“价钱贵,但环境食物都有水准”
登堂的点评

登堂
香港排名第3,016 (共13,916家美食)
2019年8月31日点评

1. 环境大,坐得舒服,系观塘虽然多欧陆菜,布置得正规既选择就唔多啦,呢间系例外
2. 野食出乎意料地好,意粉质感好,酱汁浓淡刚刚好,唔储似港式风格;慢煮三文鱼既时间把握同调味都非常准,几有惊喜
3. 侍应服务相当淡定,因为朋友问左最低能既问题「慢煮三文鱼有无得煮熟啲」(我解释左话唔得,佢唔信,一定要问多次侍应),不过侍应好淡定咁解释点解唔得,服务相当专业(我听到呢个要求都反左几下白眼啦)

弹:
1. 客多侍应少,所以执台唔够人
2. 出菜快番啲就好

感谢 bittermen

2019年8月14日点评

串烧拼盘 $368
串烧以巨型木砧板上碟,11串一字排开非常有气势!睇见都觉得兴奋~
(左起) 烧粟米、蕃茄翠玉瓜、带子、三文鱼、美式香肠2条、澳洲牛肉、白鳝、海虎大虾、西班牙黑毛猪五花腩同埋鸡翼。
串烧烤过后食材发出既焦香特别有风味,白鳝非常弹牙,三文鱼肉质能锁住水份唔会「柴」,海虎大虾够厚身啖啖肉食得过瘾。
整体黎讲火候、味道都唔错。

北海道鲜带子鱿鱼意大利饭 $188
呢个配搭好新鲜,胜瓜清新,食落爆汁好juicy,以咸蛋黄作主调味道,再加入滑溜玉子豆腐,估唔到又几夹。刺身级带子煎至半熟状态,外层煎香但内里保持刺身口感。

牛油果冻顶乌龙 $45
奶泡上有淡淡牛油果味,下面系清乌龙茶,都几refreshing,如奶泡厚啲既话就更加正啦。

杂果冷泡茶 $45
果味丰富,饮得出加入左橙汁同埋热情果汁既味道,卖相精致。

最惊喜既系原来呢度有Live band!主要唱英文歌,佢地既选歌都系拍子轻快又chill~ 放工黎食饭抖下就啱晒啦~

感谢 Pinkpump
2019年7月7日点评 通过移动设备发表

今晚去观塘the wave 第二层的登堂食晚餐,知道佢地有个抵食的威灵顿美国特级牛柳,

入到餐厅,好大,是二楼全层,占地一万呎,一边系水吧加Live band,一多啲座位较静,宽敞舒适 。

餐牌好似份杂志般,有不同国借菜色,

先来杯自家制登堂冷泡奶盖茶,里面有三种茶底,有伯爵茶奶盖 $48

,饮落奶盖比起出面台式饮品更杰,奶盖厚滑,以茅屋芝士打制,味道更香浓,而茶底并没加糖,好清醇。

另一杯叫了热玫瑰花水果茶$55,用了干果带酸味,够开胃,

北海道鲜带子意大利饭 $188
新鲜珍宝大带子,刺身级带子半生熟,好鲜甜,加上中式食材,胜瓜同咸蛋黄,原来都好夹,为意大利饭增添味道。

威灵顿美国特级牛柳 $348
非常期待的主菜,之前一直想食,但一般餐厅都再超过$500 以上,但这店竟然收$348,而且牛肉味好鲜、质感又稔,好厚身,酥皮牛油味香,夹心用了唔会太咸的烟肉片同少量鹅肝酱,渗透酥皮,还有菠菜垫底,非常满足。

感谢 chingmic
2019年7月4日点评

虾子饼生日正日,一家四口出左观塘庆祝,同事介绍左呢间「登堂」,佢话系属于M1集团旗下第二好味的餐厅,(第一好味的在元朗,恕我未能奉陪),听落都觉得有品质保证!

餐厅占二楼全层,一上扶手电梯就见到有一对live Band现场演唱,很有气氛,live band附近有bar枱、高枱和普通正方枱,灯光较暗,相当有情调,适合情侣用餐,还面对着一个酒柜,不过我完全不懂欣赏。

至于我们这些家庭客或大班朋友,比较适合去另一边厢的枱,灯光明显光猛些,有3部projector把影像打到墙上放映(播位演唱会片段),气氛截然不同,再行远几步见到有房添!后来知道原来餐厅都可以比人book场搞活动,三间房仲可以打通,而我坐既位置也可以包场,都几好㖞!

