好友在中环工作, 叫我过去上环打边炉,好合我心意 入到去一睇,好有私房菜嘅feel, 感觉很自然轻松, 好有家嘅感觉
椰子鸡煲
坐低叫个椰子鸡煲, 因为我想滋润下喉咙,尤其是现在时常要戴口罩, 先喝一碗清汤润下先。。。个汤好甜,加咗红枣所以好补, 好清润, 好啱女性朋友
啲鸡嘅份量好充足, 系来自清远嘅,所以鸡的肉质好弹牙,而且好嫩滑,平时自己唔得闲煲,过嚟又饮又食就至啱不过。
呢度会有青柠同沙姜, 用嚟点鸡吃, 青柠嘅感觉,真系好新颖,又好清新
喜欢吃姜的朋友,就会钟意呢个沙姜鸡, 瞬间好似多咗几个唔同嘅食法
半份安格斯肥牛
每逢烚下烚下, 点会漏得呢一个甘好味嘅美物呢。。。尤其牛魔王必须要征服佢,记得唔好烚咁耐呀,依照个人喜好,数三下掂晒! 牛肉很滑溜,而且牛味感非常丰足
真系要赞下佢个虾米 XO 酱, 超多虾米仔, 好香! 几乎配搭任何食物都咁好味, 我真系想问下,有冇得散装买呢?!
双拼: 牛丸 和 墨鱼丸
打边炉总要叫下丸丸,否则唔似样, 哈哈,加多20蚊,可以叫双拼,最啱我哋呢啲又想食多几个款式, 但小胃嘅空间又有限的女人
好新鲜又大粒, 个外貌非常讨好,食落都好有内涵,牛肉丸滑捋捋,墨鱼丸爽夹弹
双拼: 猪润 和 猪粉肠
老友话我刚刚捐完血, 系呀,捐1次可帮3个人,已成为我的习惯。 所以要我补下铁质㖞,特别叫呢个猪润同猪粉肠, 我好钟意吃内脏, 望个颜色就知道两样都十分新鲜,猪润只要掌握好个烹调时间, 佢就会十分爽口又弹牙
我又爱咬猪粉肠,外皮嫩嫩,咬到内里的猪粉弹出嚟,认真吃到不同层次感
两个女人密密倾,食到唔想走,唔紧要啦,下次再嚟寻欢乐