“丰富极致”
满庭芳 国宴的点评

满庭芳 国宴
香港排名第801 (共13,926家美食)
2019年9月5日点评 通过移动设备发表

今日住半山既朋友带我去佢平时食开既中菜馆,见到装潢心谂:死啦,应该好贵。点知转头望一望餐牌:哗!$260二人套餐,仲送埋汤同甜品,即管试下!

- 小食:尖椒皮蛋
卖相好似孔雀开屏,皮蛋上面放满青辣椒,辣劲相富凌厉。

- 点心:晶莹虾饺皇
皮薄而且柔软,入面既虾亦弹牙。

- 小菜:宫保鸡丁,麻婆豆腐
两者佐饭一流。宫保鸡丁既鸡肉份量算多,辣辣地之余亦有微酸,花生仍然脆口。 至于麻婆豆腐属于小辣,豆腐吸收晒辣汁一绝。

一般中菜套餐只会送饭,但满庭芳俾客人选择担担面或葱油拌面,面条都系幼身弹牙,两者同样出色,尤其系葱油拌面,焦脆、葱香集于一身。

感谢 nctwcm903

2019年8月20日点评 通过移动设备发表

满庭芳国宴
由于要搬屋嘅关系要走到上嚟半山拎傢俬 所以谂住同全家人一齐揾一间环境幽静嘅中菜厅休息一下
于是揾到呢一间满庭芳国宴 其实净系个名都已经气势磅礡 发现原来系主打川菜点心嘅一间中菜厅

落单之后餐厅立刻递上一份前菜 麻油芽菜萝卜丝
有好香嘅芝麻味 加上爽口嘅芽菜萝卜丝 有一种好清新嘅感觉

青椒糖心皮蛋 ($58) (️️)
青椒糖心皮蛋同一般嘅皮蛋好唔同 最特别之处就系用上糖心嘅方式制造皮蛋 同以往嘅不同 皮蛋黄唔系固体嘅 而系流心嘅蛋黄
而上面就洒上 特制麻辣青椒 同皮蛋嘅味道好夹

Xo酱炒萝卜糕($42) (️️)
性价比极高最为惊喜嘅一道菜式 外观好靓萝卜糕用上脆炸花盆上碟 由于萝卜糕系配上辣酱同xo酱一齐炒 所以味道方面非常出色

水煮有机鱼 小 ($368) (️️️️️)
呢度在系标榜住有机鱼的水煮鱼 水煮鱼嘅上方审满住花椒同埋辣椒等等嘅配料 系水煮鱼嘅正宗做法 个辣味做得非常出色 又麻又香
用上特别嘅有机鱼 鱼肉方面就非常嫩滑 却又不会一夹就散 保持住鱼肉嘅弹性

芋蓉天鹅酥($48)
一家大细友小朋友嘅话就记住嗌呢一个点心 因为外观真系满分 一只又一只嘅小天鹅
系酥脆嘅外层入面就系 美味嘅芋蓉 相映成趣 唔错唔错

四川担担面($48)
呢餐饭简直系麻得过瘾 但就差咁少少主食 所以我哋就另外嗌多咗碗四川担担面 满足今日嘅麻辣兴致

四川担担面嘅辣同埋水煮鱼嘅辣 系唔同 担担面就偏向酸辣 即使一啲唔太食得辣嘅人都可以选择

总括而言 形容 呢间餐厅 可以用有辣有唔辣任君选择 不论辣嘅点心 同 唔辣嘅菜式都做得 好出色

感谢 Burgerexpertt
2019年8月12日点评 通过移动设备发表

炎炎夏日,放工后便约太太晚饭,她说不用煑最一开心啊!
我拣左在中环的满芳庭国宴

有机麻酱生菜
翠绿新鲜的生菜一端上来,已知好东西,因生菜新鲜再淋上好味麻酱,夏日带少少酸入口更滋味,自家农作就是新鲜,及好味很正!

鸡丝粉皮,配上清爽细致的刀工配菜,而麻酱渗在走地鸡丝上,配合完美,贪玩的太太一边提筷子,一边笑说捞起捞起,又玩又好吃的粉皮,这道……一腥味也无,配上细切红、黄、青椒仔、胡椒粒、荀丝及伴上红薯粉,野生鱼鲜切双飞又大大件,滑嫩好味,热腾腾的汤及粉,吃得很开心,这高级川菜馆,果厨艺非凡,再赞及推荐!

葱油伴面,看似简单的一碗面,却道出不简单,因是自家做的手打面,面底烟韧和咬口好!有炸过金勾虾,另上一小碗葱油,自行添加面内,服务员也细心说先落小小试下,免过咸呀!好服务!提一提我们是贴心,很快清了枱上所有美食!
在此幽美环境及装修优雅吃好中菜!又吃到有机、真味,及注重健康的川菜,价钱公道,今天辛劳工作,而压力都一拼飞走了,这晚真是食享受!好!

1  感谢 rickchow2018
2019年8月6日点评 通过移动设备发表

餐厅装修古典优雅,放了中式的屏风,环境开扬舒服,窗边位置可以饱览中环、金钟、维港的靓景,令人心旷神怡。
餐牌上的食物选择很多,还以为川菜都是辣的,但原来也有很多不辣的选择。
《赛螃蟹》$148 服务员说餐厅采用的是有机鸡蛋,果然鸡蛋味特别香浓,首先把中间的鸡蛋黄搅匀,再加少少醋,又香又滑,简直食到停不到口。
《葱爆牛肉》$168牛肉味香浓,肉质有嚼劲,加上香葱蒜一齐炒,更惹味。
《上汤浸时蔬》$108这是我食过最好味的苋菜,原来餐厅采用有机认证的食材,怪不得简单的一碟菜都咁好味啦!
《鸡丝粉皮》$88粉皮滑溜,配清爽的青瓜丝和葱丝,混合麻酱,口感丰富
《芫茜鸡蛋干》$38这碟外观似是豆乾,原来是鸡蛋整的,鸡蛋干比豆干软腍幼滑,厨师切到条条都一样size ,真考功夫啊!
这间「满庭芳」色、香、味、环境都一流,一定会再来。

感谢 cewing2019
2019年8月4日点评

假日出去路经半山,同朋友试咗呢间川菜,一入门口见环境几grand,有大玻璃窗望落半山,由于去既时候过左2点客人唔多,安排咗卡位坐超级宽阔舒适,叹返杯茶一流

前菜有麻辣猪耳,唔会太辣,好开胃
再黎一个芫茜豆腐乾,豆干好香蛋味,同芫茜好夹,系一味非常特别既前菜

见有点心就叫左个天鹅酥,卖相好靓,松化,连天鹅头个饼都几好食

见到隔离有人叫左大大盘既酸菜鱼,即刻想试试,部长哥哥仲有介绍条鱼系新鲜free range 既桂花鱼,食落真系超级鲜美,大大片鱼肉无骨,食得好爽

煨鸡面好有水准,推介

由于坐得太舒服,最后仲食埋糖水饱住渡过左一个悠闲既下午。

感谢 KarlMarxi

去过满庭芳 国宴吗? 请分享你的经验!