“泰国菜 - $12细碗面”

Tiew Ruea Tor Charm
香港排名第2,085 (共15,693家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2021年1月1日点评

系铜锣湾一带行街,经过船皇,见佢有下午茶,仲要$36起。因为自己钟意食泰国菜,所以我就入咗去。船皇主打船面,而因为一般嘅船面都比较细碗,所以船皇提供咗细碗面同大碗面选择。细碗单嗌一碗$12,真系好抵食。

本身都唔知叫下午茶餐就会有齐晒三碗细碗面,包括牛肉、猪肉同鸡肉。每一碗细碗面都可以畀你再拣辣唔辣,同埋可以拣返你想要嘅粉面种类,例如河粉或者金边粉。所以,你可以有好多个combination。

三碗细碗面(金边粉&唔辣) ($36)
牛肉细碗面入面有肉片、牛腩同牛丸。 猪肉细碗面就系有猪腩片、猪肉丸同猪润。 鸡肉细碗面有鸡丝同埋鸡翼。汤底非常浓郁,佢主要用牛肉、猪红熬成,除咗有浓浓肉味外,仲有唔少肉碎捞汤。虽然细碗面份量比较少,一碗大概有两三啖面,但当你食晒三碗面后,感觉上都几饱。我最欣赏系猪润,因为猪润味道带有姜味,质感爽口。我一食完,就听到店员话卖晒猪润。

青柠梳打 (+$0 跟餐)
梳打用金属碗盛住,好有泰国风情。

泰式炸猪皮 (+$8 跟餐)
炸猪皮十分香口脆身,我食到「chop chop」声,上碟时仲有系暖身唔咪即炸呢?!

感谢 jas4food

2020年12月10日点评

既然而家夜晚6点只可以嗌外卖,
晏就尽量争取坐低享受呢一个钟放饭
时间。我记得系年半前「船皇」岩岩
开张就试过一次,果阵印象唔错。
因为我都好钟意泰式浓汤呢d重口味,
唔知隔左咁耐,水准有无保持到呢?
和牛 x 船面 -
▪ 和牛·船皇·汤面 - $58(+1)
▫ 而家做紧最新升级优惠,只需要嗌
一碗招牌船面汤面,加1蚊鸡就有
和牛既终极体验,作为新鲜感派系既
我当然唔会错过啦。一碗里面有齐和牛、
牛丸、鸡翼、鸡丝、猪肉、猪肉丸、猪润,
每样食材有唔同口感,的确几过瘾。
鸡翼够浓味,质感软滑;猪润够鲜甜,
唔会淡而无味;和牛有咬口,口感
够弹性;加埋成碗牛骨浓汤同蛋面既
配搭,的确系无得输!
饮 品 -
▪ 泰仔·奶茶 - (+$8)
▫ 加多8蚊就有杯饮品送埋,几抵玩,
饮返杯泰仔奶茶即刻变成正宗泰仔!
入口几顺滑,奶香味又够,唔错。
船 皇
铜锣湾谢斐道526号地舖

感谢 lankiman6330
2020年11月11日点评 通过移动设备发表

瘦编今日系尖沙咀开会,开完会就系附近揾食。揾到依间船皇,之前都系铜锣湾分店食过一次。以前每次去泰国旅行,都一定会食船面,因为味道好特别而且份量少,食完仲可以食其他美食,所以就决定食依间,回味下泰国嘅日子。
睇餐厅嘅访问,依间船面系泰国都非常出名,第一间于1998年开业,已经有近50间分店,系香港都有3间分店。风味跟足总店,所有调味料由泰国直送到港,连装修都好有泰国风味。我拣左一碗$48汤面,有猪肉、猪润、猪肉丸同炸猪皮。
今次依碗面比上次食大碗啲,食完够饱。猪肉片有好多片,好嫩。猪润就比较干身。汤底好浓,岩哂我依啲重口味族。蛋面都够爽口弹牙,加$8就可以有杯餐饮,我拣热柚子茶。
味道评分▶️ (4)
抵食评分▶️ (4)
回购评分▶️ (4)
IG: @cassiecwy/ @cassiegetfat
FB: @cassiegotravel
OP: cuisine_revolution

感谢 cwycassie
2020年7月16日点评 通过移动设备发表

我都几钟意食泰式粉面,而家冇得去旅行,好怀念泰国嘅粉面。

呢度嘅船面都几多选择,除咗汤面,仲有捞面。拣左招牌船皇配蛋面小辣。

呢个船皇面咩都,有牛肉、牛腩片、牛丸丸、猪肉丸、猪肉、鸡丝、鸡翼。汤底都几香,有泰式风味,面上仲有炸猪皮!

另外叫咗个泰式猪肉丸、猪肉、猪膶汤面,拣咗金边粉。我几钟意食金边粉,个味都吸晒啲汤好食!

泰式炸虾卷卖相唔错,有啲似平时酒楼叫啲。盐烧牛舌叫咗三串,烧得几香,牛舌几好味!

当然唔少得要泰式奶茶,唔会太甜!甜品叫咗芒果糯米饭,呢个比想像中份量大,劲多糯米饭,芒果酸酸甜甜!

感谢 eataroundtch
2020年5月23日点评 通过移动设备发表

系我最钟意嘅肥嘟嘟河粉啊
一直想试不过无安排过 咁啱日去完朋友度整头 船皇就喺正楼下
食咩粉面都好 汤底好重要 呢度个牛骨汤底好浓郁又唔死咸 食完都唔会口干 主要我都系想食牛 所以叫咗呢个有牛腩牛肉片同牛肉丸 由于我越嚟越食得辣() 拣小辣真系觉得无乜辣味 另外佢仲有个船皇汤面应该系最受欢迎 有晒猪牛鸡 所有面有两个size你拣 我食呢个系正常嘅 另外有细size只系$12碗 可以比你试到多啲款
最后 泰仔奶茶好啱我口味 够甜

感谢 agnesbtsui

查看过Tiew Ruea Tor Charm的旅行者还看了

中国香港

去过Tiew Ruea Tor Charm吗? 请分享你的经验!