“抵食台湾餐厅”
四季良晨的点评 - 停止营业

四季良晨
周围地区: 西贡
周围地区: 西贡
2021年2月9日点评 通过移动设备发表

四季良辰
三盛牛肉面
台湾面有唔同嘅汤底拣,呢碗叫咗清炖养生汤,因为唔想食辣。本身以为系冇咩味嘅清汤,估唔到汤底会有药材味。 配料有牛腩,牛丸,牛肉腱心,味道平常,整体配合几夹

腱心牛肉面
你一个系下午茶餐,比正常份量少啲,但仍然够饱。汤底就拣咗红烧汤,少少甜少少辣。牛肉腱心都有3,4块

麻辣牛肚
牛肚唔会好韧 亦都冇怪味 调味个人就觉得几辣而且好麻 所以我就唔系好食到 钟意食辣嘅人应该几钟意

盐酥花枝丸
唔似系普通嘅花枝丸 因为入边仲食到一粒粒嘅鱿鱼 炸皮唔厚 几足料

下午茶餐加配既手拍小黄瓜 酸酸地几开胃

夏日水漾鲜果茶
记得要微甜,因为微甜对我来讲已经啱啱好 ,入边仲有好多新鲜生果,西柚,蓝莓,火龙果等

黑糖仙草冻鲜奶(半甜少冰)
就系平时黑糖鲜奶嘅味道,不过珍珠转左仙草,成杯饮晒都会几饱

梅子绿茶(热)
下午茶餐送嘅嘢饮 饮品略甜 梅子味几重 但就唔系好饮到绿茶味

感谢 christinekwok

2021年2月7日点评 通过移动设备发表

< 四季良晨 > 宝琳
前几日同啊妈办完年货就去咗食台湾野两点食都等咗差唔多十分钟 真系好多人食

卤水猪手饭定食 $68
卤水猪手有五大旧 份量够多 而且唔会得好少肉 卤水好入味 猪手好重骨胶原 啊妈都话唔错 定食有上汤浸时菜同白饭 食完好饱

煲仔塔香三杯鸡定食 $73
三杯鸡件正常大细 鸡件有十几件 肉质唔嚡 都几入味洋葱同九层塔令到鸡件更惹味 送饭食一流

盐酥花枝丸 (3粒) $26
花枝丸大大粒 炸粉好薄 香气十足 入面有好多花枝粒 完全冇食面粉嘅感觉 系我食过最足料嘅花枝丸

煎饺子配桂花鸡翼 $28
另外见到下午茶餐好抵食 就叫咗煎饺子配桂花鸡翼 每款各两件 煎饺子可以点醋 饺子皮脆入面好多饀 咬落仲有肉汁 唔错❣️桂花鸡翼好大只 金黄香脆 好想食多几只 桂花蜜甜甜地 同鸡翼几夹

芝士奶盖白桃乌龙茶 $23
芝士奶盖好厚 奶味重过芝士味 白桃乌龙几浓

☕️ 热生姜地瓜茶 $19
呢个啊妈话几好饮 好重姜味 入面仲有蕃薯 系饮得嘅蕃薯糖水

感谢 blissfulfoodiary
2021年2月7日点评

呢排成日做外卖妹,发现外卖员唔易做。之前食过宝琳呢间四季良晨有好多台湾美食。屋企有煲饭,所以我主要叫小食。

酥炸排骨卤肉饭 ($59)
有成碗排骨份量都唔少!啲排骨同鸡拎到返去仲有少少脆,用气炸锅整返热就更好味。卤肉饭味道适中,唔会太咸。

盐酥鸡排 ($38)
呢个都好大份!应该有一整块,同我块面一样咁大。啲肉质唔错、唔鞋。

381煎饺子($28/4)
店员话呢只饺子好多人叫,所以我又试下。

盐酥花枝丸($26/3)
平身觉得廿几蚊三蚊有啲贵,但原来佢好大粒!几烟靭、好!

桂花鸡翼 ($26/3)
系炸鸡翼配上桂花汁,我之前都冇食过。甜甜地咸咸地几过瘾!

卤水鸡翼 ($26/3)
冇乜特别嘅卤水鸡翼,但系都几好味。佢啲鸡真系几滑。

饮品
屋企啲细中意饮嘢,所以叫咗两杯嘢饮。
阿华田芝士奶盖 ($25)
我叫咗少冰少甜,阿华田唔使我介绍啦,个奶盖唔错,芝味无穷。本身我食完饭想饮唔见咗,原来系我细佬偷偷地拎咗入房饮晒!

黑糖珍珠鲜奶 ($29)
我叫咗热嘅,好温暖。鲜奶味香浓,配搭黑糖一流,我真系未试过难饮嘅黑糖珍珠鲜奶。

感谢 catigerfoodie
2021年2月3日点评 通过移动设备发表

今日放学经过宝琳新都城,屋企人话唔想煮晚饭但系而家又有六点禁堂食‍♀️就打算买外卖返屋企~见到呢间台湾餐厅感觉几正就嚟试吓~佢有唔同款式嘅台湾菜,价钱经济又实惠唔错

秘坛酸菜鱼汤饭$68
系冬日限定嘅酸菜鱼☺️辣辣地嘅酸菜鱼,仲有好多娃娃菜,酸菜等等~好浓郁嘅汤底酸菜鱼几新鲜酸酸地,几正

煲仔塔香三杯鸡$52
好香好浓郁嘅三杯鸡调味几好送饭一流☺️三杯鸡肉质几滑食落啖啖肉

卤水鸡翼五只$42
鸡翼大大只卤水味几浓☺️咸咸地,同样好好送饭

台湾烤香肠$28
好钟意食台湾肠佢切成一片片薄片,食落己有咬口

凉拌黑醋茄子$8
有三个大大嚿茄子平时好钟意食茄子呢个茄子中间有啲肉碎酱料,配埋黑醋,酸酸地又咸咸地,好好味

黑糖珍珠鲜奶热少甜$29
叫咗少甜,其实都仲系几甜好浓嘅黑糖味☺️鲜奶味都几浓郁珍珠咬落几弹牙软软淋淋,唔错

芝士奶盖阿华田冻半甜少冰$25
好浓嘅阿华田味叫咗半甜,所以比黑糖珍珠鲜奶感觉冇咁甜~表面嘅芝士奶盖几香几滑口感几好☺️

餐厅职员嘅服务态度好好值得帮衬

感谢 ahomemadefoodie
2021年1月30日点评 通过移动设备发表

宝琳依间「四季良晨」主打地道台式料理、特式小菜。

特盛秘坛酸菜鱼,份量多,鱼片滑嫩,味道鲜甜,内有大量酸菜、芽菜、辣椒,口感爽脆,汤底味道正宗,食落好惹味。

红绿豆薏米黑糖冰仙草,冰仙草口感滑溜,配以黑糖食用,味道香甜,底部内有大量红豆、绿豆、薏米,好足料。

凉拌猫耳朵,口感爽滑,味道酸辣,食落好入味。

手拍小黄瓜,小黄瓜充满蒜蓉味道,食落好香口。

仙气火龙果茶少甜少冰,采用鲜榨红肉火龙果果汁制作,味道清甜,茶味浓厚。

黑糖珍珠鲜奶少甜少冰,黑糖味道浓郁,珍珠口感烟韧,鲜奶口感细滑,奶味醇厚。

感谢 ohysf

查看过四季良晨的旅行者还看了