坐定就叫嘢食啦,晚上都有set dinner,而 a la carte menu就整到成份报纸咁,选择都多,最后我地叫左一个凯撒沙律 配苏格兰烟三文鱼( $108),四个主菜加一个甜品。

沙律份量很大,大量罗马生菜加上烟三文鱼份量都多,配以芝士、脆脆面包粒、烟肉碎等,加埋凯撒沙律酱,一流!

主菜叫咗「威灵顿美国特级牛柳」( $348)、低温慢煮烧原只法国黄油春鸡( $248 )、鲜海胆手拆鲜蟹肉自家制手造宽条面( $248)、西班牙黑毛猪火腿菠萝Pizza ( $158 )。

Pizza好快就到,上面有西班牙火腿(分量几多)、Mozzarella 和Parmesan 两种芝士,遍布整个Pizza,一上枱就闻到好香,仲有菠萝、白菇同埋火箭菜,火箭菜都几多,由于以往嘅Bad experience,其实见到火箭都会有少少惊,不过今次食又有另一种感觉,连埋西班牙火腿一齐放入口,唔知点解又觉得几match,火箭菜和西班牙火腿两种浓烈嘅味道互相交融,很有层次感!Pizza边也焗得香脆,整体好好味。

威灵顿牛柳卖相几得意,有啲似菠萝包咁样一格格,配以薯仔和蔬菜。侍应好细心仲帮我地切开分埋四份,里面的牛柳超大旧,中间还呈现粉红色的肉质,证明没有overcook,食落好有牛味,肉汁保持得到!

鲜海胆手拆鲜蟹肉自家制手造宽条面,超级好味,海胆好大旧,而且非常新鲜,食一小啖啲鲜味已经直冲上脑,仲有蟹子、蟹肉分布喺成个意粉当中,个汁劲creamy,好鲜甜,宽条面亦软硬适中,我觉得系必点项目!

烧春鸡喺落单嘅时候,侍应已经提醒我哋要等得比较耐,餐牌亦有写明,所以系我哋食晒其余三个主菜之后,只鸡先至上。原只烧鸡都几大只,配有薯条、烧粟米、沙律菜,切开鸡胸,更加内有乾坤!有好多豆、栗子,同埋鲍鱼! ! !OMG!明明餐牌上系写住酿西班牙辣肉肠和意大利白豆,点解会变左鲍鱼!唔通佢知道我老公生日特登送大礼?我同老公两个睇到突晒眼,但唔敢问侍应,费时佢收返!哈哈!鲍鱼固然好味,虽然我对啲豆就冇乜兴趣,但只烧鸡本身都唔差,肉质鲜嫩,如果外皮再脆一啲会更加好,唔知系咪因为慢煮会影响冇咁脆?

食到最后其实都好饱但系仍然都想加个甜品,所以叫咗一个半熟芝士挞配自家制榴梿雪糕( $68 ),芝士味好浓烈,每人¼旧已经刚刚好,否则可能会觉得好「漏」,而配埋榴梿雪糕,清新得来又有香浓嘅榴梿味,严重冲击我的味觉!满足的结尾!

轻轻一题呢度啲饮品,由于连矿泉水都要收费的,所以大部份人也会点饮品,见人哋啲啤酒都好大杯。我哋叫咗一个自家制冷泡樱花茶连奶盖( $48 )、一个巨峰梳打($38,加无限添饮$38 )、一杯牛油果蜜糖奶昔($38)、一杯ice cube 特饮( $62 )。樱花茶本身冇乜味,但沟埋奶盖搅匀饮就会好味些。牛油果蜜糖奶昔清新得来又带点牛油果淡淡果香,都几特别。ice cube就卖相取胜,系梳打水加接骨木花糖浆同埋桂花糖浆,饮落甜甜的。巨峰梳打可以加无限添饮,抵到爆炸!必叫!

呢间餐厅其实都children friendly,除了有bb椅和儿童餐具提供,女厕内仲有育婴间,可以换片之余仲有房被人喂母乳,对于我呢D过气人奶妈,见到呢D设施真系加200分比佢!而好多员工都好好礼貌,仲会同我的小朋友讲笑(唔止一个呀!),唔会因为佢地走来走去而黑面(又好彩我们坐既位近住一个有空间又无乜人出入的电梯位,等佢地食饱都有个位玩下而我们又睇到佢地)。其实比起食物质素,我个人会更加因为服务质素而加餐厅分!

感谢 shunsumjourney
2019年6月11日点评

登堂这家餐厅的环境很好, 很高档的感觉。午餐的选择有很多, 有鱼、猪、牛、鸡, 附送餐汤及饮品, 都是一百元左右, 性价比不错。
这次试了黑毛猪扒, 很厚肉, 但肉质仍然鲜嫩, 而且有肉汁。
唯一扣分是侍应的态度有待改进。

感谢 Jasmine L

去过登堂吗? 请分享你的经验!