香港

“特色海鲜锅”
Boat Boat Steam的点评

Boat Boat Steam
在线下单
香港排名第3,920 (共13,951家美食)
2019年9月16日点评

前日预先已经订咗两位6:30,试吓佢哋呢一个日式海鲜火锅餐。第一次上去餐厅、座位环境干净舒适,枱与枱之间仲可以放底一张竹帘,变得更有私隐!

叫咗佢个「水师提督」餐~~鱼虾蟹贝壳类样样都有、非常新鲜。见到佢哋有养鱼缸、上枱嘅时候啲食材仲好生猛㖞!锅下边仲有粥底吸收晒啲海鲜精华、唔错唔错!

感谢 jkhomefish

2019年8月28日点评 通过移动设备发表

餐厅是全港首创一人一锅的蒸海鲜专门店,今天放假就来试试看。
环境宽敞舒适,座位之间都会有一道竹帘作间隔,方便独行者用餐时不会觉得尴尬,实在很窝心的造法。

餐厅采用手机扫码点餐,很快就送餐来了〜
我点了八家巡案套餐,价钱是$ 328(另付加一),这个价格已经包括了十款海鲜,两份肉食,三宝丸,蔬菜还有粉面
包括的海鲜都是比较高级的,例如螃蟹,带子,鲍鱼,龙虾等等......肉食就是猪牛鸡,我选择了安格斯牛肉还有鸡肉
这个阵容真的超丰盛!真的有点怕吃不完

海鲜全都很新鲜,很有光泽,旁边会有个提示提醒你要用几多时间去蒸。
在外边有很多酱料给你来一个「混酱」,然后就可以开始处理海鲜了〜呵呵
龙虾很大的一只,鲜味十足,不用添加任何调味料都已经非常好吃了!
贵妃蚌也是很新鲜,肉质爽口,肉也很大片,有点意料之外。
螃蟹也是惊喜之作,不单肉很多,还有蟹黄,真的很有惊喜!
其他的食材都同样出色〜令人食指大动个不停
把海鲜都吃完之后,职员帮我加汤去煮拉面,我选择了鲜鱼汤,也是出乎意料的好吃。

用餐日期:2019年8月
感谢 joey C
2019年7月11日点评 通过移动设备发表

之前见到网上介绍呢间一人一蒸气锅啲海鲜话好新鲜 每日香港仔直送 就打算黎食了 因为平时啲蒸气锅成日都要半围咁叫 唔系咁易约到成班朋友一齐食 所以呢个一人一蒸气锅就岩哂啦 两个人食都得阿

餐牌介绍有三个set 我特登黎到就梗系食多几款海鲜 要左贵啲果个八府巡按套餐啦($328) 其实出面普通半围果啲最平除开都要二百几三百一个人啦 所以我觉得$328可以接受

每个人都有半只蟹 半只龙虾 鲍鱼 黄金蚌 元贝 三只虾 鲜鱼片 白蚬 贵妃蚌同蛏子王 望到都好丰富阿 劲吸引

餐桌上有指引教啲海鲜应该蒸几多分钟 仲有埋timer 唔怕海鲜蒸到老哂 每款海鲜都拆开哂洗干净 最适合我呢啲海鲜控既懒人

海鲜真系每款都好新鲜 除左鲜仲食到甜味 特别系黄金蚌同元贝 连个汁都好鲜甜 黄金蚌仲带少少咸味 大只又够爽口

元贝一定要饮埋啲汁 真系鲜味无穷 一拆肉就离开咗个壳 劲方便食 仲要劲滑 一啲都唔韧又唔腥

蟹膏阿 仲有啲留咗系个盘度 可想言之真系靓蟹 蟹肉一啲都唔水 几实肉 仲好贴心咁每人一个钳 拆肉都方便啲

食完啲海鲜之后仲有蔬菜 点心 肉 其实成个套餐真系超多嘢食 点心都好有惊喜 烧卖同山竹牛肉仲好食过酒楼啲

最后仲可以拣配粥或者面 我就要左乌冬 稻庭乌冬够弹牙 番茄汤好fresh好浓 不过如果想食返海鲜鲜味就可能配粥底适合啲 每样食物都好满意 下次再同朋友黎食阿!

感谢 MadWithXandy
2019年6月3日点评

难得可以忙里偷闲跟好友食个游闲lunch,时间又不赶,便想找过好地方慢慢吃。就在openrice查找一下,就堕入这个一人一锅蒸海鲜的船涡。

友人笑说这里长得像自修室,拉下左右前的竹帘就自成一角。除了必须的蒸锅及食物夹,连开壳钳都有提供,枱底还有贮物篮,环境整洁舒服。

我跟友人都点了水师提督套餐。已经有蟹,海虾,带子,白蚬,大蚬鲜鱼片及肥牛,都只是$118,几抵食。坐位刚好被安排在海洋池旁,衬食物未上就去八卦一下,海鲜很新鲜生猛,水很清晰,倍感放心。好快食物就上枱,枱上有指示每款食物包括不同海鲜/肉类/蔬菜等的建议蒸煮时间,可以按自己喜好次序去蒸。海鲜全部都鲜甜,沾上少许酱料已很美味。

感谢 wall-eat
2019年5月9日点评

铜锣湾新开咗一间蒸气锅,仲可以一人一锅自己慢慢蒸,而海鲜真系超级新鲜,仲要价钱唔算贵最紧要够饱啊
今次试呢个叫八府巡按,有成10款海鲜,3选2肉类及三宝丸同埋蔬菜拼盘,仲可选粥底或面底(另选汤底)
我另外再点了冰冻啤酒爽下佢,配海鲜真系一流
蛏子皇好大只又厚肉,入口爽甜又弹牙,果然高质新鲜,唔洗太多调味料都够味
贵妃蚌好饱满又鲜甜,同埋最紧要无沙啊
元贝因为太大只,我就加咗辣蒜去蒸,好厚身又鲜甜,真系好新鲜啊
因为三宝丸卖哂就转咗烧卖、牛肉及虾滑,牛肉味出虾滑好爽弹~
大蚬都唔错,另外当日出面调味架仲有2款丸攞啊
蚬仔好多只啊,都几新鲜甜美
大虾好新鲜爽口弹牙,虾味都鲜甜,清蒸都好正了
鲍鱼都算大只肉厚,点少少豉油提鲜更美味,够哂弹牙一啲都唔韧
最正就系呢半只龙虾,超级新鲜又大只仲有膏㗎,肉质实在够爽弹,蒸起用叉一起成条肉起哂出嚟,龙虾味好出又够鲜甜美味
蟹系半只好实肉,一丝丝好鲜甜,仲有膏带住,果然高质海鲜
牛肉清蒸真系好好食,牛味更出又食到原汁原味,正啊
食咗咁多肉同海鲜蒸蔬菜食就最啱
最后系鱼汤配丁面,鱼汤都重鱼鲜味可加之前嘅精华,个面吸哂味好正喔
仲有雪条送㗎

感谢 eddie_ilovefood777

去过Boat Boat Steam吗? 请分享你的经验!