“台湾菜💕”

四季良晨
周围地区: 西贡
周围地区: 西贡
2021年2月3日点评 通过移动设备发表

今日放学经过宝琳新都城,屋企人话唔想煮晚饭但系而家又有六点禁堂食‍♀️就打算买外卖返屋企~见到呢间台湾餐厅感觉几正就嚟试吓~佢有唔同款式嘅台湾菜,价钱经济又实惠唔错

秘坛酸菜鱼汤饭$68
系冬日限定嘅酸菜鱼☺️辣辣地嘅酸菜鱼,仲有好多娃娃菜,酸菜等等~好浓郁嘅汤底酸菜鱼几新鲜酸酸地,几正

煲仔塔香三杯鸡$52
好香好浓郁嘅三杯鸡调味几好送饭一流☺️三杯鸡肉质几滑食落啖啖肉

卤水鸡翼五只$42
鸡翼大大只卤水味几浓☺️咸咸地,同样好好送饭

台湾烤香肠$28
好钟意食台湾肠佢切成一片片薄片,食落己有咬口

凉拌黑醋茄子$8
有三个大大嚿茄子平时好钟意食茄子呢个茄子中间有啲肉碎酱料,配埋黑醋,酸酸地又咸咸地,好好味

黑糖珍珠鲜奶热少甜$29
叫咗少甜,其实都仲系几甜好浓嘅黑糖味☺️鲜奶味都几浓郁珍珠咬落几弹牙软软淋淋,唔错

芝士奶盖阿华田冻半甜少冰$25
好浓嘅阿华田味叫咗半甜,所以比黑糖珍珠鲜奶感觉冇咁甜~表面嘅芝士奶盖几香几滑口感几好☺️

餐厅职员嘅服务态度好好值得帮衬

感谢 ahomemadefoodie

2021年1月30日点评 通过移动设备发表

宝琳依间「四季良晨」主打地道台式料理、特式小菜。

特盛秘坛酸菜鱼,份量多,鱼片滑嫩,味道鲜甜,内有大量酸菜、芽菜、辣椒,口感爽脆,汤底味道正宗,食落好惹味。

红绿豆薏米黑糖冰仙草,冰仙草口感滑溜,配以黑糖食用,味道香甜,底部内有大量红豆、绿豆、薏米,好足料。

凉拌猫耳朵,口感爽滑,味道酸辣,食落好入味。

手拍小黄瓜,小黄瓜充满蒜蓉味道,食落好香口。

仙气火龙果茶少甜少冰,采用鲜榨红肉火龙果果汁制作,味道清甜,茶味浓厚。

黑糖珍珠鲜奶少甜少冰,黑糖味道浓郁,珍珠口感烟韧,鲜奶口感细滑,奶味醇厚。

感谢 ohysf
2021年1月27日点评 通过移动设备发表

四季良晨几时去食都好抵所以我都外卖走
煲仔·塔香三杯鸡定食鸡件多,三杯味浓度适中仲有啲香叶洋葱等配黑芝麻珍珠米
卤水蛋牛腩卤肉饭牛腩大嚿软稔,仲有原只切半卤水蛋娃娃菜同萝卜接住食啖卤肉饭正爆
海底椰无花果炖鸡炖汤(2 客)用咗海底椰、无花果、炖鸡萝卜、粟米超级足料养生补气,促进消化
上汤浸时蔬(2 客)娃娃菜鲜甜
紫菜鱼丸汤鱼丸弹牙同紫菜汤好夹
卤水豆腐豆腐经长时间炖煮,卤得好入味
紫薯薏米黑糖仙草有紫薯、珍珠、椰果、仙草、黑糖冰香甜丰富
夏日冰漾鲜果茶果味同茶味兼备有柠檬、青柠士多啤梨蓝莓西柚、火龙果
芝士奶盖阿里山金萱芝士奶盖咸香软滑阿里山金萱清香带甜

感谢 0907kinki
2021年1月24日点评 通过移动设备发表

1. 腱心牛肉面 $51
个牛肉面系咁多样最好食 牛肉肉质几嫩 索埋啲红烧汤底 厚薄适中 几好食 个面都几弹牙 几钟意佢唔系个啲粗身面 幼啲入口易啲又挂汤啲 推介呢个面 仲要份量都多 抵食之选

2. 拉丝芝士火腿蛋饼 + 地瓜条 $40
个蛋饼同平时食开嘅比较唔同 皮系偏厚身同Q弹 不过芝士同蛋香味浓郁 系邪恶之选 至于地瓜条系比较实在嘅口感 满满蕃薯味

3. 盐酥鸡排 $38
炸到好酥脆 但唔会好干 而且有好多旧 咸香咸香 呢个价钱好抵食

4. 桂花鸡翼 $26
好特别 佢有个甜甜地嘅桂花酱汁俾你点 上面仲有小小桂花 都几清新 个鸡翼又大大只 炸到好香好脆

5. 盐酥花枝丸 $26
有三大粒 粒粒都好大粒 入面仲食到啲八爪鱼粒 有料到 出面又炸到好脆 推介啊

6. 台式肉松吐司 $20
上面铺满肉松 钟意食嘅我十分满意 仲要有啲沙律酱捞埋 邪恶啊又 不过好好味

7. 铁观音珍珠奶茶 $23
真系有个茶包系入面 铁观音味浓 珍珠偏淋 不过茶味香浓 都唔错

8. 蜜桃乌龙芦荟 $19
好fresh 劲多芦荟粒 乌龙茶味香浓 可能因为又系加左茶包 再加埋蜜桃甜味 系几正 几解腻

Overall推介指数:4/5
样样都廿几三十蚊 所以可以样样都叫少少黎食 叫到成枱都系 个个都以为我系大胃王 但系其实都唔算好多 但系好满足 如果路过个边想食台湾野就可以试下呢间

感谢 jennycheung1998
2021年1月16日点评 通过移动设备发表

星期六同男朋友去食台湾菜,2:00已经有下午茶餐叫。
芝士酱酥排骨吐司配桂花鸡翼+番茄汤米线
芝士酱酥排骨吐司食落够香脆,吐司亦烘到够脆身,同香口既排骨夹住一齐食好惹味。
桂花鸡翼既桂花系要自己点附有既一碟桂花酱。鸡翼炸得香脆惹味。
番茄汤米线正常。
加配卤水豆腐,唔会太咸。
煲仔 ‧ 塔香三杯鸡定食配上汤浸时菜及白饭
鸡件份量够,啖啖肉,不过三杯既味道唔太出,但本身个鸡系唔错既。
拉丝芝士肉松蛋饼配地瓜薯条
蛋饼略油但足料,地瓜薯条热辣辣,唔会油淋淋。
紫薯珍珠黑糖冰鲜草
十分足料,有几旧紫薯,大量珍珠、椰果、仙草,仲有黑糖冰,不过我嫌太甜。
芝士奶盖阿华田少甜
好好饮,芝士奶盖重奶味,阿华田味浓,无用水黎沟稀到,而且两者好夹。
夏日水漾鲜果茶半甜少冰
果味同茶味兼备,都唔错。

感谢 chichi330

查看过四季良晨的旅行者还看了