“大埔隐世小吧”
Dragon BBQ Bar的点评

Dragon BBQ Bar
周围地区: 大埔
周围地区: 大埔
2021年1月11日点评

女朋友住在大埔,住在马鞍山美食沙漠嘅地方的我已经经常寻找大埔美食!最近在太和发现这一家食串烧的 bar, “Dragon Bar BBQ", 意想不到中午也有开门!

而且加上晚上禁堂食,趁着人少少的机会初尝这家小酒吧!

餐牌煮食感觉价钱实惠又非常吸引!特别是看到咸猪手居然只卖$138,不得心动一试,可惜店家因昨天生意不错已经卖完,只能改其他但无妨一试三文鱼扒拼薯菜!

他们称得上为bbq吧,相信烧烤食物也很不错所以只叫了一份主食其余都是烧烤!

先评价三文鱼扒主食,以这个价钱能够吃到三文鱼已经很不错,三文鱼煎到香脆可口没有一点腥味,薯条还是肥薯条,所以外脆内软!芦笋和香菇更加配合得恰到好处,很不错!

串烧通常都会离不开海鲜类而海鲜类通常有扇贝或生蠔,他们这里原来有鲍鱼,所以我们不选扇贝亦不选生蠔尝试他们家的鲍鱼如何!意想不到很有惊喜鲍鱼的鲜味可口,而且鲍鱼一点也不硬!

蒜香风沙烧粟米羹值得一提,粟米甜味被蒜香及葱花调出味道,在众多串烧的肉类多一点蔬菜平衡也是不错的选择!

盐烧鸡中翼,烧得十分有技巧,所以鸡中翼肉质鲜嫩及juicy!

旗鱼串烧包括有厚切牛舌,纽西兰羊架,台湾烧香肠,烧鸡皮...都很不错!如果喜欢食羊架的您不要错过这个纽西兰羊架,羊味十足,肉嫩多汁!烧鸡皮也值得一试,十分脆口!

当然bbq绝不能错过的士啤酒,我们点了生力及麒麟啤!这家大埔隐世小吧可一诚,不想遇多人争位坐可以考虑中午时段!

感谢 Jay H

2020年11月9日点评 通过移动设备发表

芝加哥串烧酒场
店舖稍为有少少远 出左地铁站大概要行5-6分钟左右
一入舖头就见到佢有好大个酒位 灯光比较暗 好有feel 而且仲有好大个电视 最啱约埋班fd一齐睇波饮酒

威士忌梅酒$82
Craft beer $46

食物拣咗bb辣
炭烧黑松露带子$68
几新鲜 咬落口仲有啲鲜甜 但有少少黑松露味 唔会话烧得过熟

蒲烧鳗鱼 $68
个鳗鱼几好 啲肉唔会话好烂 又唔会韧 成日食到啲唔靓嘅鳗鱼 佢嘅肉都会咬唔开 呢个就冇呢样嘅问题 不过太多酱汁系咩 有啲咸

香蒜芝士黑松露烧扇贝$42
好多汁嘅扇贝 完全唔会干 而且好浓芝士味

烧羊架$36
7成熟啱啱好 有羊味又唔会羶 好惊食羊有羶味 洒上香料 调味啱啱好

烧牛油帆立贝$33
稍微有啲太熟 冇咗鲜味 同有少少干 调味唔差

炭烧牛扒 $49
系薄烧牛扒 所以就冇咁多肉汁系入边 但啲肉都会鞋 几好食

芦笋烧$28
叫咗咁多左肉 呢个就攞嚟消滞都几好食 芦笋唔会好老 冇渣

大部份嘢食都高质 而且环境chill relax 啱同朋友倾偈食嘢睇波

感谢 christinekwok
2020年10月22日点评 通过移动设备发表

Dragon BBQ Bar 大埔黄店
有气氛嘅串烧酒吧 虽然地方唔算大, 但有部大电视播着歌,环境气氛好有feel
食物方面,三文鱼扒肉质嫩滑 而且好厚肉 配嘅薯条都系最钟意食嘅粗薯条 厚切牛脷必定要食!名副其实真系超厚切!啖啖肉! 仲要烧得好香 其他串烧好似金菇牛肉卷,猪颈肉等等,都热辣辣好新鲜,而且调味恰到好处唔怕太咸 仲有就系好够浓味嘅蒜香茄子,上面的重劲多肉碎添 食串烧当然唔少得饮下酒啦 叫咗最易入口嘅女人酒 - Apple cider, 仲有就系带啲苦味嘅黑啤
香蒜柠檬牛油烧三文鱼扒配薯菜 $108
烧猪颈肉串 $19
烧原条蒜香茄子 $42
苹果酒 $48
健力士黑啤 $53
Dragon BBQ Bar (大埔)
大埔翠乐街11号美丰花园地下10号舖

