“好好味的黑糖珍珠舒芙蕾班㦸”
TeaWood Deluxe的点评

TeaWood Deluxe
在线下单
香港排名第2,714 (共13,636家美食)
2019年7月19日点评 通过移动设备发表

这间Teawood Deluxe 位于K11内, 下午Tea Set 点了个招牌甜品 ~ MTW 黑糖珍珠舒芙蕾班㦸,吃这个要有耐性,因制作需时,等了大约三十多分钟,一份吸睛的甜品终上枱。 班㦸松软,配上黑糖珍珠、芝士奶盖酱及抹茶雪糕,好食到唔停得口!

感谢 boyee0721

2019年6月28日点评 通过移动设备发表

这间分店和其他略有不同,这间完全是西餐厅的装修,坐得非常舒适,又无限时交枱,有不少台、西式套餐选择,价格实惠!

感谢 susannaluen0214
2019年6月24日点评

k-11行完街 返去尖东搭车成日经过
虽然系茶木 但感觉好grand

香煎盲鰽鱼西班牙橡果猪肉燥珍珠面($148)
第一次食珍珠面 原来都系意大利粉嘅成员
只有几毫米嘅size 都有口感
嗦哂肉燥汁 有d似肉酱意粉嘅味

烧加拿大带骨猪鞍排•莲雾•苹果蓉($208)
唔会过于油腻有嚼性
苹果粒同莲雾片 口感甜中带酸
可唤醒一下味蕾

黑糖珍珠舒芙蕾班戟•抹茶冰淇淋($92)
份量颇大 班戟较厚实有蛋香
中间都夹杂咗珍珠 旁边嘅奶盖都好味

时间装置($75)
白酒 梳打水 各种生果混合而成
清新易入口

钟表大师($75)
饮个阵要小心 可能会有泡沫喷涌而出
面头有层丰厚嘅奶盖
之后就系啤酒沟姜汁汽水 底下仲有烟韧珍珠
——————————
TeaWood Deluxe

感谢 take_a_sip_of
2019年6月12日点评 通过移动设备发表

|| 升级版茶木 ||

想黎升级版既茶木好耐了,呢日下午茶时间终于一访佢个餐牌果然系与别不同,有女孩子们至爱既Afternoon Tea Set包左5️⃣款甜点、5️⃣款咸点,每款都系各2️⃣,仲有2️⃣杯饮品,见食物种类对口味,加上价钱合理就试下佢☺️
▪️ Afternoon Tea Set 288 for 2
个人钟意先食下层既咸点
1️⃣肉燥酥盒:茶木加入左佢一直主打既台式肉燥元素落去呢个咸点度肉燥肥瘦适中,调味恰好,个皮如果可以再酥化一点就更好了
2️⃣烟鲑鱼三文治:软绵绵既方包内层涂满牛油,再夹住咸度适中既烟三文鱼块
3️⃣黑松露酥饼:面头有一堆黑松露,味道都足够,班戟软熟既,不过个人口味问题,始终都系钟意甜既班戟
4️⃣台式盐酥鸡粒:呢个似系炸吉列猪扒多啲,淋上左芥末沙律酱唔算好脆但都香口既
5️⃣墨汁干贝吐司:面头系切左粒既蕃茄,墨汁无咩味,不过带子新鲜爽口
清完咸继而就进攻甜点
1️⃣迷你舒芙蕾班戟:呢个真系好精致有一粒微甜既金箔黑糖珍珠系面,口感都几烟韧,而舒芙蕾班戟口感松软,夹住些少吉士系中间
2️⃣迷你烤布蕾:同普通既焦糖炖蛋差唔多
3️⃣迷你热情果挞:酸酸甜甜较为清新
4️⃣法式黑芝麻烤布蕾挞:上层有唔少炒香左既黑芝麻脆粒,中间系黑芝麻慕丝,芝麻味的确香浓,最底就系薄薄既一层朱古力蛋糕
5️⃣葡萄松饼:暖笠笠好脆口,带有微微焦香味,就算无蘸果酱都已经够味
饮品方面,我叫左青桔仔青柠梳打,饮落都会几清爽,而友人就要左冻既拿铁咖啡☕️
整体评分(7/10)

TeaWood Deluxe (尖沙咀)
地址:尖沙咀河内道18号K11购物艺术馆B1楼B105-B106号舖 (尖沙咀/尖东站D2出口)
营业时间:
星期一至日 11:30-23:00
#FoodieTWY尖沙咀
#FoodieTWY香港
#hkig #hkfoodie #foodie #foodblogger #foodporn #foodlover #foodaholic #foodpics #foodstagram #instafood #topcitybiteshk #topcitybites #uhkfood #ufoodphoto #presslogicholiday #香港美食 #吃货 #相机食先 #一路食一路post

感谢 foodietwy
2019年6月12日点评 通过移动设备发表

环境好阔落,员工接待有礼,安排我地二人坐卡位,可以望到铜锣湾避风塘既景,都几浪漫。

叫左个红烧半根半腩牛肉面,HKD83 既浓汤炖牛肉,汤底以牛骨、花椒八角及酱油制成,浓而不油腻,睇相就知一点都不油,好清爽。食一啖面条,好弹牙烟韧,果真系自己工场制造。
牛腩好焾身, 呀婆都食得, 色泽好平均,好有牛肉味。最期待的牛根都有好几旧,牛根比较焾身,无咩根位,入口即溶。面条少左点,份量偏少。

圣女茄鱼汤煮蛤蜊 : 朋友见到话好特别就试下似落好茄,蕃茄控一定要叫,仲有Candlelight 坐热,饮落啖啖蕃茄粒、加埋薄荷叶,好清新但又不失蛤蜊既鲜味。

蓝苺希腊优格特饮: 希腊优格系近黎减肥首选优格,配上蓝苺容,啖啖蓝苺肉应该加埋牛奶同,入口顺滑。

芒果冰沙: 饮落系人工芒果浆,有点假,不过加番Cream 系面又加番分。

黑糖草莓芋圆仙草豆花: 草莓好甜,有最少六种配料既组合, 好丰富既口感,有清热既薏米、芋圆、仙草、珍珠、红豆、好好味呀做饭后甜品一流

整体而言,牛肉面值得推介 蕃茄控必试蛤蜊鱼汤。

感谢 SANDRAFUNG

去过TeaWood Deluxe吗? 请分享你的经验!