“Best chicken ramen in town!”
Kane Tsuru Ramen的点评

Kane Tsuru Ramen
香港排名第1,948 (共15,904家美食)
周围地区: 北角
周围地区: 北角
2021年2月17日点评 通过移动设备发表

@ - 特浓鸡白汤拉面到底值唔值得试⁉️

_知道金鹤拉面以鸡白汤拉面驰名 今日难得天气回暖 肥Glor终于可以落街行下 就觉得去左北角分店试下去个招牌拉面讲食物之前 喺度想赞一赞佢个服务 虽然当日负责落单嘅staff只有一个 但服务都非常周到 当我影完个鸡白汤拉面之后 佢好主动咁攞左个碟过嚟等我可以将炸牛蒡分开放 方便进食!会员积分使用方法亦都仔细说明 走前仲提供独立包装嘅牙线 够哂卫生啊!

$138

叫得做「史上极浓鸡白汤拉面」就当然唔系普通料啦 哩个拉面嘅特别之处就系汤底系用赤鸡熬制6小时而成 味道浓而不腻 口感顺滑 唔会食到成口鸡油 鸡胸肉有两块 豚肉就有一大块 两种肉嘅肉质都非常软嫰 特别系鸡胸肉 真系滑到以为自己食紧鸡排拉面挂汤能力高 每一啖都充满鸡白汤!一啖拉面+木耳丝+荀干+青葱丝 再嚟一口炸牛蒡 简直就系完美组合顺带一提 佢个蛋真系流心架!

和富午市套餐 - 特上火炙叉烧豚骨汤拉面 $68

(追加:唐扬炸鸡(3件)$28)

唔想单点嘅朋友亦都可以试下佢啲午餐 我男朋友就因为平时食得太多鸡胸而叫左2号餐-特上火炙叉烧豚骨汤拉面试咗几啖就觉得都不过不失啦可能因为食咗鸡白汤拉面所以觉得呢一个汤底淡好多但系个唐扬炸鸡就好有惊喜㖞!鸡件大到有我半只手掌咁大 同外面细细件嘅唐扬炸鸡好唔一样而且炸得啱啱好 做到外皮香脆 肉汁鲜嫩❣️

#_

金鹤拉面 (和富道) (北角)

北角和富道6号嘉洋大厦地下A舖

#金鹤拉面

@kanetsururamen

感谢 glo_ria_wongg

2020年10月25日点评 通过移动设备发表

去左北角行街,屋企人打电话黎话有事煮唔到晚饭,等我地买返屋企食,我地就决定食拉面,知道北角有金鹤拉面食,上次系土瓜湾同朋友食过,今次就外卖返去俾屋企人试下先。

我今次去左北角和富道分店,去到先知原来北角有2间分店,真系好方便呀。去到店门口,囡囡就冲左去自己开门,但因为当时都几大风,个门有D实,店员姐姐超nice咁帮佢开门,入到又去又慢慢介绍边D好食,依家好少店员咁细心, 超赞

讲返食物,我地叫左个超值2人套餐,鸡白汤拉面,咖哩吉列猪扒饭,唐杨炸赤鸡同埋烧黑豚肉串,就咁食已经好够食,但囡囡话仲想要埋明太子鸡翼,所以就叫多客俾佢食。

鸡白汤拉面系佢地皇牌拉面,味道当然冇得输喇,鸡肉 嫩滑好味道,食完拉面连个汤都要饮埋

咖啡吉列猪扒饭,就岩晒我,浓浓既日式咖哩味香但又唔辣,配埋香脆吉列猪扒,食落松化,真系绝配

唐杨炸赤鸡,正宗日式炸鸡,香脆可口

烧黑豚肉串,油脂分布均匀,一啖咬落去2个口感有齐晒,劲好食

最后明太子鸡翼,入边明太子超多,同鸡翼夹住食,食到明太子既香加埋鸡肉既滑

佢地外卖仲好贴心咁将主食同酱汁分开上,咁就唔伯返屋企太耐,而令到主食被酱汁浸太耐而影响口感。

感谢 Icewinglam
2020年8月24日点评 通过移动设备发表

上次试过金鹤特浓拉面今次终于有机会食到bookmark左好奈嘅蒲烧鳗鱼饭

活烧蒲烧鳗鱼饭 $238
店内人气之选‼️睇睇介绍严选每条约2公斤的顶级鳗鱼在店内㓥及生烧 而且即叫即烧 有质素保证鳗鱼表面烧至微焦 口感外脆内嫩肉质弹牙值得一提是鳗鱼非常厚肉( ˘ ³˘)♥并非市面上其他鳗鱼饭薄薄一块总共分成六大旧鳗鱼具有一定嘅厚度 就如介绍所讲似锯扒咁厚肉而且食落并没有细骨 进食方便珍珠饭沾满鳗鱼汁配芥末章鱼粒另外还有配用鳗鱼骨熬制嘅汤♨️第一次试味道甘甜清香 不错

黑豚肉串 $25
心思思想试埋串烧系列黑豚肉即使烧过亦不会变得好干好柴反而锁住肉汁够

‼️疫情期间最好留系屋企金鹤拉面都有外卖服务+自取折扣优惠✨

感谢 tifflin0222
2019年10月27日点评

猪骨汤拉面食得多,
鸡汤拉面又食过未?
小编最钟意食鸡,
所以钟情于鸡白汤拉面~
网上见到香港八大鳗鱼饭首选嘅「金鹤拉面」,
除左有即㓥即烧蒲烧活鳗饭,
仲有招牌鸡白汤拉面~
梗系要黎试下啦!

金鹤鸡白汤拉面($98)
上菜嘅时候见到汤底呈奶白色,仲起晒泡,
原来系特色黎架,有乾坤!
汤底系以日本赤鸡、素菜、鲣鱼等熬制,
最点系由东京空运过黎,上枱时用搅拌器打至柔滑起泡而成~
所以汤底浓郁香滑,
入口鲜甜带,有d似忌廉汤嘅质感,
面条爽滑,好挂汤,正!☺️
炸牛蒡可蘸一蘸汤汁食,
就咁食都得,够晒香脆可口,佐酒一流!
配上慢煮日本萨摩赤鸡胸和火炙黑豚肉叉烧,
赤鸡肉柔软嫩滑,肉香十足,正!
叉烧薄薄的一片,但唔会太肥,肉质松化,入口即溶,
溏心蛋虽然唔系好流心,但胜在蛋香。

日本有「小江户」之称嘅COEDO啤酒,
曾获世界大赛金银奖,
原来呢到都有得饮,梗系唔可以错过啦!
COEDO Kyara(伽罗)
酒色丰厚金黄,味道清新,带白葡萄和柑橘香。

整体来说,拉面相当有质素,
下次一定要系冇咁饱嘅时候黎试下惊世鳗鱼饭~

感谢 foodie_talk
2019年10月25日点评

猪骨汤拉面食得多,第一次食鸡白汤拉面。
汤底略带胶质,但鲜甜香浓,味道不错,囝囝当鸡汤饮咁饮咗成碗。鸡肉肉质还好,但我还是钟意叉烧多D。

值得一赞嘅系炸牛蒡,第一次食味道不错,卖相亦不错。我食咗一啖后就俾囝囝疯狂食哂~

感谢 JudysWonderland

查看过Kane Tsuru Ramen的旅行者还看了

中国香港

去过Kane Tsuru Ramen吗? 请分享你的经验!