏感, 要在多款甜品中, 剔除含有牛奶的ITEM后, 只有黑糖仙草才合格.
红豆绿豆薏米容易认出,
仙草味道上似HK凉粉, 而口感更似台湾夜市的爱玉.
红豆绿豆薏米不起沙, 不太甜, 仍尝到豆衣的存在和各个原味.
甜味应该是来自那堆黑糖沙冰. 整体甜而不腻, 忍不住一口一口的食呀食!
来到最后一口, 仍然想食下去.........

蜂蜜绿茶
因为点了冰冻的甜品, 所以为儿子选择热的蜂蜜绿茶.

感谢 Riceoldlady
2020年12月7日点评 通过移动设备发表

下午茶餐
红烧腱心牛肉面
凉拌猫耳朵 & 凉拌黑醋茄子
下午茶餐都有3款汤底丶2款面可供自选,真系要加分!拣咗养生清炖牛肉汤,少少药膳味,台湾面烟韧弹牙,牛腱软腍入味,好味!

拉丝芝士肉松蛋饼 + 地瓜薯条
可能我将蛋饼闲置到最后先试,就见唔到芝士有拉丝效果,但系食得出有芝士味同埋烟烟韧韧嘅口感,配埋甜甜微脆嘅肉松,系唔错嘅。可拣蕃茄汤米线或地瓜薯条,我就拣咗地瓜薯条,平时比较少食,厚切蕃薯条,唔算好脆,甜味较弱,如果加少少蜜糖,应该会更吸引 ☺️

古早味卤水拼盘
有牛腱丶牛肚丶鸡翼丶卤水蛋,最回味系牛腱同埋牛肚,卤得入味,较腍易咬,必试!

盐酥花枝丸(3粒)
外层好脆,食到有花枝粒

芝士奶盖桂花乌龙茶
咸香芝士奶盖棉滑,桂花味重,杯内有成个乌龙茶包,但略嫌茶味偏淡,如果浓少少会更好味

芝士奶盖阿华田
阿华田味浓,配上芝士奶盖,原来都几夹

感谢 jy0v0

查看过四季良晨的旅行者还看了

中国香港

去过四季良晨吗? 请分享你的经验!