“半山 | 高质川菜国宴🌶”
满庭芳 国宴的点评

满庭芳 国宴
香港排名第1,002 (共13,611家美食)

近年黎川菜酸辣料理越来越流行,但好多都只重香料,失去左食材原本嘅鲜味
今次介绍位于半山嘅满庭芳,除左食到川菜嘅麻辣香,亦食到贵价食材嘅鲜味
蒜泥白肉
蒜泥好smooth够浓味,白肉用嘅系靓腩肉,薄薄地捞埋蒜泥一齐食,完全唔腻,又辣辣地好开胃

酸菜桂花鱼
好受年轻人欢迎嘅酸菜鱼,究竟同大陆平价酸菜鱼有咩分别?当然系好大分别!平时食嘅系鲈鱼肉,虽然这滑但较腍,桂花鱼则系贵几倍嘅鱼肉,除左滑之外仲好弹牙十分新鲜!而且亦唔会因为太辣而盖过鱼香味,十分出色仲有好多粗粉丝,好好咬口又好味
红烧豆腐
意想唔到豆腐可以咁好食,甜甜地,而且可以解下辣
四川担担面
食完酸菜鱼之后,担担面嘅辣真系好小儿科,面条好细,但份量唔少,好抵食
味道:8/10
抵食:7.5/10
回头度:7/10

感谢 meminfood

朋友知道我钟意食酸酸辣辣的菜, 特登揾咗一间佢觉得好出色的四川饭店, 帮我庆祝生日。
餐厅主打有机天然食材, 餐厅大部分的蔬菜、肉类、鱼类 都使用天然有机的方法种植和喂饲✨✨✨

满芳庭国宴, 虽然喺半山区 ,其实都唔难到,喺金钟地铁站出嚟之后,搭的士转个弯就到。

餐厅装修古色古香✨✨✨✨, 播著充满中国风的曲调。 因为我哋到达嘅时尚早, 所以可以坐到窗边位置, 望住个靓景食饭
老板娘很好, 十分热情好客 , 推介唔同嘅菜畀我哋,而且点菜之前,先了解我们接受辣的程度, 帮我哋安排适合嘅菜。

腾椒拌木耳
麻酱生菜
酸菜有机桂花鱼
四川正宗樟茶鸭

酸菜有机桂花鱼
真心推荐必食!
分量非常充足!!!
桂花鱼肉质结实弹牙, 口感嫩滑味道鲜甜, 应该系用新鲜的桂花鱼。
麻辣度刚刚好 ,汤头浓郁鲜味, 配搭不同嘅辣椒同埋酸菜,非常惹味。 饮完之后唔会觉得口渴。 薯粉烟韧十分幼滑 吸收咗汤底嘅精华非常美味。

四川正宗樟茶鸭
四川另一个经典名菜✨,鸭皮色泽柔润, 肉质酥香嫩滑, 散发著茶燻香味. 两个人叫半只鸭就啱啱好.

麻酱生菜
罗马生菜清爽可口, 非常喜欢这个品种的生菜, 比一般西生菜厚身爽口 ,而且有清甜的味道。 配上香甜嘅麻酱, 最啱喺食辣嘢嘅时候呢解辣

四川担担面
来吃川菜当然要食番碗担担面, 拉面烟韧弹牙, 四川担担面汤香辣辣, 加埋肉碎同埋花生, 十分完美的配搭

好耐冇食过咁好味嘅四川菜, 食物非常高水准。 食物用料新鲜,厨师用心制作。 下次来必定要试试其他食品

感谢 Chingyee0708

满芳庭国宴位于香港岛半山花园道, 餐厅主打正宗国宴级川菜。 餐厅位于科达中心7楼, 蒲踏进店已经即时被餐厅内环境吸引, 餐厅地方大相当宽敞空间感十足, 而且居高临下可以望向礼宾府香港动植物公园一带, 四围都放满中国风艺术摆设: 花瓶、 画作、 对联等等都有别于一般 连锁饭店。
炎炎夏日最适合吃冷盘,凉菜先叫一客鸡丝粉皮,这道菜以青瓜、鸡丝及粉皮为主,拌上香滑的花生酱,粉皮烟烟韧韧拌,以鸡丝、青瓜,开胃消暑,别有风味之余,而且更加是夏天的消暑佳品
四川樟茶鸭
川菜宴席上的一道必不可少的菜品, 鸭肉 以樟树叶和茶叶来熏,经腌、燻、蒸、炸四道工序制成.制作考究, 樟茶鸭上到枱时色泽金红, 咬下去 感觉外酥里嫩,带有樟木和茶叶的特殊香味, 怪不得差不多每台客也会叫上半只呢。
麻香水煮有机桂花鱼

