“抵食台湾菜”

四季良晨
周围地区: 西贡
周围地区: 西贡
2021年2月22日点评

行行吓街忽然心血来潮想食台湾野,见到呢间餐厅装修几文青,嘢食价钱都合理,于是就入去试吓。因为太夜去嘅关系,套餐炖汤只剩下最后一个,所以就叫左一个晚市套餐,其他散叫。
卤水鸡翼卤肉饭配炖汤和上汤浸时菜(套餐)
卤水鸡翼就无咩特别,不过都卤得几入味。卤肉饭嘅卤肉肥瘦适中,而且好多肉汁,捞饭食一流。炖汤几浓味,用好多猪骨熬制,好足料。另外,有个上汤时菜跟餐,感觉上健康啲。
酥炸排骨卤肉饭
排骨份量几多,而且炸得外脆,入面又不会太乾,几好味。
椒盐花枝丸
虽然得三粒,但粒粒都成个乒乓波咁大,外皮炸得香脆,花枝味几重,而且好有口。
台湾烤香肠
每片厚薄度适中,煎得很香,如果有埋蒜片就更好。
热铁观音珍珠鲜奶茶
奶味较重,珍珠量都多,而且好Q弹。
冻 芝士奶盖桂花乌龙茶
个芝士奶盖几香同滑,桂花乌龙清新解渴,刚刚好中和左奶盖,感觉上无甘肥。

感谢 Eatwithwing

2021年2月23日点评 通过移动设备发表

我今日又同朋友嚟食宝琳呢一间台湾野,虽然已经食咗几次但都keep到水准,仲有做下午茶优惠添!

红烧半筋半腩牛肉面$64 必食

桂花鸡翼 $32
新鲜炸起,鸡翼脆皮
鸡肉够滑 唔会好鞋好厚皮

古早味卤水拼盘
卤水拼盘份量都劲多!
有好多牛肚

台南手工馅饼
呢个真系必食!超好食
入边有好足料,煎到个皮啱啱好
系超有台湾嘅味道

芝士奶盖阿华田
好重华田味 唔会话好甜 夹奶盖真系一流

总括而言,环境十分舒适,真系做到台湾嘅味道,亦都令人有去咗台湾嘅感觉。

评分时间~5只最高

味道:
服务:
价钱:
环境:
地理位置:
回头机会:

#人总有一饱今餐我最饱!

四季良晨 (新都城中心)
宝琳站A3出口
将军澳贸业路8号新都城中心2期UG楼UG051F号舖

感谢 iamhungryhkfoodie
2021年2月21日点评

去唔到台湾旅行,
饮番两杯台式饮品,加碗牛肉面解解瘾
就系呢段时间最大的安慰。四季良晨就在宝琳站新都城,地点方便,台湾菜也做得不错,家人指定要食,那就外卖回家吧。
三拼牛肉饭定食腱心牛肉牛腩牛丸配上汤浸时菜及白饭
呢碗三拼牛肉面饭抵食夹大件, 牛腩都两大件, 腱心牛肉卤得入味,牛丸爽弹。跟餐配埋上汤浸时菜,加埋烟韧q软的台湾米的确唔错吃。
红烧半筋半南腩肉面64
个面底劲多不在话下, 牛腩肉味浓, 牛筋有嚼劲 ,卤得软硬适中。有埋萝卜唔会怕净系食肉。最重要系 拎走汤同面会分开装, 唔怕返到屋企啲汤浸淋晒啲面。
凉拌猫耳朵 紫菜鱼丸汤 15
小食方面我觉得都几抵,15蚊就有两款,凉拌猫耳朵带辣劲而又凉爽,让人不知不觉 一只接一只耳朵放入口。
紫菜鱼丸汤暖胃之余,鱼丸爽弹好味,开场暖胃超一流。
309煲仔塔香三杯鸡58
一杯麻油,一杯酒,一杯酱油做就了香味满满的三杯鸡,鸡肉走过油,外香内嫰。金不换更有画龙点睛的作用,香气和味道都更上一层楼。
铁观音珍珠鲜奶茶
茶香明显,甘香易入喉。 珍珠烟韧有咬口。
黑白珍珠配豆乳
豆乳香甜味浓,珍珠份量多,唔想饮茶改饮豆乳都非常ok

感谢 phonebus

用餐体验不错~

我们俩分享了一碗面
三盛牛肉面红烧汤
面底是台湾面
三盛包括腱心牛肉 、 牛腩、 牛丸
有一些蔬菜 均衡饮食的一碗面

卤水豆腐 卤入味浓
不会松散 不错的

古早味卤水拼盘
卤水拼盘包括 鸡翼 腱心肉 牛肚 卤蛋
先要赞一下鸡翼 非常入味 除了鸡皮入味 连鸡肉也充满了卤水味 少见
腱心肉 牛肚 卤蛋都很入味

感谢 lannatsang
2021年2月9日点评 通过移动设备发表

四季良辰
三盛牛肉面
台湾面有唔同嘅汤底拣,呢碗叫咗清炖养生汤,因为唔想食辣。本身以为系冇咩味嘅清汤,估唔到汤底会有药材味。 配料有牛腩,牛丸,牛肉腱心,味道平常,整体配合几夹

腱心牛肉面
你一个系下午茶餐,比正常份量少啲,但仍然够饱。汤底就拣咗红烧汤,少少甜少少辣。牛肉腱心都有3,4块

麻辣牛肚
牛肚唔会好韧 亦都冇怪味 调味个人就觉得几辣而且好麻 所以我就唔系好食到 钟意食辣嘅人应该几钟意

盐酥花枝丸
唔似系普通嘅花枝丸 因为入边仲食到一粒粒嘅鱿鱼 炸皮唔厚 几足料

下午茶餐加配既手拍小黄瓜 酸酸地几开胃

夏日水漾鲜果茶
记得要微甜,因为微甜对我来讲已经啱啱好 ,入边仲有好多新鲜生果,西柚,蓝莓,火龙果等

黑糖仙草冻鲜奶(半甜少冰)
就系平时黑糖鲜奶嘅味道,不过珍珠转左仙草,成杯饮晒都会几饱

梅子绿茶(热)
下午茶餐送嘅嘢饮 饮品略甜 梅子味几重 但就唔系好饮到绿茶味

感谢 christinekwok

查看过四季良晨的旅行者还看了