“四季良晨”

四季良晨
周围地区: 西贡
周围地区: 西贡
2021年4月11日点评

今日去阿布泰买野,宝林有一间大分店
排完队买完野就系附近同一层揾食
呢度有间四季良晨,系食台湾野就入去啦
$88 炖汤餐,包汤+菜+主食+饭
另外叫左两杯台式茶饮

叫左杯火龙果特饮,另一杯系水果茶
另外套餐加钱要多杯桂圆菊花茶
茶饮先上,饮住等,顺便填埋个手写资料
茶味偏轻,甜味自然,饮完唔会口干

三杯鸡,一开盖已经闻得阵阵香气散出黎
炖汤够清甜,少油,料多,有鸡肉有粟米萝卜
上汤菜,无咩特别啦,味道淡
讲返三杯鸡肉,肉多骨少,啖啖肉,爆得香口
三杯 麻油米酒加酱油,麻油味淡,酒味不浓
整体上味道唔抢,合格有余既三杯菜式

再黎就系另一款定食,应该叫卤牛肉三宝
牛展片两片,牛肋条两件,两粒弹牙牛丸
卤得够透够入味,但加返少少辣应该会更好食

整体上抵食,份量丰富
免加一,落单去收银讲台号,最后会送餐
将军澳贸业路8号
新都城中心2期UG楼UG051F号舖
Shop UG051F, UG/F, MCP Central, 8 Mau Yip Road, Tseung Kwan O

感谢 alex lam 林

2021年3月25日点评 通过移动设备发表

继续将军澳系列, 趁著假期, 终于得到家人的批准 , 传统过了初十五才可以剪头发 ,早上来到新都城, 唔经唔觉已经到了下午茶时段, 在发型屋 停留了几个钟头已经非常肚饿, 喺商场入面揾到间食台湾菜的餐厅, 价钱非常合理而且有下午茶。

香酥排骨辛辣面
超值推荐之选, 38蚊 超大块香酥排骨, 外酥内软 ,又保持到肉汁唔会干唔会鞋 ,辛辣面煮得啱啱好,烟烟靭靭唔会太淋。

台式蛋饼肉松 +地瓜薯条
另一超值之选, 蛋饼煎至金黄烟韧, 卷住劲多肉松, 下次可以试下加埋芝士应该会更加好食, 地瓜薯条 非常香甜, 份量十足。

红烧牛肉面
仲嗌咗个正价嘅红烧牛肉面, 相比起下午茶就贵少少, 拉面烟烟韧韧汤底香浓, 牛肉够晒松软。

来到台式餐厅, 当然要嗌台式特饮,
水漾鲜果茶+黑糖珍珠鲜奶
量杯饮品都好足料, 黑糖珍珠鲜奶 够香醇, 珍珠烟韧
水果茶 清甜够冻, 如果可以再多啲生果就更加好。

感谢 Chingyee0708
2021年3月21日点评 通过移动设备发表

奉行台湾文青主义,无时无刻享受时光,系呢度带出嚟嘅讯息。
餐厅里面,木系嘅摆设,到处都系书架同书本,书卷味满满,食嘢不忘随手拎一本书阅读。
台式食物例如粉面同埋饮品出名好味大家都知道,味道方面嘅多元化例如麻辣或者养生都可以满足到不同需要。
地狱三盛牛肉面,$73。钟意食辣嘅我,毫不犹豫选择咗呢一味菜。材料系腱心牛肉,牛肚同埋牛丸。佢嘅麻辣亦都冇令我失望,劲道十足嘅麻辣里面仲会食得出一股红烧牛肉嘅味道,汤底简直令人一食上瘾,配合有咬口嘅面质,唔需要花费太多光阴就成碗落肚。
另外叫咗杯芝士奶盖阿华田,浓厚嘅芝士奶盖下面系充满港式风情嘅阿华田,呢个比较似台湾同香港嘅fusion,味道几好唔错,但比较起平时台式嘅芝士奶盖饮品来得饱济。

感谢 appledawin
2021年3月19日点评 通过移动设备发表

煲仔塔香三杯鸡
鸡肉充满酒香,也有九层塔嘅独有香味, 小食来说份量很足。

红烧半筋半腩米线$64
不喜欢药材味汤底也可选择红烧汤底, 汤底好浓味如果再辣多一点更perfect。 半筋半腩分量好足,大大件, 配菜还有银芽, 非常爽口 ,萝卜白萝卜也很入味 ,碗嘅size系大过块面好夸张~

红烧牛筋三宝台湾面( 养生汤底 )牛肚,牛筋,牛腩)$69
佢嘅台湾面汤底做得唔错, 喜欢带少少药材味嘅可以拣养生汤底。
台湾面面质较粗,有咬囗。 养生汤底清甜而不会过于浓味, 淡淡的药材香味, 配衬的牛筋软棉腍滑,牛腩带筋部位 也够入味够淋, 牛肚又爽又香。 还配有白萝卜,红萝卜, 清甜滋润。

猫耳朵好爽口, 陈醋味道非常浓郁, 酸酸地好开胃!

紫菜鱼丸汤
紫菜汤清甜, 鱼丸变成潮州鱼蛋好特别。

仙气火龙果茶
这里饮品非常抵饮, 相当大杯。 少冰少甜嘅火龙果茶非常天然清甜, 冇糖浆,香精嘅味道, 非常解渴。

超浓郁可可
可可味浓郁而且唔会太甜~

食物整体相当满意!

感谢 Man_Iron5216
2021年3月15日点评 通过移动设备发表

晚市重新,终于可以同朋友放工食餐饭吹下水
今晚到新都城食饭,我同朋友想食台湾野,就去咗四季良辰食晚饭

我哋未入座已睇定饮品,好想试试
入座后睇menu, 好多选择同配搭,可单点、加小食、饮品,又可选择套餐,面类饭类都好吸引!我哋都心大心细,终于决定叫一饭一面share,再加小食,好丰富咁!
选好后到收银处点餐付款,顺便点埋饮品:鲜果茶 & 宇治抹茶拿铁
落完单,唔使等好耐,食物好快就到

虫草花杞子鸡汤饭:感觉很滋补,不觉有味精,除咗有杞子,亦有云耳、娃娃菜,鸡肉味鲜甜

三盛牛肉面:有三款配料(牛丸、牛腩、牛展)配上养生汤底,原来味道都好夹,好味

盐酥花枝丸:三粒大大粒,外层新鲜脆口,甜甜的,内里弹牙

桂花鸡翼:有3只,十分香脆,鸡肉嫩滑

凉拌黑醋茄子:酸酸甜甜好开胃,好香浓的醋味道,喜欢

鲜果茶:好多款水果,有蓝莓、火龙果、士多啤梨、奇异果、西柚,果味鲜甜,茶味香,很清新,赞!

呢度店舖虽小,座位唔算多,但装饰布置都好有心思,环境令人有置身于台湾的感觉,真的好想到台湾旅行

感谢 starfishyyy

查看过四季良晨的旅行者还看了