“成都老码头火锅,好食到开心唱歌”

Cheng Du Old Pier Hot Pot
香港排名第3,741 (共15,289家美食)
周围地区: 油尖旺区
周围地区: 油尖旺区
2020年3月19日点评 通过移动设备发表

餐厅:成都老码头火锅 (旺角)
地址:旺角塘尾道61号地舖

因为疫症关系少左好多人去打边炉,今次一于伴随介绍成都老码头火锅呢间火锅店同时分享下点样打边炉可以安心啲❤️,戴返头盔先⛑,所有意见都系纯个人分享,有咩唔岩/意见欢迎留言提出

呢个时势拣一间火锅最基本要睇下餐厅嘅防疫措施做成点,成都老码头火锅提供免费消毒喷雾机,使用台湾行政院卫生署推介嘅消毒产品,入去要量体温同埋有消毒剂比食客消毒双手,仲有密室袋提供用黎装口罩

入到去空间够大,座位够疏,最起码唔好成班人一齐去食火锅咁就可以减低风险✌,而餐厅亦都提供特长公筷,减少共用筷子同交叉感染嘅机会

讲完卫生方面紧系要讲下食物啦,黎到食成都火锅点可以唔叫麻辣汤底呢,知道香港人无内地人咁食得辣,仲推出左迎合香港人嘅麻辣程度,当然如果你真系好食得辣可以叫返辣啲

食物方面就叫咗个鸭血、鹅肠、台湾鸭舌、疯狂辣牛肉、耗儿鱼(剥皮鱼)、蛋饺、即炸响铃同爽脆牛黄喉(牛血管)。值得介绍一下呢到嘅辣牛肉同响铃,牛肉用上大量辣椒去醃制,原本以为一浸落汤底就会无哂面头嘅辣辣,点知食果阵仲保持到「疯狂」嘅辣感觉,当然对平时谭仔食开中大辣嘅我黎讲紧系可以再辣啲;响铃香脆大旧,浸2-3秒落汤底再拎起,唔单止可以试到红油汤底嘅辣,仲可以保持住响铃嘅脆

点菜纸上面仲写住左每一样食物要渌几耐,等你可以试到食物最佳嘅生熟程度同味道。最后紧系食返个甜品中和下啲辣味啦,见到呢个红糖糍粑系咪好想食呢

感谢 hinsonfoodhk

2020年2月7日点评

寒意突袭❄️不其然想起打边炉香港人打边炉真系无分时候。一年四季都打得。只系冬天嘅时候会食得狠D。 已经系第二次黎旺角呢间「成都老码头」打边炉,食物同装修都好得就决定黎食。 呢间火锅店早在内地扎根多年,在国内已有百多间分店。 从门面上已感受到那古色古香的气派,店足有2层,面积大,座位宽敞。 今次我地选择猪骨汤底。 酱油、水果、围裙等,全都以自助形式供应,店员更贴心地为我们调制特色老码头油碟, 好香好惹味! 鹅肠爽脆:新鲜必试,唔系一味肥,好特别好好食,加上佢用个架逐条整齐挂上,有一种霸气嘅感觉。 澳洲雪花肥牛: 牛肉颜色好够红,肥瘦比例均匀,入口即溶,啖啖牛油香气。 滑溜溜鸭血:,好软嫩滑溜油既鸭血,带有甜味,质地也比较软嫩细致,像果冻一样,没有什么味道,配上火锅食法令佢提升到唔同层次。 手工龙虾肉虾丸:好弹好有咬口,可以用黎打兵兵球,真系真材实料,食到有龙虾肉系入面。 即炸手工响玲: 手工自家制,腐皮炸至金黄色,喜欢脆口既我渌左一秒,已经吸晒猪骨味,好润好甜。 当然要叫下海鲜食,,又名蛏子,肉质丰厚、甘甜饱满、好似食紧干贝咁既弹牙,好特别。 总价: 环境舒适,坐得舒服 价钱合理又抵食 鹅肠爽脆大推!

感谢 SANDRAFUNG
2019年7月1日点评 通过移动设备发表

今晚有幸来吃内地过江龙火锅店老码头火锅,装修一流,很有中国宫庭古典风。

自助酱料和水果 ($26)

马蹄竹蔗茅根水 ($62)清甜解渴。

猪骨汤 ($88)的材料也不少,有大量火腿、大葱和冬菇等等。

皇帝鸡件 ($48) 嫩滑鲜甜,好处是可以点半份,适合二人吃。

墨鱼滑吃得多,菠菜墨鱼滑 ($68) 却是第一次见。将墨鱼滑混上菠菜,上面还放上鱼籽,够特别。

A级五花肉 ($50)

极品鹅肠 ($88)爽口好味。

紫薯宽粉 ($38)是必叫之选,面条烟韧弹牙无比,可惜欠缺紫薯味。

台湾水莲菜 ($48)在香港也较少吃,感觉像菠菜与葱的混合,口感爽口,也值得一试。

冰豆腐 ($28)是我每次火锅也必点的食物,因为会吸收了汤底精华。

最后吃碗玫瑰冰粉 ($32) 就完美了。弹牙的冰粉本是无味,但上面放上西瓜和提子乾,加上黑糖,美味非常。

感谢 biancachan18
2019年4月21日点评 通过移动设备发表

来自内地的品牌,连店内装修好有四川风味。食物方面,大致上都满意,喜欢辣嘅人应该会觉得好满足。
饮品方面,叫左个鲜榨椰子奶,又几香几好味。

感谢 Lasorom

去过Cheng Du Old Pier Hot Pot吗? 请分享你的经验!