“ 饺掂!掂呀👍🏿!”
Nom Nom Dumpling的点评

Nom Nom Dumpling
香港排名第3,183 (共15,707家美食)
周围地区: 湾仔/铜锣湾
周围地区: 湾仔/铜锣湾
2020年10月28日点评 通过移动设备发表

又系食饺子嘅一日!今日去咗呢间饺掂,距离Sogo都近,步行应该五分钟左右!虽然已经系夜晚九点但餐厅仍然有为数不少既客人!‍♂️

惹味唐芹拌豆筋 (HK$32)
开胃菜!虽然我麻麻地唐芹,但系豆筋好食,辣的有少少过瘾!

回味手拍青瓜 (HK$25)
正常发挥,都系开胃菜之一!

韮菜猪肉饺 (汤) (HK$43)
推介之选!岩晒钟意韮菜既朋友!皮薄馅足,仲有清清地既汤添,非常不错!

粟米猪肉饺 (煎) (HK$47)
第一次试呢度既煎饺,比想像中好食,香口又不油腻,下次可以试下其他煎饺!

埋单约HK$80一位。

1  感谢 kirbyandfood

2020年10月24日点评 通过移动设备发表

饺子专门店香港有好几间,我偏爱呢一间,款式多,最啱贪新鲜的我,每次可食不同口味。
寿喜烧牛肉饺
日本菜中的寿喜烧食得多,用来做饺子真是第一次食。
馅料的调味是寿喜烧的特性,比较浓味。
好喜欢混入了马蹄,食起来有口感。
九鼎状元汤
采用多种材料肴制而成,味道浓厚,滋润好味。
野生松茸素饺
另一款选择了煎的方法。
表面煎得香脆,里面保持湿润。
有大量蔬菜配合松茸,非常适合素食人士。

感谢 Polly C
2020年4月10日点评 通过移动设备发表

好耐无食饺子啦,汤饺、蒸饺我都爱食,今晚同朋友去铜锣湾食晚餐,位于铜锣湾景隆街19号地舖 -【饺掂】。

枱上放咗一樽好吸引我目光既新鲜酸萝卜,呢樽酸萝卜酸味味,食咗仲劲开胃,切到大大旧,又爽口又好食,做前菜一流。

元贝猪肉饺 (汤饺子跟配状元九鼎汤) $49 / 7只
元贝猪肉饺 - 饺子内有一丝丝既元贝,仲好鲜味,足料既猪肉,饺子皮簿。
配状元九鼎汤绝无味精,用咗粉葛、顺德活鲮鱼、红萝卜、扁豆、赤小豆制作成,味道清甜又有益健康。

龙凤松茸双煎饺 (黑松露及白松露) $86 / 8只
餐店招牌饺子之一,龙凤松茸分别有2款饺子:黑松露4只及白松露4只。两款都有独特既松露味,黑松露味道比较突出,香浓既松茸味,令人食到回味无穷。

香煎软心芝士饺 (煎饺子) $55 / 7只
饺子有粟米、芝士及猪肉,馅料好足料,芝士软滑,香甜粟米,外皮煎得香脆。

麻辣松花皮蛋 $25
带有麻辣既皮蛋够哂惹味,每件都切到大大件,仲好好食。

蜂蜜柠檬薏米水 $20 / 杯
配上有蜂蜜既柠檬薏米水,有少许甜甜地,仲要大大杯,暖笠笠。

感谢 SukiYeung
2020年3月21日点评

趁假期去左铜锣湾做运动,由于今日得一个人食晏,所以决定买外卖返屋企。

本来打算随便买个饭盒,但系经过景隆街,见到近街角有间手工饺子专门店,看过门外餐牌,原来店舖嘅饺子,选择都几丰富,有好多款唔同口味,而且价钱都几经济,所以即时转軚。

外卖左份一人汤饺套餐 ($88),套餐包一款饺子、状元九鼎汤同一客小食,另外再加左杯自家制山楂雪梨水。

虽然见到间店舖唔系好多人手,但系份外卖都包装得好整齐企理。

韭菜猪肉饺:饺子嘅外形颇精美,馅料胀卜卜又唔松散,韭菜翠绿新鲜,菜多肉少;猪肉调味适中,富肉汁又有鲜味。

饺子跟一碗状元九鼎汤,个汤标明无落味精,用左粉葛、 鲮鱼、鲗鱼、红萝白、扁豆、赤小豆、陈皮、鲜排骨等材料熬制,相当足料又够补身!汤头很鲜甜,味道较淡,配包得饱满的饺子吃,好有阿妈靓汤 feel。

葱味酸辣云耳:云耳细细瓣,一啖一口,件件都很爽脆,而且还配有葱花、紫洋葱丝和蒜碎,食落酸酸辣辣之余仲带阵阵蒜香,用来做小食就最适合不过,够晒醒胃!

自家制山楂雪梨水:雪梨水系舖头自己熬煮嘅,材料有山楂片、雪梨、甘草、冰糖、麦芽等,有消脂解腻之效。山楂与雪梨的比例恰当,少甜又带点微酸,滋润顺喉,好啱我口味。

感谢 mjqueen7e
2020年3月15日点评

人生过程当中你会遇上好多人,可能佢曾经帮过你解决
一丝烦恼。可能为你带上一份好真摰而短暂既回忆,
却令你一世难忘。就好似我曾经系湾仔分店食过呢间
「饺掂手工饺子云吞专门店」,果份味道就足以令我
回味无穷,今日经过铜锣湾就忍唔住要外卖佢地既
饺子返公司慢慢叹。正所谓食过返寻味,
就睇下今次二访会唔会失望先!
手工饺子 -
▪ 大白菜猪肉汤饺子 - $45 (7只)
▫ 佢地既所有饺子每日都系新鲜即包即整,
里面馅料亦都落足,而饺子既选择好多,
保证你总有一款口味岩你。今次试左大白菜馅料,
饺子透薄,咬落够软熟有咬口。白菜够清爽,
配上猪肉热辣辣入口够哂香浓惹味。
▪ 九鼎状元汤 -
▫ 当然要饮埋佢地附送既招牌靓汤啦,用料十足,
够哂滋补。饮落feel到系无味精果种鲜甜,
养颜又有益,饮得过!
▪ 回味手拍青瓜 - $25
▫ 话明手拍青瓜,自然一咬就爽脆果只啦,
呢个青瓜整得酸酸甜甜,够哂清新。作为餐前小食,
我觉得唔错,几开胃。
▪ 自家制山楂雪梨水 - $28/支
▫ 好似我呢d间中钟意唱返两咀既,嗌返支山楂
雪梨水滋润下就梗咖啦。用多种材料煲成,
清甜得黎又可以顺下喉咙,正!
饺掂手工饺子云吞专门店
铜锣湾景隆街19号地舖

感谢 lankiman6330

查看过Nom Nom Dumpling的旅行者还看了

中国香港

去过Nom Nom Dumpling吗? 请分享你的经验!