“外卖台式晚餐回家”
四季良晨的点评 - 停止营业

四季良晨
周围地区: 西贡
周围地区: 西贡
2021年1月4日点评 通过移动设备发表

✨中女独食难肥日志 ✨
四季良晨 中女食将军澳
疫情关系,好久没有外出吃晚饭了!今天晚上我和家人想吃台式外卖,想起这间四季良辰,今晚就吃一餐丰富的台式晚餐吧!
盐酥鸡扒卤肉饭
我们选了二人餐,其中饭里选了盐酥鸡扒卤肉饭,盐酥鸡扒炸得好香脆,鸡排亦好大块!配上台式卤肉,不错吃!
三盛红烧牛肉面
我要你红烧牛肉面,有牛展,贡丸及牛肉,超级大碗,普通女生应该吃不完
麻辣猪肚
不要小看这个小食麻辣猪肚,我和朋友平时都食得辣,但这个麻辣猪肚真的好辣!不能吃辣的朋友小心啊!
椒盐花枝丸拼桂花鸡翼
二人餐还包半份小食,椒盐花枝丸好大粒!鸡翼也炸得香脆,配上甜甜的桂花蜜,好好味!
卤水豆腐
卤水豆腐卤得入味,不错!
凉拌猫耳朵
猫耳朵配上酸酸的黑醋,好开胃!
铁观音珍珠鲜奶茶
有一整包铁观音茶包,珍珠烟韧香甜!
茉香绿茶
绿茶走甜,减肥之选!

感谢 keyko1017

2020年12月28日点评 通过移动设备发表

来将军澳宝琳站的新都城商场吃台湾菜,之前和家人吃过后好吃抵食,正!

点了一个酸菜鱼汤饮,价钱$68,酸酸辣辣,开胃非常,捞饭食好唔错呢!家人点了士林胡椒猪肚汤饭,价钱$62,胡椒猪肚好入味,冬天吃特别暖胃适合,也是捞饭一流,好赞!再来每次必点的盐酥花枝丸,炸得金黄加上花枝丸弹牙具口感,必吃之选,跟餐可加配小食,特别推介:凉拌黑醋茄子、紫菜鱼丸汤。

饮品点了冻蜜桃乌龙芦荟,甜甜蜜桃配上健康滋润的芦荟粒,推介!另外点了百香果QQ绿茶,也是好饮解喝之选!

感谢 Bearbearman
2020年12月20日点评

呢日去到呢间台湾菜岩岩到左下午茶时间,有台式面卤肉饭又有蛋饼拣左几款套餐试下感受下台湾滋味
红烧腱心牛肉面 $51
食台湾野点可以唔拣牛肉面,拣左台湾面条配养生清炖牛肉汤,个汤底不得了,饮落有啲似肉骨茶,由中药、牛骨一齐熬整既汤底牛味极度香浓,而且半筋半肉既牛腱亦软腍入味,面质则爽口弹牙
卤水蛋卤肉饭 配 上汤浸时菜 $39
佢地既卤肉饭都几大碗,而且白饭上面铺满卤肉,卤五花肉有肥有瘦,肥既部分入口即化、瘦肉则能增加口感,再加埋啲冬菇,整份卤肉充满住肉香同油香,捞饭一流!
台式香葱蛋饼 配 地瓜薯条$32
蛋饼选择左原始口味加左葱既蛋饼每啖都食到香葱既香味~