感谢 hkfood_searcher
2020年10月18日点评 通过移动设备发表

大埔一日游@Dragon BBQ Bar

大埔大埔太和路24号, Tai Wo Centre Block 2, 37号地舖

星期日入了TAI PO 农舍, 看看了可爱的动物及草泥马, 玩完后出返大埔比较市中心地区, 食完晚餐先回家。

放松下饮酒食CIGAR, 就入了一间有有食物的酒吧。

呢度架主菜好抵食,只是百多元起, 更有多款串烧, 都是廿来元起。
德国猪手拼薯菜$138, 食德国猪手点杯冻啤酒是常识, 大约$60-70一杯啦! 冰凉爽快,麦香又多气,能平衡猪手架油腻感同咸度呢! 德国猪手焗至皮香香脆脆, 肉就扎实咸香, 惹味得很。如果夫把烤薯条换上德国酸菜就更完美呈完这道菜的精髓了。

$108 柠檬牛油烧三文鱼,鱼扒好处是多肉没骨,跟薯菜吃得饱足,牛油汁落了柠檬汁调和,酸酸地其实唔觉油腻。

$112 响,日本whisky 享受单纯的味道

Manager $48 apple cider 女仔易入口,清爽多气有苹果香味同甜味。

另外再点了串烧看看手势同味道。$26 烟肉大啡菇,烟肉咸香同有油脂,做成串烧同乜都咁夹架。

$15 烧鸡软骨送酒必备小食,有咬口同油脂。

感谢 elaine20326
2020年7月1日点评 通过移动设备发表

#cassiegotaipo
新界东嘅酒吧其实选择唔多,瘦编同几个北区朋友每次想饮野但又唔想出市区,通常都会去太和大埔,因为选择多啲。系太和中心附近夜晚都有不少食肆同酒吧系度开业,每逢夜晚就有一种静中带旺的气氛,今次就试下依间芝加哥串烧酒场,一听个名就知系食串烧同饮酒。
呢度嘅串烧选择有好多,有海鲜、牛肉、蔬菜类等,重点系有我最钟意既烧生蠔,烧大虾同烧扇贝,劲新鲜!另外还有些烤焗类,刺身,同饭面类。因为啲串烧要即叫即烧,所以都叫左个泰式生虾刺身打底。只海虾经冰镇后,肉质紧实富弹性,味道爽甜鲜美,再配上大量生蒜、辣椒、调制的酱汁,有助带出虾肉的鲜味,其酸辣的味道,非常醒胃。
而其他串烧就会用块好大块嘅木板一次过上,所以黎食嘢一定要有策略,最好就快手啲落左几件食物嘅单先,而瘦编第一次黎就太慢条斯理,慢慢拣哂全部食物先落单,结果等左XX分钟,所以大家记得要快d落单,第一轮先叫少少,食到一半又再落单。当中我最钟意食招牌茄子烧,呢个我觉得系必叫既,一整条茄子配上大量蒜蓉,食个时将茄子肉刮起就食得,食落好多汁又劲惹味,茄子烤得好松软, 而且混合蒜蓉特别惹味, 两者好夹而家谂起都想食。另外香蒜葱烧广岛蠔都系极力推荐!蠔非常新鲜,食落仍尝到蠔既鲜甜味,质地嫩滑。不过呢餐厅竟然系唔收信用卡同无电子收据,有少少唔方便,因为平时同朋友饮酒一定埋单过千蚊嫁嘛。
味道评分▶️ (3.5)
抵食评分▶️ (3.5)
回购评分▶️ (3.5)
➡️ 芝加哥串烧酒场 (大埔)
大埔太和路24号太和中心地下37号舖
IG: @cassiecwy/ @cassiegetfat
FB: @cassiegotravel

感谢 cwycassie

查看过Dragon BBQ Bar的旅行者还看了

去过Dragon BBQ Bar吗? 请分享你的经验!