“茶记”
Dragon City Cafe的点评

Dragon City Cafe
提供送餐服务
香港排名第4,885 (共15,904家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2021年3月31日点评 通过移动设备发表

鲜茄焗猪排饭是港式茶餐厅的经典菜,以新鲜蕃茄它制成香浓酱汁、配上金黄「炒饭底」,非常好味的。鲜茄焗猪排饭不用10分钟就放到我台前,而且热力仍然感受到,望下去觉得非常足料,面层再撒上拉丝水牛芝士碎,番茄、菠萝份量多而且多汁,猪扒有酥香,算是软,加上浓郁的番茄酱汁,非常佩。另外亦配上炒饭底,吃出来的味道才够丰富和层次。

感谢 Foodie_lilkim

2020年5月15日点评

面对住呢个世界有好多唔到你控制,令人愤慨既不公义事情,
而你发觉自己根本无能力去改变佢,亦唔知可以
做咩既时侯。呢种无力感慢慢浮现,逐渐变成一种
心理负担,有时真系好想脱离现实,沉醉一下自己
幻想既设计空间,揾一个有安全感既角度,
安慰自己。今晚就黎到铜锣湾「龙城冰室」
毒自去偷欢,我谢绝你监管!
皇牌 · 铁板套餐 -
▪ 招牌黑椒牛柳 · 黑椒汁 · 薯菜 - $99
▫ 冰室最经典既铁板牛柳,识嗌一定系嗌薯菜,
而呢款牛柳质地食落软硬适中,唔会过腍但同时
又够嫩滑,唔错;再淋上带辣辣地既黑椒汁一齐食,
有绵上添花既效果。加上一个原个焗薯仔,
用上铁板黎呈上,份外浓香,呢个真系要抵赞。
面包 · 系列 -
▪ 特脆奶油猪 - $19
▫ 一个铁板仲唔够?真系唔够呀!点都要整多个
经典奶油猪过下口瘾既。而呢个猪仔包外层烘
得相当香脆,牛油炼奶两者落足料,咸甜之间
对比好明显,唔错。
冰室 · 特饮 -
▪ 怀旧红豆冰 - (+$8)
▫ 冰室除左平时必点既冻奶茶、冻柠茶,其实
仲有好多怀旧特饮咖,好似我最爱既红豆冰咁,
用上宽下窄既透明杯,呢个造型就令我勾起唔
少童年回忆。要大赞既系红豆唔会太硬身,
够软腍,咬落有口感;饮落唔会太甜,
奶香仲系返到,正!
龙城冰室
铜锣湾谢斐道500号维安商业大厦地舖

感谢 lankiman6330
2020年2月22日点评

第一次试这里的早餐,买了外卖回公司吃,分量真是很大,结果分享了半份给同事,两个女生都可以吃到饱,满满足足的去开工!

感谢 patilai
2020年1月6日点评

在铜锣湾区吃午餐,不用$60就已经有焗饭,算是一个便宜的选择。今天点了焗咖喱鱼柳意粉,咖喱味香浓又不会太辣,很美味,份量也是刚刚好可以完成,不用浪费。

感谢 patilai
2019年5月30日点评

龙城冰室是间港式茶餐厅, 在香港有3间分店, 今早在铜锣湾店食早餐, 冻奶茶, 牛肉面配火腿芝士牛角饱, 味道不俗, 价格合理, 经过可以一试.

感谢 HKcarcar

查看过Dragon City Cafe的旅行者还看了

中国香港

去过Dragon City Cafe吗? 请分享你的经验!