“台湾美食”

四季良晨
周围地区: 西贡
周围地区: 西贡
2021年3月15日点评 通过移动设备发表

晚市重新,终于可以同朋友放工食餐饭吹下水
今晚到新都城食饭,我同朋友想食台湾野,就去咗四季良辰食晚饭

我哋未入座已睇定饮品,好想试试
入座后睇menu, 好多选择同配搭,可单点、加小食、饮品,又可选择套餐,面类饭类都好吸引!我哋都心大心细,终于决定叫一饭一面share,再加小食,好丰富咁!
选好后到收银处点餐付款,顺便点埋饮品:鲜果茶 & 宇治抹茶拿铁
落完单,唔使等好耐,食物好快就到

虫草花杞子鸡汤饭:感觉很滋补,不觉有味精,除咗有杞子,亦有云耳、娃娃菜,鸡肉味鲜甜

三盛牛肉面:有三款配料(牛丸、牛腩、牛展)配上养生汤底,原来味道都好夹,好味

盐酥花枝丸:三粒大大粒,外层新鲜脆口,甜甜的,内里弹牙

桂花鸡翼:有3只,十分香脆,鸡肉嫩滑

凉拌黑醋茄子:酸酸甜甜好开胃,好香浓的醋味道,喜欢

鲜果茶:好多款水果,有蓝莓、火龙果、士多啤梨、奇异果、西柚,果味鲜甜,茶味香,很清新,赞!

呢度店舖虽小,座位唔算多,但装饰布置都好有心思,环境令人有置身于台湾的感觉,真的好想到台湾旅行

感谢 starfishyyy

2021年3月10日点评 通过移动设备发表

令人想起台湾美食
星期日约咗朋友嚟 新都城见面,冇谂过下午茶都要等位!等咗一阵就可以入咗第一次是朋友推介 《四季良晨》
下午茶非常多种类价钱又抵食!全部都好好食、好热、好新鲜
紫薯薏米黑糖冻仙草糖水好有台湾特色

2  感谢 R3864ENsusans
2021年3月3日点评 通过移动设备发表

想吃便宜一点,除了去大西北,还可以去一去大东北,那里不只有大型连锁店,也有小型的,性价比程度不相伯仲。

例如这款定食,除了有热腾腾又嫩口的鸡煲配白饭以外,还有一碗清甜娃娃菜,最重要的是,有补身炖汤一盅,不是一小碗打发你。

就算吃牛肉面餐,同样大碗没放过,小胃的朋友一定叫救命。牛、牛腩和牛丸大块又美味,其中大胃觉得牛丸非常出色,一点牛筋令其更弹牙爽口。

一个餐加$15就有两碟小食,一碟有点份量喔!矮瓜厚而不腻,每一口都很丰富,卤水豆腐亦醃得相当入味。

吃台湾菜又怎么可以不吃仙草?想知道凉粉跟仙草的区别就要试试,很明显不是凉粉,幼滑得滑进咽喉,另有紫薯粒和薏米有点嚼劲,形成强烈对比。

跟餐买特饮可以减$5,大胃当然要喝台湾特产金萱茶,清新回香,加上淡淡芝士奶香,确是滋味。另外也有珍珠豆浆,珍奶控一定要试这种新搭配。

感谢 thank_god_its_foodie
2021年2月28日点评 通过移动设备发表

平时好少会过嚟将军澳呢头,
今日一场嚟到梗系要揾吓有啲乜嘢好嘢食,
见到呢间餐厅门口咁多人排队,
我谂一定唔差所以拣咗食呢间。
加上佢星期日都有下午茶餐,
真系好吸引!

我几钟意佢个装修,
有啲书、小语录同花花嘅装饰咁,
几适合打咭。

讲返正题嘅食物先,
我钟意佢啲加配小食细细碟,
份量唔多可以试多几款。
但佢主食嘅份量都几大,
男仔食牛肉面一碗都已经够晒饱。

加配小食8蚊一款,15蚊两款。
我拣咗上汤浸时蔬, 凉拌黑醋茄子同埋卤水豆腐。
黑醋茄子酸酸地咁好开胃

麻辣猪肚好够麻,
但如果可以辣多少少就更加正。
不过有大量芫荽搭救,
整体嚟讲都唔错。

啲牛腩好淋,
入口即溶,
好味!

我个茶餐有蕃茄通粉配肉松蛋饼,
茶餐嚟讲都算好大份。

饮品拣咗蜂蜜柠檬芦荟同仙草冻奶茶,
劲大杯!
一杯已经够两个人饮

甜品试埋个紫薯薏米黑糖仙草,
好足料,
如果唔系咁肚饿,
我觉得可以食呢个糖水当一餐。

由于第一次帮衬,
无谂过大部分食物嘅份量都算大,
所以本来想食个下午茶,
结果饱到晚餐都应该唔驶食
我叫咗咁多嘢都系二百四十蚊咋!
唔怪得之门口咁多人排队啦!

下午茶餐真心抵呀[色]

感谢 ryokowm
2021年2月24日点评 通过移动设备发表

红烧腱心牛肉面 $59
有别于一般牛肉面,汤底系比较清甜,重口味人士可能会唔满足,但食到尾都唔会有腻嘅感觉。腱心牛肉超有惊喜,好软腍又有牛味
塔香。三杯鸡定食 $88
定食包汤同菜,汤几清甜足料,唔太浓味。菜就几好食嘅娃娃菜。三杯鸡都几滑,但略嫌不够热同香辣,饭系日本米,值得一赞
台南手工馅饼定食 $28/2
等得唔算耐,热辣辣,外脆内多汁,包皮又薄又脆,馅系猪肉碎同椰菜,最好食系佢!
夏日水漾鲜果茶 $25
有多种生果,有鲜果清甜味,唔会死甜,好fresh!
脆脆阿华田 $23
表面有Oreo脆脆同忌廉,令成杯浓厚左

感谢 hkbase_foodieee

查看过四季良晨的旅行者还看了