“悠闲下午”

四季良晨
周围地区: 西贡
周围地区: 西贡
2021年3月21日点评 通过移动设备发表

奉行台湾文青主义,无时无刻享受时光,系呢度带出嚟嘅讯息。
餐厅里面,木系嘅摆设,到处都系书架同书本,书卷味满满,食嘢不忘随手拎一本书阅读。
台式食物例如粉面同埋饮品出名好味大家都知道,味道方面嘅多元化例如麻辣或者养生都可以满足到不同需要。
地狱三盛牛肉面,$73。钟意食辣嘅我,毫不犹豫选择咗呢一味菜。材料系腱心牛肉,牛肚同埋牛丸。佢嘅麻辣亦都冇令我失望,劲道十足嘅麻辣里面仲会食得出一股红烧牛肉嘅味道,汤底简直令人一食上瘾,配合有咬口嘅面质,唔需要花费太多光阴就成碗落肚。
另外叫咗杯芝士奶盖阿华田,浓厚嘅芝士奶盖下面系充满港式风情嘅阿华田,呢个比较似台湾同香港嘅fusion,味道几好唔错,但比较起平时台式嘅芝士奶盖饮品来得饱济。

感谢 appledawin

2021年3月19日点评 通过移动设备发表

煲仔塔香三杯鸡
鸡肉充满酒香,也有九层塔嘅独有香味, 小食来说份量很足。

红烧半筋半腩米线$64
不喜欢药材味汤底也可选择红烧汤底, 汤底好浓味如果再辣多一点更perfect。 半筋半腩分量好足,大大件, 配菜还有银芽, 非常爽口 ,萝卜白萝卜也很入味 ,碗嘅size系大过块面好夸张~

红烧牛筋三宝台湾面( 养生汤底 )牛肚,牛筋,牛腩)$69
佢嘅台湾面汤底做得唔错, 喜欢带少少药材味嘅可以拣养生汤底。
台湾面面质较粗,有咬囗。 养生汤底清甜而不会过于浓味, 淡淡的药材香味, 配衬的牛筋软棉腍滑,牛腩带筋部位 也够入味够淋, 牛肚又爽又香。 还配有白萝卜,红萝卜, 清甜滋润。

猫耳朵好爽口, 陈醋味道非常浓郁, 酸酸地好开胃!

紫菜鱼丸汤
紫菜汤清甜, 鱼丸变成潮州鱼蛋好特别。

仙气火龙果茶
这里饮品非常抵饮, 相当大杯。 少冰少甜嘅火龙果茶非常天然清甜, 冇糖浆,香精嘅味道, 非常解渴。

超浓郁可可
可可味浓郁而且唔会太甜~

食物整体相当满意!

感谢 Man_Iron5216
2021年3月15日点评 通过移动设备发表

晚市重新,终于可以同朋友放工食餐饭吹下水
今晚到新都城食饭,我同朋友想食台湾野,就去咗四季良辰食晚饭

我哋未入座已睇定饮品,好想试试
入座后睇menu, 好多选择同配搭,可单点、加小食、饮品,又可选择套餐,面类饭类都好吸引!我哋都心大心细,终于决定叫一饭一面share,再加小食,好丰富咁!
选好后到收银处点餐付款,顺便点埋饮品:鲜果茶 & 宇治抹茶拿铁
落完单,唔使等好耐,食物好快就到

虫草花杞子鸡汤饭:感觉很滋补,不觉有味精,除咗有杞子,亦有云耳、娃娃菜,鸡肉味鲜甜

三盛牛肉面:有三款配料(牛丸、牛腩、牛展)配上养生汤底,原来味道都好夹,好味

盐酥花枝丸:三粒大大粒,外层新鲜脆口,甜甜的,内里弹牙

桂花鸡翼:有3只,十分香脆,鸡肉嫩滑

凉拌黑醋茄子:酸酸甜甜好开胃,好香浓的醋味道,喜欢

鲜果茶:好多款水果,有蓝莓、火龙果、士多啤梨、奇异果、西柚,果味鲜甜,茶味香,很清新,赞!

呢度店舖虽小,座位唔算多,但装饰布置都好有心思,环境令人有置身于台湾的感觉,真的好想到台湾旅行

感谢 starfishyyy
2021年3月10日点评 通过移动设备发表

令人想起台湾美食
星期日约咗朋友嚟 新都城见面,冇谂过下午茶都要等位!等咗一阵就可以入咗第一次是朋友推介 《四季良晨》
下午茶非常多种类价钱又抵食!全部都好好食、好热、好新鲜
紫薯薏米黑糖冻仙草糖水好有台湾特色

2  感谢 R3864ENsusans
2021年3月3日点评 通过移动设备发表

想吃便宜一点,除了去大西北,还可以去一去大东北,那里不只有大型连锁店,也有小型的,性价比程度不相伯仲。

例如这款定食,除了有热腾腾又嫩口的鸡煲配白饭以外,还有一碗清甜娃娃菜,最重要的是,有补身炖汤一盅,不是一小碗打发你。

就算吃牛肉面餐,同样大碗没放过,小胃的朋友一定叫救命。牛、牛腩和牛丸大块又美味,其中大胃觉得牛丸非常出色,一点牛筋令其更弹牙爽口。

一个餐加$15就有两碟小食,一碟有点份量喔!矮瓜厚而不腻,每一口都很丰富,卤水豆腐亦醃得相当入味。

吃台湾菜又怎么可以不吃仙草?想知道凉粉跟仙草的区别就要试试,很明显不是凉粉,幼滑得滑进咽喉,另有紫薯粒和薏米有点嚼劲,形成强烈对比。

跟餐买特饮可以减$5,大胃当然要喝台湾特产金萱茶,清新回香,加上淡淡芝士奶香,确是滋味。另外也有珍珠豆浆,珍奶控一定要试这种新搭配。

感谢 thank_god_its_foodie

查看过四季良晨的旅行者还看了