“🤩昔日港式风味”
HK Food 1980的点评

HK Food 1980
提供送餐服务
香港排名第2,843 (共15,677家美食)
周围地区: 旺角
周围地区: 旺角
2021年2月6日点评 通过移动设备发表

荔香园冰室

旺角闹市中开咗一间充满昔日香港特色嘅冰室,装修虽新颖亦带怀旧装饰。

店舖推介:皇袍叉烧饭 ($58)
贴满餐厅海报介绍,叉烧非常多,有约10块,肥瘦适中,无乜肥膏。滑蛋口感较似日式蛋包饭,唔系一般炒蛋。豉油另外放一边,要多少可以自由添加。

瑞士巨脾 配上薯条$42
鸡髀非常入味,啖啖肉都系卤水咸香。份量大细正常,但称唔称得上「巨脾」就见人见志。薯条香脆可口,比快餐店、茶餐厅更有水准。

店舖推介:
抹茶红豆冰 (原价:$20,跟餐$8)
喺冰室较少有嘅特饮,比传统椰汁更滋味抹茶味香浓,红豆亦唔少。冰粒虽然唔少,幸好无沟淡抹茶味。

焗猪扒饭、鸡煲、西多士都系招牌菜式,望住都流口水。

感谢 Cheers H

2020年9月7日点评

港式风味
岩岩去完旺角行完街☺️眼尾就见到依间店好有港式风味❗️装修得好古色古香㊙️牙妈到第一眼就觉得好有亲切感,勾起佢既童年回忆
皇牌咖喱鸡煲 $68
见到皇牌依两个字点都系想叫佢☺️成间店既招牌黎,点都要试下先知系龙得凤个鸡煲中间有好邪恶既芝士个芝士仲可以拉得下丝薯仔好入味入,个薯仔既量都比较多,而主角鸡呢既量相对较少,但啲肉都唔错既❗️完全系想食多几碗饭

感谢 feimuihk
2020年5月28日点评 通过移动设备发表

今日同朋友喺旺角行完街街,之前听讲喺女人街附近有一间怀旧冰室,咁今次就去试吓佢嘅下午茶餐,喺舖头门口望见餐厅入边都好有香港80年代嘅特色,舖头里面所有嘅嘢都令我有睇80-90年代电影当时的感受。[调皮]特别系钟意怀旧嘅人一定要试[色][色][色]我哋叫咗一个精选特级下午茶餐同一个常餐下午茶餐T5炸鸡髀及自家制沙律。常餐是瑞士巨鸡髀捞公仔面,饮品叫咗冻柠茶同埋冻鸳鸯,炸鸡髀系即叫即炸,大概等10分钟左右,外脆内软非常好吃,食到佢系加左少少柠檬汁调味,如果你钟意食炸鸡嘅话呢个炸鸡髀一定要试!自家制嘅沙律都系好好食唔想食太饱嘅话呢,呢个下午茶餐好岩你食咁佢瑞士鸡翼汁捞公仔面配火腿蛋奄列[强]瑞士汁好浓味配埋公仔面无得输呀[愉快]火腿蛋奄列都系好好食我男朋友食完常餐已经好饱,因为佢既鸡髀好大只下次有机会一定要再食过如果你地有时间而又系旺角,一定要黎试呢间特色怀旧冰室

感谢 elainechannm
2020年5月14日点评 通过移动设备发表

星期日的下午,想食个写意一点的下午茶,于是便在openrice揾了一轮,终于俾我们发现了荔香园。

位于女人街尾位置,不算难揾,装条胜在够怀旧,绿色铁皮、卡位加怀旧poster,虽然店仔细细,但枱上都摆左热水壶和留声机喇叭,加卡也是一流!

这里人气系巨型鸡脾,无论卤水定炸,所以最后点了个芝士汁鸡脾捞面和鸡扒拉面。因为限聚令期间,所以我们可以独霸一大张卡位坐。煎鸡扒做得不错,煎,仲得甘香亦滑嫩,上面有木鱼丝 。

个捞面啲汁好夸张,多到遮住左只鸡脾,鸡脾炸得唔乾,啖啖肉,再配埋公仔面,加埋满满的黄色的芝士汁,好邪恶!

我们外加了一个上汤娃娃菜,份量好多,虽然下午茶,但食啲菜感觉健康啲,再配埋一杯热菜蜜,简单又满足。啲碗碟都用公鸡唛头,怀旧味道甚浓。其实仲想试其招牌菠萝包,但因为见饱,唯有下次再黎打卡。

感谢 Junericee
2020年5月8日点评 通过移动设备发表

夜晚收工肚仔饿,当然就要去食晚餐啦,近近地,就系旺角揾野食。
见到门口已经好特别,好有怀旧既感觉,有特色既摆设,深深吸引我行入去。人来人往既旺角,竟然有间咁有特色既店舖。

见到个皇牌焗饭系列(原来有得跟意粉)
车打芝士汁焗牛扒意粉 $62
套餐配:冻奶茶 +$9
劲爱芝士既我,当然就非叫芝士不可啦,好香浓既车打芝士汁,芝士汁渗哂落啲烟烟韧韧既意粉到,有只芝味流心太阳蛋,配埋肉汁多,又好咬口既牛扒,肉质嫩滑。
配埋杯香滑冻奶茶,就最好不过啦。

黎到无理由只食晚餐挂,当然都要叫番一份小食啦,滋味小食推介,我选择咗一份芝士流心厚西多士 $38
外脆肉软既厚厚西多士,中间夹着香浓既芝士,仲要系流心嫁,切开一格格,啲芝士流哂出黎。好味道

怀旧杂果冰 $25
好大杯杂果冰,仲要系劲多杂果。好耐无饮啦。正。

@hkfood1980 @荔香园冰室
旺角通菜街1号威达商业大厦地下N号舖

感谢 SukiYeung

查看过HK Food 1980的旅行者还看了

中国香港

去过HK Food 1980吗? 请分享你的经验!