“成都老码头火锅 (旺”
Cheng Du Old Pier Hot Pot的点评 - 停止营业

Cheng Du Old Pier Hot Pot
周围地区: 油尖旺区
周围地区: 油尖旺区
2021年3月17日点评 通过移动设备发表

成都老码头火锅 (旺角) 📍
旺角塘尾道61号地舖

天气转凉,突然间好想打边炉🍲。今次有机会和朋友夹到时间食这家装潢古色古香既气派飞凡的成都老字号火锅🍲店,地方寛敞,楼高两层,设有卡位雅座,坐得舒服。

宫廷药膳火锅🍲汤底: 药材味浓,用上山药、党参、红枣、杞子、真材实料,党参能够补中益气,淮山能够健脾补肺,好养生
。食之前当汤饮碗都不为过,饮两左两大碗,好补呀 😍

店内提供自助水果🍉和酱料,当天有甜到爆汁的西瓜🍉同莲雾🥰解一解辣太好了。必食自制油碟用上老码头火锅秘制香油加上适量生蒜🧄、香菜、蠔油🦪、葱、醋同盐,拌匀,有降温提鲜效果。

开胃小食:麻辣凤爪,嗜辣者不能放过,大量辣椒油,凤爪都算易LUN,骨肉分离,连脚筋都食到,香辣味浓。

嫩滑鸭血:食落如豆腐般嫩,蘸上油碟,香油味浓郁,蘸上干碟更有复合香味,带点肉味,淡淡药膳汤底味。

极品鹅肠: 拖一拖水, 一分钟好放入口,保持爽脆无难道,一吃再吃。

老友鬼鬼: 墨鱼🦑滑酿入油炸鬼,鱼滑上放上爽脆蟹子,鲜上加鲜,油炸鬼部分吸收晒药膳汤味,墨鱼滑弹牙得很。

冰豆腐:第一样要渌就是冰豆腐,趁汤底味受污染,吸收药膳味精华所在,呈蜂巢状,食落爆汁, 小心热。

韮菜饺子🥟:每日人都新鲜包制,皮薄馅靓,每啖满满韮菜,充足,调味带微甜。

麻辣牛肉:想更上一层,必点疯狂麻辣牛肉,辣椒碎满满的铺满牛肉上,辣到吞头发麻,实在太惹味,唯牛肉有点韧口。

桂花酸梅汤:解辣一流,吾算太甜,入口顺畅,带点淡桂花味。

总结:
食物质素高 价钱合理
火锅控不能错过

#旺角#成都老码头火锅#药膳汤底#火锅🍲#麻辣凤爪#牛肉#酸梅汤#鹅肠#鸭血

感谢 SANDRAFUNG

2020年10月27日点评 通过移动设备发表

成都老码头火锅

天气开始凉,于是去打边炉,见到有间好古色古香既火锅店,于是去左食😂
入到去,环境真系唔错,地方够大,坐得好舒适,服务态度几好,值得一赞👍🏻👍🏻

叫左个药膳汤,真系好足料,仲愈煲愈出味,未开始打边炉时,小弟都饮左两碗😂😂

🌟 极品鹅肠($88)
鹅肠好新鲜,好爽脆,长度切得岩岩好,煮熟完后唔会好短, 摆盘亦都摆得好靓,所以响菜单既第一位系有原因😋😋

🌟舌尖上的牛舌($68)
牛舌切得薄,好长,打边炉好快熟,好新鲜,切点👍🏻👍🏻

🌟澳洲雪花肥牛 ($82)
牛味重,雪花均匀,厚度岩岩好,仲好新鲜,无雪藏嘅味道,唔错👍🏻👍🏻

🌟老码头筷子牛($88)
呢个好特别,出面无听过都无见过,原来系辣辣地,一条条同筷子🥢长度,厚度差唔多,调味得好好👍🏻👍🏻,牛味同雪花肥牛差唔多,都好重牛味,好新鲜😋😋

