“難忘印象菜”

周围地区: 中环
周围地区: 中环
2021年11月13日点评 通过移动设备发表

🥠|小食拼盘| $128
对于唔食惯印度菜嘅香港人,会觉得呢三款小食好新奇,主要都系温同冻嘅~每件都有口感松脆嘅部份,加上冻乳酪食,咸咸甜租咁又几得意㖞~😚

🥘|马沙拉咖哩羊| $158
我钟意食辣,食印度菜点少得咖哩呢,羊都算腍滑,蘸上咖哩惹味不过~辣度唔算太辣,会愈食愈开胃~

🫔|皇室烤饼| $48
叫得咖哩就一定要叫NAN啦,呢款皇室烤饼特别于材料,有番红花、罂粟籽、杏仁,食落香口又唔油腻~

🥤|Lassi Salt |$48
咸乳酪就好香奶味,质感幼滑顺口,好配合咖哩,可以中和一下辣度~😉

🍹|Mango lassi |$48
质地就好似芒果smoothie好清新,饮完即时透心凉~😬

用餐日期:2021年11月
1  感谢 Yuriayu

2020年7月6日点评 通过移动设备发表

平日放工经过通常都系黎饮嘢多,如果唔系朋友同我讲呢度有lunch同dinner 嘅话,真系唔知道星期六我哋一于就嚟咗食lunch😍 今次黎先发现有TAO & SIDEWALK在左右,仲有whiskey & ciger lounge!

其实位置真系几好,就喺兰桂坊呢个斜路一去到餐厅店员知道我颈渴即刻俾杯有青柠嘅冻水解解暑!好窝心

餐厅用咗蓝色嘅主调睇落去似海底世界又有浪漫嘅感觉餐厅环境都好阔落!仲有个吧枱,平视我就坐喺度饮吓嘢,倾吓计😂

Gilafi seekh kebab
印式烧烤免治羊肉串烧
好香印度香料味,羊肉嘅香味依然存在!好特别平时喺印度餐厅都冇见过!钟意食羊嘅朋友可以试吓😎两个人食每人两条就啱啱好

Murch tikka
印式烧烤五香鸡件
红红橙橙以为好辣,少少辣而已,唔系成日食辣嘅我都食左2件! 鸡件用咗印度香料去醃制,然后再烧香口得来,仲好似鸡肉嘅嫩滑多汁!好钟意❤️

白色咖喱鱼柳
咖哩好香椰香味,甜甜地,里面有炸香左既鱼件,挂满左咖喱嘅酱汁,好入味!

我地仲叫左原味Naan去配咖喱一齐食,一流👍🏻👍🏻👍🏻食得咁开心梗系嗌返杯酒饮下啦!要约埋同事嚟shisha!呢度有咁多只味!更重要嘅系你拣啦男朋友生日可以未开返个party,佢哋原来仲有上一层,可以包场搞活动😍

感谢 81cjf
此点评为 Tripadvisor 会员所写的主观评论,并不代表 Tripadvisor LLC 的观点。 Tripadvisor 对点评进行检查。原文语言为中文,源自www.tripadvisor.co.uk 查看原文
2020年7月6日点评 通过移动设备发表

自己一直都有去兰桂坊吃晚饭的习惯,今次去食一间印度嘅餐厅,果然没有令我失望。

这一间餐厅有TAO & SIDEWALK在左右,whiskey & ciger lounge在右,我哋坐低之后先发现原来餐厅还能举办private party,而且在午饭的时候或是在dinner都可以。

我哋一坐低的时候,店员马上给我们Drink Menu,我就拣咗一杯香槟Kiz Royale,提子味,非常甜的一杯香槟。

我朋友便挑选了一杯无酒精的饮品,Sex on the beach。

头盘我们点了印度菜有名的Kebab,他的Kebab并不是我们一般所吃的包卷的那样,而是一块肉,整成心形的形状,而把两边的外层都煎得非常香口,可以作为一个全新的体验。我也对此有了全新的理解。

