“宝琳依间「四季良晨」”
四季良晨的点评 - 停止营业

四季良晨
周围地区: 西贡
周围地区: 西贡
2021年1月30日点评 通过移动设备发表

宝琳依间「四季良晨」主打地道台式料理、特式小菜。

特盛秘坛酸菜鱼,份量多,鱼片滑嫩,味道鲜甜,内有大量酸菜、芽菜、辣椒,口感爽脆,汤底味道正宗,食落好惹味。

红绿豆薏米黑糖冰仙草,冰仙草口感滑溜,配以黑糖食用,味道香甜,底部内有大量红豆、绿豆、薏米,好足料。

凉拌猫耳朵,口感爽滑,味道酸辣,食落好入味。

手拍小黄瓜,小黄瓜充满蒜蓉味道,食落好香口。

仙气火龙果茶少甜少冰,采用鲜榨红肉火龙果果汁制作,味道清甜,茶味浓厚。

黑糖珍珠鲜奶少甜少冰,黑糖味道浓郁,珍珠口感烟韧,鲜奶口感细滑,奶味醇厚。

感谢 ohysf

2021年1月27日点评 通过移动设备发表

四季良晨几时去食都好抵所以我都外卖走
煲仔·塔香三杯鸡定食鸡件多,三杯味浓度适中仲有啲香叶洋葱等配黑芝麻珍珠米
卤水蛋牛腩卤肉饭牛腩大嚿软稔,仲有原只切半卤水蛋娃娃菜同萝卜接住食啖卤肉饭正爆
海底椰无花果炖鸡炖汤(2 客)用咗海底椰、无花果、炖鸡萝卜、粟米超级足料养生补气,促进消化
上汤浸时蔬(2 客)娃娃菜鲜甜
紫菜鱼丸汤鱼丸弹牙同紫菜汤好夹
卤水豆腐豆腐经长时间炖煮,卤得好入味
紫薯薏米黑糖仙草有紫薯、珍珠、椰果、仙草、黑糖冰香甜丰富
夏日冰漾鲜果茶果味同茶味兼备有柠檬、青柠士多啤梨蓝莓西柚、火龙果
芝士奶盖阿里山金萱芝士奶盖咸香软滑阿里山金萱清香带甜

感谢 0907kinki
2021年1月24日点评 通过移动设备发表

1. 腱心牛肉面 $51
个牛肉面系咁多样最好食 牛肉肉质几嫩 索埋啲红烧汤底 厚薄适中 几好食 个面都几弹牙 几钟意佢唔系个啲粗身面 幼啲入口易啲又挂汤啲 推介呢个面 仲要份量都多 抵食之选

2. 拉丝芝士火腿蛋饼 + 地瓜条 $40
个蛋饼同平时食开嘅比较唔同 皮系偏厚身同Q弹 不过芝士同蛋香味浓郁 系邪恶之选 至于地瓜条系比较实在嘅口感 满满蕃薯味

3. 盐酥鸡排 $38
炸到好酥脆 但唔会好干 而且有好多旧 咸香咸香 呢个价钱好抵食

4. 桂花鸡翼 $26
好特别 佢有个甜甜地嘅桂花酱汁俾你点 上面仲有小小桂花 都几清新 个鸡翼又大大只 炸到好香好脆

5. 盐酥花枝丸 $26
有三大粒 粒粒都好大粒 入面仲食到啲八爪鱼粒 有料到 出面又炸到好脆 推介啊

6. 台式肉松吐司 $20
上面铺满肉松 钟意食嘅我十分满意 仲要有啲沙律酱捞埋 邪恶啊又 不过好好味

7. 铁观音珍珠奶茶 $23
真系有个茶包系入面 铁观音味浓 珍珠偏淋 不过茶味香浓 都唔错

8. 蜜桃乌龙芦荟 $19
好fresh 劲多芦荟粒 乌龙茶味香浓 可能因为又系加左茶包 再加埋蜜桃甜味 系几正 几解腻

Overall推介指数:4/5
样样都廿几三十蚊 所以可以样样都叫少少黎食 叫到成枱都系 个个都以为我系大胃王 但系其实都唔算好多 但系好满足 如果路过个边想食台湾野就可以试下呢间

感谢 jennycheung1998
2021年1月16日点评 通过移动设备发表

星期六同男朋友去食台湾菜,2:00已经有下午茶餐叫。
芝士酱酥排骨吐司配桂花鸡翼+番茄汤米线
芝士酱酥排骨吐司食落够香脆,吐司亦烘到够脆身,同香口既排骨夹住一齐食好惹味。
桂花鸡翼既桂花系要自己点附有既一碟桂花酱。鸡翼炸得香脆惹味。
番茄汤米线正常。
加配卤水豆腐,唔会太咸。
煲仔 ‧ 塔香三杯鸡定食配上汤浸时菜及白饭
鸡件份量够,啖啖肉,不过三杯既味道唔太出,但本身个鸡系唔错既。
拉丝芝士肉松蛋饼配地瓜薯条
蛋饼略油但足料,地瓜薯条热辣辣,唔会油淋淋。
紫薯珍珠黑糖冰鲜草
十分足料,有几旧紫薯,大量珍珠、椰果、仙草,仲有黑糖冰,不过我嫌太甜。
芝士奶盖阿华田少甜
好好饮,芝士奶盖重奶味,阿华田味浓,无用水黎沟稀到,而且两者好夹。
夏日水漾鲜果茶半甜少冰
果味同茶味兼备,都唔错。

感谢 chichi330
2021年1月16日点评 通过移动设备发表

今日难得收早就相约妈咪到附近食下午茶,轻松一下。
四季良晨算系我其中一间几钟意的台式餐厅,价钱唔贵,野食够大份,好味。
最近更推出冬日限定秘坛酸菜鱼米线,感觉好吸引。而且天气咁冻,最啱就系食碗暖粒粒的酸菜米!

秘坛酸菜鱼米线 $68
份量超级大碗,鱼块超级嫩滑,而且没有骨,感觉好新鲜。鱼皮亦都滑溜弹牙,真系好唔错。整体汤底味道够酸,酸菜亦好足够。呢个汤底不会像云南小锅米线那般浓郁,反而更食得出酸菜的清香,我觉得几好食!

红烧腱心牛肉面
加$4转左麻辣牛肉汤。汤底有非常浓郁的牛肉香,不油腻,饮落除了有牛肉的鲜甜,更带有萝卜的清甜感。腱心牛肉有三大片,有嚼劲。面质爽弹,吸收了汤底的精华,好味!

盐酥鸡扒$38
感觉$38都几抵,因为份量好大份!鸡扒外脆内有肉汁,非常嫩滑,完全唔干身。

紫薯珍珠黑糖冰仙草$35
呢个甜品好推介。纵使天气好冻,但我都忍唔住想食台湾仙草冻。黑糖味道好清香,紫薯亦够腍,香甜。配上烟韧的黑糖珍珠,好满足。

饮品亦都大大杯
台式饮品一定少不了黑糖珍珠鲜奶。奶香味道浓郁,口里有淡淡渗出的珍珠黑糖香,好饮!

感谢 ellenman_photography

查看过四季良晨的旅行者还看了