感谢 ykjim
2020年6月5日点评

本身住附近,呢间火锅店次次经过,都传出阵阵嘅麻辣香味。

成间铺头系好中国古典风格,
而且两层,如果多人同朋友聚会最好,
打边炉可以叫多啲不同材料,之前同一个朋友黎过,只可以试到好少野。
今次是好朋友生日 我地成班人5位去食,叫到一台都系野食,必食鸳鸯火锅

刺身
咁岩鱼刺身做特价,我地又人多,今次点左份鱼刺身,超新鲜,条鱼尾仲会识郁,第一次系火锅店食鱼刺身,觉得好食,如果唔食生,已放落去打边炉。

肥牛
因为我啲朋友好中意食牛,所以都叫左啲贵牛食下,果然啲牛肉好高质,雪花纹好令,好有牛味,入口即溶化,略为有点贵,但真系好推介👍🏻👍🏻

总结:火锅汤锅够麻够辣,好正宗
医料区都好足够,有自家细细樽既麻油比你自己落。
环境舒服,位与位之间好阔落,唔会太逼,聚会聊天食饭一流。
最贴身系会一人一条围裙,唔怕整污糟衣服。
最最最贴心,系店门口有一部劲大部身体除臭机。

感谢 Lamlamng
2020年5月25日点评 通过移动设备发表

考完哂笔试(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
朋友们就预先book左边炉庆祝一下
📌汤底:自选鸳鸯两款(💰168)
👉🏻成都原味无渣红油麻辣汤👉🏻中辣
麻辣汤底真系滚𠮶时闻到都觉得呛🥺
朋友辣到喊_(´ཀ`」 ∠)_
👉🏻鲜淆猪骨汤
鲜甜🥺
📌酱料
系自助形式👉🏻连黄豆都有 亦有西瓜哈密瓜
📌红糖糍粑(💰48)
红糖酱浓郁甜甜加上好香糯米味既糍粑
出边又脆卜卜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)入面软糯💕
黄豆粉令到佢更加香‼️十级推荐‼️
📌爽脆牛黄喉(半份💰48)
好爽口弹牙 清爽
次次去亲边度都冇今次终于比我试到😋
📌老码头筷子牛肉88
估唔到系条状🧐好嫩好爽重牛味
建议唔好落麻辣到食佢嘅原味
佢本身都重香料味 仲有少少嘅芝麻香
📌滑溜溜鸭血半份36
嫩滑有质感(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
📌紫薯粉(💰38)
比平时食到嘅宽粉更加烟韧(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
📌菠菜墨鱼滑(半份💰68)
又真系比佢整到有菠菜味(´・Д・)」烟韧弹牙
📌即炸响铃🔔(💰48)
由于即炸所以好脆而且好香豆味
📌娃娃菜(💰28)几甜

感谢 snacklife_keepfit
2020年5月20日点评 通过移动设备发表

今晚同朋友去食火锅,近近地去大角咀个间火锅店,楼高两层,环境大,干净又衞生。门口仲摆放一部消毒喷雾机,只要按一按,企7秒就搞点,易用又衞生🤩

19:30前入座 / 21:30后入座,仲有68折优惠,好抵呀🤩

呢到点配料系用wechat 去scan QR code点既,仲提供埋Wifi,方便容易使用

自选汤底选择多
今次自选鸳鸯(两款汤底):
成都原味中辣 (如果怕太辣,可以选择少辣后慢慢加辣) + 猪骨汤 (浓郁汤底好饮)

火锅配料:
#龙虾沙律丸 半份4粒,爽口弹牙; #玉子豆腐 一条 ; #富贵福袋 半份4件; #鸡子 一碟; #冬菇 10件; #蒙古羊肉片 一碟; #澳洲雪花肥牛 一碟 ; #菠菜墨鱼滑 满满的,煮熟菠菜绿,仲胀卜卜好大粒,好弹牙; #滋补花胶筒 滋润花胶,食落黏黏地又爽滑

食火锅当然唔少得叫番支支装哈尔滨啤酒及支装百威,咁先有食火锅既感觉🍻

📍成都老码头火锅
大角咀塘尾道61号

感谢 SukiYeung

查看过Cheng Du Old Pier Hot Pot的旅行者还看了