芝士奶盖阿华田 $30
阿华田味道香滑醇厚,加埋微咸既芝士奶盖好搭配~

黑糖仙草冻鲜奶 $29
黑糖无减量味道都唔算太甜,仙草份量多又弹牙

感谢 K K
2020年12月19日点评 通过移动设备发表

好耐无旅行,突然好想食台湾菜,经过见到呢间台式餐厅,装修以木屋风为主,最岩走文青嘅我嚟打卡

腱心牛肉面(清鸡汤)
食台湾菜点小得牛肉面,牛腱心本身肉质结实,脂肪较小,而且较浓郁鲜美,配清汤最为适合可以品尝Q嫩嘅牛腱心嘅鲜味

酸菜鱼米线
酸菜鱼热潮竟然连台式餐厅会有酸菜鱼食,当然要试下啦~
呢度既酸菜鱼一定无川菜餐厅既甘浓味,鱼够滑又大片,最重要嘅系无骨,食个阵唔洗就住就住酸菜好爽口,味道都够酸,反而辣就麻麻地,唔食辣或未试过酸菜鱼既朋友仔可以一试!

椒盐花枝丸
花枝丸好大粒,而且炸得好脆,但略严唔够椒盐,多D椒盐就更惹味啦!

桂花鸡翼
睇个名就好靓,原来系炸鸡翼!鸡翼炸得非常脆,配上桂花蜜,带点甜香,中和咗炸鸡翼嘅油腻

麻辣红油水饺
无辣不欢嘅我当然一女试下,每只水饺都吸满麻辣酱,够麻够辣,皮薄馅靓~配牛肉面的确唔错!

香芋奶茶
揭开杯盖,系好靓既紫色~闻落已经好浓香芋味,饮个阵就好似食紧香芋雪糕,较偏甜,怕甜嘅朋友记得叫少甜

茉莉珍珠奶绿
茉莉味非常浓,奶绿清新与浓醇好滋味珍珠量多,Q软弹牙!

1  感谢 Ctyingz
2020年12月18日点评 通过移动设备发表

今晚得我同母亲大人食饭,母亲大人指定话想食台湾菜,于是我就上网search到呢间,跟住做个孝顺女(+外卖妹)咁特登搭车去买外卖返屋企。

盐酥鸡排卤肉饭(晚市原盅炖汤定食套餐)(走青)$76
套餐配上汤浸时菜同埋原盅炖汤,都几抵食,所以拣左。
盐酥鸡排份量超多,佢分开左另一个盒装住啲鸡排,而个盒系比鸡排塞满晒嘅,好抵食。
卤肉饭都好大碗,白饭上面满布卤肉,都几香,系邪恶左少少。
上汤浸时菜系娃娃菜,有啲菜食下都几好。
原盅炖汤入面有超多雪耳、雪梨同埋肉,超足料,感觉好滋润,我饮晒同埋食晒啲雪耳。本身唔expect系咁足料嘅汤,以为只会系一碗味精汤加旧猪骨咁,点知原来系咁正嘅汤。

卤水豆腐 $8
豆腐切成一粒粒,浸满卤水汁,都唔错,不过对我黎讲咸左少少。

养生清炖牛腩面(走青)$59
有四大件牛腩,牛味足,煮得都几软淋,几好食。
面底有得拣米线或者台湾面,我好钟意台湾面,所以拣左台湾面。
养生汤底有药材味,但好味。就算外卖系分左汤,我返到屋企之后先将汤倒落啲面到,但啲面都好索汤,正。

台南手工馅饼 $28/2件
味道同生煎包有少少似,系个皮薄啲同埋扁身啲,同埋有少少辣辣啲咁,但我觉得好食。

桂花鸡翼 $26/3只
有桂花汁可以自己淋落鸡翼上面,桂花汁几香,我几钟意。

芝士奶盖白桃乌龙茶(走甜少冰)(饮品跟餐减$5)$23
芝士奶盖几好味。叫左无糖之后,白桃味好重,又饮到清清地嘅乌龙茶味,几好饮。

生姜地瓜茶(饮品跟餐减$5)$19
呢个天气都会想饮热饮多啲,见到有生姜地瓜茶,谂起可以驱寒,就拣左啦。唔记得叫走甜但呢杯正,好似饮紧蕃薯糖水咁,好味。

感谢 poorstudentlovesfood

查看过四季良晨的旅行者还看了