香港
发布
收件箱
搜索

“几好食嘅越南料理”
早安越南的点评

早安越南
在线下单
香港排名第856 (共13,964家美食)
2019年9月8日点评 通过移动设备发表

之前约咗朋友喺红馆有听歌活动, 去之前咁我哋两个就喺红磡到想揾啲嘢食食下咁见到有间越南嘢叫早安越南咁我哋两个就贪得意去试下。我哋叫咗鲜茄海鲜汤檬,越式炒金边粉,饮品方面我哋嗌咗椰汁绿豆冰及龙眼冰 。小食就有越式软壳蟹米纸卷。

鲜茄海鲜汤檬:个蕃茄汤我觉得真系新鲜嘅, 我自己都几like ,蕃茄汤几鲜甜。 唔可以唔提佢个粉,粉非常之幼细,我自己试过其他店舖都是冇呢啲咁幼细且滑嘅粉,十分抵赞!

越式炒金边粉: 个粉都炒得几好,因为佢唔算系太油,同埋干身,我最钟意就系啲虾,虾食落都几爽 ,同埋我觉得佢加咗啲蛋,我感觉非常好! 因为我自己好钟意食蛋再加埋个虾,好似食虾仁炒蛋, 当然如果啲蛋再加多啲,我就更加钟意 ,我觉得整体感觉良好。.

越式软壳蟹米纸卷:系你啦, 我最爱食嘅软壳蟹,软壳蟹炸得几脆, 算系炸得几好同香脆, 个米纸卷记住点少少汁食令到口感同风味一流,呢个我觉得一定要试。

整体嚟讲如果有朋友行开红磡, 可以试下早安越南,因为我自己觉得, 个水准同埋食物都啱返我哋香港人嘅口味纯粹个人意见。

感谢 bunbunxfoodie

2019年9月7日点评 通过移动设备发表

今日同朋友去咗早安越南食晚饭我哋一共两个人简简单单去咗红磡上边环境好清幽 入到去我哋叫咗几个小菜 有特色的 越式通菜 无骨凤爪海鲜炒饭 扎肉粉皮 每一样嘢都非常之好味粉皮热辣辣里面仲有啲肉松 越式通菜里面好香嘅xo酱辣辣地咸咸地 海鲜炒饭里面好多海鲜 饭都好干身唔会太湿总括来说简简单单喺度食番一餐都系一个唔错的选择

感谢 Runde2019a
2019年9月5日点评 通过移动设备发表

自从有咗地铁之后确实真系多咗去黄埔食饭,黄埔红磡一带真系好多美食,今日就选择咗依间餐厅

坐位都舒服,唔会有压迫感
晚餐有set选择,我地就一人㨂一个

睇落已经俾佢色泽吸引,好多金边粉得个颜色,食落可以冇味嘅,但依个又唔错㖞,酸酸甜甜咁,炒得亦好香,好食

汤底够浓味,但唔会死咸,而猪扒都醃得入味,肉质都唔会好鞋,整体系不错嘅

我地套餐外仲叫多左个鸡翼,真系几香蒜蓉味㖞:鸡肉都仲可以保持嫩滑,外脆内软

最后饮返个咸柠梳打,爽~今餐都好满足了

感谢 pulldogying
2019年9月3日点评 通过移动设备发表

到黄埔天地美食坊食饭,呢度有好多好嘢食,其中一间名字好特别嘅越南餐厅 「早安‧越南」,睇倒佢门面同装修已经非常吸引,复古型格玩味十足,店内光线柔同埋座位睇落都几舒适,决定食呢间喇。
门口有一架车仔,上面放满越南特式嘅啤酒、调味料、粉面等,可以供食客购买。
响餐厅试完觉得好味嘅嘢都可以买返屋企叹~
菜式款式好多,我地点了柚子大虾沙津、岘港酸辣海鲜汤黑粉丝、十胜和牛汤河、肉骨茶、椰青。
全部都唔错
埋单每人约$200港币,价钱合理~

感谢 kawaiiwai
2019年8月29日点评 通过移动设备发表

黄埔发现新大陆!
原来有一个地方系咁多野食。
今次就试左呢间越南餐厅。
系门口既装饰己经知道系一间越南餐厅。
同朋友2个人就冲左入去啦!

无骨海南鸡例牌
有3个酱汁俾你粘。甜酸、甜豉油、蒜。
个人最钟意为系甜酸!因为够开胃!
而啲鸡就好滑!好食!

香茅猪扒汤河&香茅鸡翼汤河
好 大 份 !
我同朋友2个人应该可以一齐食一碗!
真系落足料!份量十足!
讲块猪扒先,完全吾hea!
新鲜热辣,好入味!软硬适中!
另外鸡翼又大大只!吾似系营养不良!
啖啖肉!Yummy!

越南咖啡
见就见得多!饮就真系第一次!
大大杯!系你面前滴滴滴,其实好治愈!
滴完之后记得搞下啲炼奶!
如果吾够可以问佢拎多啲炼奶!
系真越南味道!

虽然附近好多餐厅,但下次我都会再黎!
因为都真系好抵食!

感谢 kalilikylie

去过早安越南吗? 请分享你的经验!