有机桂花鱼来自万绿湖, 采用放养嘅方式自由觅食,佢哋都唔用化学材料,唔会用抗生素、激素去刺激佢哋生长。 汤头以各种辣椒,花椒同埋香料去整成, 师傅把有机鱼肉起肉脆片, 鱼肉份量足 , 配埋莴笋与及薯粉 ,软滑鲜甜嘅鱼肉 伴随着 浅浅嘅辣感, 辣而不呛, 鼻尖稍稍冒汗, 开胃滋味
有机豚肉山珍子头
红烧狮子头是道功夫菜,绞肉醃后后油炸定型,
绞肉肥瘦协调,狮子头肉丸炆煮得软淋。
最欣赏系 餐厅所有食材都系天然有机,由有机农庄亲自监控 ,呢碟山珍狮子头所采用嘅真菌,都系冇农药冇激素冇化肥, 非常organic.

感谢 phonebus

第一次食半山的满庭芳,感觉非常满意,各方面都令我和朋友无可挑剔。
环境方面,
装修古色古香, 带点现代风又不失中式古典的风韵 ,用膳环境雅致有序。
窗口卡位位置更可从高欣赏维港景色, 在半山的餐厅果然是不一样。

做下先送上餐前小食手拍青瓜清爽咸香, 木耳爽脆,好吃开胃。
值得一提的是,这里提供的茶,不只有常见的普洱、香片等等更有人参乌龙, 味纯甘香。

芫茜鸡蛋干
芫茜鸡蛋干鸡蛋干用芫茜豉油等调味,豆腐干有鸡蛋香味,
原来这个豆腐干不只由黄豆制造, 内里更混有鸡蛋, 口感与味道也不错。

麻辣猪肚
猪肚弹牙鲜嫩, 沾满了香气逼人的辣油,麻辣美极之惹味。
麻香水煮有机桂花鱼
首先唔好畀个红红辣辣嘅景象吓亲,
呢个水煮有机桂花鱼面头, 舖满各种辣椒, 花椒同埋香料,但辣而不腻,
由米芝莲厨师, 以数十种香料淆制成汤, 再加埋辣椒蒜末花椒等等香料, 迫出麻辣嘅味道。 有机桂花鱼天然放养, 喺无污染嘅地带放养, 鱼肉甜滑鲜香, 配埋莴笋与及各类杂菌及薯粉, 通体舒畅, 爽快淋漓。
正宗四川樟茶鸭
鸭件薰得彻底, 离远已经闻到那阵 让人欲罢不能的熏香味,
鸭肉鲜嫩但不过肥, 皮下没有多余脂肪, 配埋旁边的馒头, 就算鸭肉连皮吃也没有罪恶感

感谢 Mollymomo_Mollymomo

今日到了半山科达中心食午餐,男友选了食川菜。中菜厅环境好别致又宽阔,以中式的风格设计,坐位好舒适灯光明亮又摆设特别!服务也好好,友善又贴心!
我们点了2个凉菜,2个点心及一个主菜。
前菜:蒜蓉凉拌青瓜:蒜蓉好香浓好滋味又杀菌,青瓜爽脆清凉
尖椒皮蛋:皮蛋好香又有流心蛋黄,好滑好香;配上中间的尖椒碎辣辣开胃,男朋友大赞!
鸡丝粉皮:好靓的卖相!粉皮软身又烟韧,鸡丝口感正又健康嫩滑,青瓜丝爽口,配上香浓的芝麻酱,好出色!
剁椒蒸大鱼头:碎剁椒好香辣又刚刚蒸好热辣辣的温度,蒸鱼头份量好足,鱼肉香滑又满满滑溜鱼胶,好多骨胶原!
猪润猪肉丸:好大又厚身的猪润,弹牙又软硬刚好,配上大大粒肉丸,肉丸软腍又以人手打,中间有虾肉碎,好爽口!
水煮牛肉:好大锅又好传统的餐具!以减辣减咸及减麻度,这个香辣好适合我们不太可食好辣者;牛肉好香软但又有口感的,放在红辣油中硬为出色香口,配有芹菜、芽菜、花生等,更有主食炸面条,吸了红油汁的面好吸味!

感谢 pangpangeat

去过满庭芳 国宴吗? 请分享你的经验!