“石水渠街的潮洲卤”
Chao Jo Lu的点评

Chao Jo Lu
香港排名第5,563 (共15,673家美食)
2020年12月13日点评

潮州卤在湾仔石水渠街开业都有一段时间,最喜欢这里的狮头卤水鹅,又大只又肥美,经过湾仔都会外卖回家享用。今日又路经,本想再嚟外卖肥嘟嘟卤水鹅,但见卤水鸭特价$65半只,油鸡就$53半只,好抵食,就换换口味,实行双喜临门,半只油鸡加半只卤水鸭,再配点红肠、卤水蛋和卤水大鹅翼点缀一下。潮州卤是老字号,经镇店之宝陈年卤水汁炮制出来的卤水鹅、卤水鸭、鹅肾、猪大肠、掌翼、鹅头颈、腩肉、猪手、猪头肉、豆腐、猪耳、鸡蛋等等都十分出色。潮洲卤祗有外卖,不设堂食,除卤水出品,还有经经济济饭盒供应。

潮洲卤除了卤水鹅出色,原来油鸡都唔失礼。油鸡半只份量也不少,鸡肉好嫩滑,醃制入味,水准不错。

卤水鸭当然不及卤水鹅大只,但份量也不少。经镇店之宝陈年卤水汁炮制出来的卤水鸭,鸭肉好入味,而且肉汁充沛,味道不比狮头鹅逊色。

卤水鹅翼可以说是卤水极品,骨肉相连的大鹅翼,渗满卤水精华,放进口里,慢慢啜出味道,齿颊留香。厨师细心,将大鹅翼斩件,方便进食。

至于卤水鸡蛋和红肠也不失色,鸡蛋卤水入味,蛋黄够软绵,红肠质地爽滑。另外卖附有卤水汁,可因应个人喜好,为卤水鸭自行调味。

感谢 palboysky

2019年4月19日点评 通过移动设备发表

这家小店藏身在湾仔街市里面 人流不段的人龙
我们也排队一阵子 排的过程中慢慢想要买什么

·卤水蛋 HKD$10
·卤水鸡翼 HKD$24
·卤水猪耳 HKD$20/只(中)
·卤水猪肠 HKD$18起

放了雪柜再弄热来食还不错
不过当天食的味道是棒过第二天食

1  感谢 CHINGCHINGJAIII
2019年4月17日点评 通过移动设备发表

店铺:潮洲卤 (湾仔)
地址:湾仔石水渠街1-13号其发大厦地下8号舗

讲到潮州菜嘅话一定唔可以唔提卤味无论平时去打冷、食宵夜、或者家常便饭,好多时候我都会食到卤水蛋、卤水鸡翼等特色潮州食物。

喺湾仔轩尼诗道附近嘅石水渠街,度有唔少嘅餐厅、杂货店、药房等,而系其发大厦地下就有一间「潮洲卤」,而今次嚟到湾仔嘅目的就系要一试呢度出名嘅潮州卤味啦

卤水鹅脾:
鹅脾啖啖肉,鹅肉嘅纹理亦都好分明,唔会好”un”,而鹅嘅鲜味亦都无被卤水汁盖过呢度嘅卤水鹅亦都系最出名嘅食物之一

卤水猪大肠:
呢度嘅猪大肠唔会有臭味,洗得好干净,加上好容易咬得开,唔会有好多筋同肥膏痴住,钟意食猪大肠嘅不妨一试

卤水豆腐:
以往食卤水豆腐都会好惊会吸晒啲卤水汁好咸,不过潮洲卤嘅卤水豆腐就无呢个问题,豆腐爽口得来都只系表面吸咗少少卤水汁,唔会太浓太咸

卤水鸡蛋:
鸡蛋黄唔会食到成个口好dry,而成只鸡蛋都唔会好散好碎湿湿,卤水汁令到鸡蛋好好食啊,系补充蛋白质嘅时候

总括来讲,呢度嘅卤水汁调制得唔错,唔会太咸, 食完都唔会好口乾,另外仲有特浓卤水汁同甜酸酱各一包附送,无论你钟意食咸啲,定系钟意酸酸甜甜嘅感觉,都有唔同嘅选择,因应自己嘅口味而去拣自己钟意嘅汁无论系做节想买下卤味,定系平时屋企谂唔到食咩,都可以选择去潮洲卤买啲卤味返屋企试吓

感谢 hinsonfoodhk
2021年8月26日点评

用餐日期:2021年8月
    • 优惠度
    • 服务

查看过Chao Jo Lu的旅行者还看了

中国香港

去过Chao Jo Lu吗? 请分享你的经验!