“抵食下午茶”

四季良晨
周围地区: 西贡
周围地区: 西贡
2021年2月28日点评 通过移动设备发表

平时好少会过嚟将军澳呢头,
今日一场嚟到梗系要揾吓有啲乜嘢好嘢食,
见到呢间餐厅门口咁多人排队,
我谂一定唔差所以拣咗食呢间。
加上佢星期日都有下午茶餐,
真系好吸引!

我几钟意佢个装修,
有啲书、小语录同花花嘅装饰咁,
几适合打咭。

讲返正题嘅食物先,
我钟意佢啲加配小食细细碟,
份量唔多可以试多几款。
但佢主食嘅份量都几大,
男仔食牛肉面一碗都已经够晒饱。

加配小食8蚊一款,15蚊两款。
我拣咗上汤浸时蔬, 凉拌黑醋茄子同埋卤水豆腐。
黑醋茄子酸酸地咁好开胃

麻辣猪肚好够麻,
但如果可以辣多少少就更加正。
不过有大量芫荽搭救,
整体嚟讲都唔错。

啲牛腩好淋,
入口即溶,
好味!

我个茶餐有蕃茄通粉配肉松蛋饼,
茶餐嚟讲都算好大份。

饮品拣咗蜂蜜柠檬芦荟同仙草冻奶茶,
劲大杯!
一杯已经够两个人饮

甜品试埋个紫薯薏米黑糖仙草,
好足料,
如果唔系咁肚饿,
我觉得可以食呢个糖水当一餐。

由于第一次帮衬,
无谂过大部分食物嘅份量都算大,
所以本来想食个下午茶,
结果饱到晚餐都应该唔驶食
我叫咗咁多嘢都系二百四十蚊咋!
唔怪得之门口咁多人排队啦!

下午茶餐真心抵呀[色]

感谢 ryokowm

2021年2月24日点评 通过移动设备发表

红烧腱心牛肉面 $59
有别于一般牛肉面,汤底系比较清甜,重口味人士可能会唔满足,但食到尾都唔会有腻嘅感觉。腱心牛肉超有惊喜,好软腍又有牛味
塔香。三杯鸡定食 $88
定食包汤同菜,汤几清甜足料,唔太浓味。菜就几好食嘅娃娃菜。三杯鸡都几滑,但略嫌不够热同香辣,饭系日本米,值得一赞
台南手工馅饼定食 $28/2
等得唔算耐,热辣辣,外脆内多汁,包皮又薄又脆,馅系猪肉碎同椰菜,最好食系佢!
夏日水漾鲜果茶 $25
有多种生果,有鲜果清甜味,唔会死甜,好fresh!
脆脆阿华田 $23
表面有Oreo脆脆同忌廉,令成杯浓厚左

感谢 hkbase_foodieee
2021年2月22日点评

行行吓街忽然心血来潮想食台湾野,见到呢间餐厅装修几文青,嘢食价钱都合理,于是就入去试吓。因为太夜去嘅关系,套餐炖汤只剩下最后一个,所以就叫左一个晚市套餐,其他散叫。
卤水鸡翼卤肉饭配炖汤和上汤浸时菜(套餐)
卤水鸡翼就无咩特别,不过都卤得几入味。卤肉饭嘅卤肉肥瘦适中,而且好多肉汁,捞饭食一流。炖汤几浓味,用好多猪骨熬制,好足料。另外,有个上汤时菜跟餐,感觉上健康啲。
酥炸排骨卤肉饭
排骨份量几多,而且炸得外脆,入面又不会太乾,几好味。
椒盐花枝丸
虽然得三粒,但粒粒都成个乒乓波咁大,外皮炸得香脆,花枝味几重,而且好有口。
台湾烤香肠
每片厚薄度适中,煎得很香,如果有埋蒜片就更好。
热铁观音珍珠鲜奶茶
奶味较重,珍珠量都多,而且好Q弹。
冻 芝士奶盖桂花乌龙茶
个芝士奶盖几香同滑,桂花乌龙清新解渴,刚刚好中和左奶盖,感觉上无甘肥。

感谢 Eatwithwing
2021年2月23日点评 通过移动设备发表

我今日又同朋友嚟食宝琳呢一间台湾野,虽然已经食咗几次但都keep到水准,仲有做下午茶优惠添!

红烧半筋半腩牛肉面$64 必食

桂花鸡翼 $32
新鲜炸起,鸡翼脆皮
鸡肉够滑 唔会好鞋好厚皮

古早味卤水拼盘
卤水拼盘份量都劲多!
有好多牛肚

台南手工馅饼
呢个真系必食!超好食
入边有好足料,煎到个皮啱啱好
系超有台湾嘅味道

芝士奶盖阿华田
好重华田味 唔会话好甜 夹奶盖真系一流

总括而言,环境十分舒适,真系做到台湾嘅味道,亦都令人有去咗台湾嘅感觉。

评分时间~5只最高

味道:
服务:
价钱:
环境:
地理位置:
回头机会:

#人总有一饱今餐我最饱!

四季良晨 (新都城中心)
宝琳站A3出口
将军澳贸业路8号新都城中心2期UG楼UG051F号舖

感谢 iamhungryhkfoodie
2021年2月21日点评

去唔到台湾旅行,
饮番两杯台式饮品,加碗牛肉面解解瘾
就系呢段时间最大的安慰。四季良晨就在宝琳站新都城,地点方便,台湾菜也做得不错,家人指定要食,那就外卖回家吧。
三拼牛肉饭定食腱心牛肉牛腩牛丸配上汤浸时菜及白饭
呢碗三拼牛肉面饭抵食夹大件, 牛腩都两大件, 腱心牛肉卤得入味,牛丸爽弹。跟餐配埋上汤浸时菜,加埋烟韧q软的台湾米的确唔错吃。
红烧半筋半南腩肉面64
个面底劲多不在话下, 牛腩肉味浓, 牛筋有嚼劲 ,卤得软硬适中。有埋萝卜唔会怕净系食肉。最重要系 拎走汤同面会分开装, 唔怕返到屋企啲汤浸淋晒啲面。
凉拌猫耳朵 紫菜鱼丸汤 15
小食方面我觉得都几抵,15蚊就有两款,凉拌猫耳朵带辣劲而又凉爽,让人不知不觉 一只接一只耳朵放入口。
紫菜鱼丸汤暖胃之余,鱼丸爽弹好味,开场暖胃超一流。
309煲仔塔香三杯鸡58
一杯麻油,一杯酒,一杯酱油做就了香味满满的三杯鸡,鸡肉走过油,外香内嫰。金不换更有画龙点睛的作用,香气和味道都更上一层楼。
铁观音珍珠鲜奶茶
茶香明显,甘香易入喉。 珍珠烟韧有咬口。
黑白珍珠配豆乳
豆乳香甜味浓,珍珠份量多,唔想饮茶改饮豆乳都非常ok

感谢 phonebus

查看过四季良晨的旅行者还看了