之后我哋亦都食咗一客芝士鸡,只能说他这里的鸡肉非常嫩滑,芝士汁混合左牛油,令到成个头盘都非常香口。

之后就到了主菜,第一个主菜是印度菜非常有名的Butter Chicken,这家店的经理提醒我们,不论在这里,或是在其他印度菜的餐厅,都一定要点这一味𩠌。

这碟𩠌果然没有令我失望,咖喱味其实并没有很浓郁,随之而来的是非常香滑的牛油、牛奶味,混和在咖喱内,加上鸡是非常嫩口,令到整个牛油鸡滑中带甜。

再之后一款比较深色的,便是咖喱杂菜,来吃印度菜,不得不吃他的咖喱,但我又不想食太多肉类,总需要有一点蔬菜去做一点中和,所以便点了这一道菜色。

咖喱味在这一碟𩠌,非常浓郁,餐厅特别问我们是要什么辣度,我挑选了小辣,但也觉得足够。

他的蔬菜非常多元化,有茄子、西兰花、各式各类的菜,非常香口。

一路食嘅时候,佢亦都会送上印度薄饼给我们,印度薄饼可以挑选不同的味道,我挑选了的是蒜蓉味,印度薄饼新鲜整出来,非常香,而且非常大块,攞嚟点咖喱的话,我觉得是非常好。

另外印度的Basmati Rice ,七彩缤纷,食落去嘅时候,比泰国的茉莉米更少糖分和淀粉质,更加健康,所以我用嚟配合咖喱一齐食的时候,也少了一点戒心。

最后便是餐厅送上的槟榔味雪糕,初头可能需要点时间接受,但其实一点也不奇怪,我们平时食开的朱古力雪糕,都希望雪糕是非常甜的,但这一个雪糕是以清新口味为主,所以也打破了我对雪糕的想像。

感谢 cheungkkk
2020年7月1日点评 通过移动设备发表

近年越多越流行食素 呢日就同奶绿男嚟到一间中环呢间几特别既素食餐厅🤩

menu 有齐中英文菜名 好似我哋呢啲初嚟嗜新鲜 两个食印度素既新人都唔洗唔知自己点咗咩😌

掀下个menu呢度无论系素菜抑或系肉食既menu 佢头盘同主菜既menu都有各咁多页 啱晒素食者同埋肉食者一齐开餐😌👍🏻呢度仲有TAO & SIDEWALK起左右 又有whiskey & ciger lounge 听店员介绍呢度除咗有有lunch & dinner 仲可以搞埋private party 几好

我哋就各叫咗款素菜同肉类既头盘 素菜头盘就叫咗份 奶路芝士香煎饼(Paneer Tikka) 食落系类似豆腐饼加奶路芝士煮成 呢味香煎饼食落主要系食到咸香味为主 味道有别住平日豆腐同芝士一般既味道 比平时食到既素菜特别🤨

我哋另外仲叫个 印式烧烤奶油香料鸡件(Murgh Malai Tikka)鸡件煎得几好 火喉啱啱好 鸡肉几有弹性 调味好香口

另外我哋叫咗个印式番红花印度咪炒黄饭(Saffron Pullao)食落似系米粉加炒饭炒埋食落口感同味道都比较特别 软软地咸咸地咁

而我哋最钟意既就系佢哋既烤饼同咖喱 我哋叫咗份 印式奶油汁咖喱羊肉(Lamb korma)同埋印式香辣椰汁咖喱鱼(Coan fish curry)😛两款咖喱都好入味 我哋叫咗两份薄饼配咖喱食 叫咗原味烤薄饼(Tandoori Roti)同蒜茸烤饼(Garlic naan)🥰一种好有奶油香甜 一种好香辣两款都好惹味 嚟到一定要叫佢哋既咖喱同薄饼食😛

另外我哋仲叫咗mocktails 我叫咗杯24Carat gold奶绿男叫咗杯Malibu Sea卖相都几吸引 两杯入口几重香味 味道偏甜 几啱嗜甜既人饮 👀下次再嚟叫小样主食 试下佢哋啲特色甜品都好

感谢 pennywspang
2020年2月23日点评

位于兰桂坊的高档餐厅,价格中等,食物品质很不错.印度的薄饼最值得推荐.很香,很有咬口,大家都很开心.有机会的话,一定会再来.

感谢 sonlsonl

查看过Carat Fine Indian Cuisine Lan Kwai Fong的旅行者还看了

去过Carat Fine Indian Cuisine Lan Kwai Fong吗? 请分享你的经验!