“又到春水堂”

2021年3月24日点评 通过移动设备发表

记得春水堂开张的时候真是人头涌涌, 要食到都要有耐性排队, 对上一次吃已经差不多一年前。 今次中午时分到达, 人流相比晚上小亦不要排队, 坐近窗口位置比较舒服,我们两个点红烧牛肉面$82、鲁肉饭$28、卤香牛筋 $58、台式芋米糕 $28、珍珠红豆鲜奶茶$38。

⭕红烧牛肉面~ 汤底好浓, 牛肉软腍, 味道确是唔错。

⭕鲁肉饭~ 细细碗的份量,浓郁酱香,美味。

⭕卤香牛筋~牛筋口感Q弹软嫩,富含胶质,卤得好入味。

⭕台式芋米糕~ 外脆内软的口感, 食落好香口。

⭕珍珠红豆鲜奶茶~ 冻和热各叫一杯, 淡淡的鲜奶味,配上珍珠和红豆, 好食又好饮。

春水堂食物质素果然不错, 服务就普普通通。

春水堂人文茶馆 (创纪之城五期(apm))
地址: 观塘观塘道418号创纪之城五期apm一楼L1-1号舖

感谢 Victoriay_eatwithvic

2020年7月4日点评

同老公行吓街见攰,本来想坐低揾吓嘢食,点知行到去门口都有10个人排队等入座,咁算啦我哋都系放弃,所以就叫咗杯珍珠奶茶饮下。点知,叫杯珍珠奶茶都要等20分钟。既然未揾到嘢食,咁就边揾边等囉。

珍珠奶茶。先讲个size,系比平时饮开啲连锁式珍珠奶茶店细小小,冰粒系用碎冰,所以有时饮阵都会饮到啲冰,同埋都溶得几快。个茶底一般般,唔系特别香浓,奶味重左少少,所以就盖过咗茶味,然后加上碎冰溶得快嘅关系,杯嘢就越饮越淡

感谢 kkyy0401
2020年6月30日点评

春水堂嘅奶茶一向都好正,但从来未试过堂食,同friend去开观塘就嚟试试佢嘅堂食。嗌咗杯香蕉脆脆朱古力奶茶,都几好饮但冇乜香蕉味,同一般嘅朱古力奶茶冇乜分别。另外叫咗个珍珠熔岩蛋糕,黑糖味重得嚟又唔太甜,蛋糕又松软,大推。

感谢 Hangggg33
2020年6月4日点评

春水堂系一家源自台中的连锁茶馆,也是珍珠奶茶创始元祖。
春水堂香港店仲推出限定甜品系列我系为左甜品以来的

红烧牛肉面(半筋半肉)
面系采用幼面的 够弹牙
牛肉煮得好淋身同牛筋位唔错
而且牛肉吸晒汤底精华够入味

鲁肉饭
鲁肉肥瘦均匀,鲁肉饭有猪油香 入口即溶

珍珠奶茶
台湾珍珠奶茶始祖,当然来到要叫返杯珍珠奶茶啦。
春水堂珍珠奶茶系用铁观音做茶底
茶底够香醇回甘 甜度适中
珍珠较细粒,口感烟靭易入口

乌龙豆干米血糕
豆干米血很入味 米血Q软顺口
酱汁够晒香辣惹味

珍珠铁观音雪糕吐司
香港限定甜品-我拣左珍珠铁观音雪糕吐司,因为春水堂铁观音够香醇回甘

铁观音雪糕味够浓郁、甘香
加上烟韧又嚼口既黑糖珍珠,
法式吐司香脆,沾上溶溶左铁观音雪糕、黑糖浆同珍珠 冷热交融 正!!
而且卖相讨好 适合打卡影相,味道有惊喜

感谢 Lamlamng
2020年3月12日点评 通过移动设备发表

每次路过都见春水堂出面大排长龙, 适逢生日月朋友叫我拣餐厅, 心血来潮不如试下春水堂。 开头谂住疫情之下应该不用排长龙, 谁知都要排大约十分钟。 餐厅座位格局都比较迫, 店员服务普通, 今次就试下这里的菜式,麻香乌骨鸡面线$88, 茶香肉燥娃娃菜$28, 卤香拼盘$78, 麻辣青瓜$38, 台式芋米糕$28, 珍珠熔岩蛋糕$58, 铁观音拿铁$36, 珍珠红豆鲜奶茶$38。

⭕麻香乌骨鸡面线~ 汤的味道很清, 面线幼滑。

⭕茶香肉燥娃娃菜~ 娃娃菜太大棵好难入口。

⭕卤香拼盘~ 有猪大肠,牛孖根和牛肚,卤得入味但偏甜。

⭕麻辣青瓜~ 麻香味重, 配清新爽口青瓜, 两者是最夹的味道。

⭕台式芋米糕~ 外观好像萝卜糕,外脆内软, 味道唔错。

⭕珍珠熔岩蛋糕~ 珍珠爆浆蛋糕, 忌廉软滑, 蛋糕质感扎实。

⭕铁观音拿铁~ 茶味香浓,又滑口。

⭕珍珠红豆鲜奶茶~ 红豆质感有点硬, 幸好甜度适中。

今次终于畀我试到春水堂, 食物质素唔错, 喜欢吃台湾菜的朋友可以一试。

春水堂人文茶馆

感谢 Victoriay_eatwithvic

查看过Chun Shui Tang Cultural Tea House的旅行者还看了

去过Chun Shui Tang Cultural Tea House吗? 请分享你的经验!