“Jeng jeng chicken ”
With Your Mind的点评

With Your Mind
在线下单
香港排名第906 (共13,926家美食)

做完运动又嚟到quarry bay食晚餐

今晚就食星马菜— 随心

餐厅好大下,打通左2间舖,所以d位好阔落!我地叫左个参巴鸡翼($48) 炸得非常之香口,食落带咸香的,肉汁饱满,鸡肉又嫩滑仲要系全翼呀!好抵食

叫左个炒贵刁 好有镬气的,食落重口味d 粉条炒得刚好 食落依然烟韧 又有几只虾同蜡肠 配料丰富 口感充足 值得叫嚟share~~

要左个上汤娃娃菜 清清地可以清下肠胃 娃娃菜好多下架 食落煮得淋身 上汤味都入哂

叫左杯都柠檬薏米水 滋润又解渴 薏米好甜好好食 当甜品又得

感谢 LingW248

2019年9月6日点评 通过移动设备发表

鲗鱼涌隐世小店!铺头装修简简单单,座位好宽躺。主要食星加坡同马来西亚嘅家常小菜。

肉骨茶分咗马来西亚版同埋新加坡版!马来西亚肉骨茶系药材味比较重,而新加坡肉骨茶就系胡椒味重啲。我钟意药材味所以今次叫咗马来西亚肉骨茶。

肉骨茶不单止好重药材味,而且入边材料丰富!金沙骨煮得好琳好好味!一锅两个人返啱啱好!

海南鸡饭
例牌嘅份量都几多。鸡肉好嫩滑,啖啖肉之余也冇乜肥膏。油饭又够香,好正宗。

百味啫啫芥兰
用啫啫鸡煲嘅方法去煮芥兰令到啲芥兰好香口同入味,同时啲芥兰又好爽甜,配搭得非常好!

炸香蕉
绝对推介!炸香蕉可以做埋甜品,外脆内软,加埋个蜜糖汁真系好好味!

餐牌好多好健康嘅嘢饮而且好多选择!我地拣左柠檬薏米水同柠檬香茅花茶

感谢 GraceLaLa130
2019年9月1日点评 通过移动设备发表

今日同屋企人黎到呢间位于鲗鱼涌既食店。我地叫左一个随心海南鸡饭,一个凡立贝喇沙同一个小食炸香蕉。

首先黎左嘅系海南鸡饭。盛菜嘅碟非常特别,造型酷似竹蓆,望落有趣之余亦有一丝清爽感觉。食物方面,除左油饭同充满光泽嘅海南鸡之外,亦有青瓜,木耳同小蕃茄作伴碟。油饭充满油香,但唔会过份油腻,而且食落口粒粒分明,软硬都适中。海南鸡除左有色泽之外,肥瘦比例亦都啱啱好,食落去有肥肉嘅滑溜感但唔会成口膏。鸡肉本身已经鲜味十足,鸡味浓厚,再搭配三种唔同嘅酱汁使味道更上一层楼。有姜蓉,豉油同酸辣酱三款,而我个人最推荐嘅就系酸辣酱,酸酸辣辣,更加带出鸡嘅鲜味。同海南鸡饭一齐上嘅仲有一杯杞子鸡汤,同样都系鸡味十足,入口顺滑。

跟住黎嘅系凡立贝喇沙。面底由米粉同赖粉两款组成,一碗面有双重口感。喇沙汤底色香味俱全,颜色鲜美引人入胜,闻落香料味十足。饮左一啖汤,汤底非常香滑,有淡淡花生味,由各种香料组成嘅辣味唔会单一,而系有深层次嘅辣味,刺激味蕾之外,唔同食材亦围绕住呢种辣味融为一体。当然唔少得嘅就系凡立贝,凡立贝每粒都大大粒,一碗入面就有三粒凡立贝,非常丰富。凡立贝鲜味非常,一入口香味就散发于口腔之内,吞下之后喉咙深处仍有淡淡余香。除左凡立贝之外,亦有蟹柳,鱼片,蟹柳柔软吸收左汤汁,鱼片亦厚度适中爽口弹牙。

炸香蕉非常之特别,外层炸得黄金香脆,但内里嘅香蕉仍然非常软滑。焦化嘅外层略带苦味,同糖化嘅香港超夹,相辅相成。

饮品方面,叫咗一杯柠檬薏米水,薏米水清甜可口,带柠檬嘅酸味再加上薏米嘅口感,健康得来亦都非常好饮。

感谢 cowandsnake
2019年8月15日点评 通过移动设备发表

店位置好找, 晚上客人也甚多, 见餐牌有多款小菜款式, 基本上星马菜的菜式种类如肉骨茶, 喇沙也唔少得.

我们都点了 海南鸡饭 $85
用类似竹蓝盛装着, 海南鸡份量十足, 肉嫩丰腴, 有齐脾位及胸位, 肉好滑而不韧.
附上酱料有酱油, 姜蓉及辣汁. 黄油饭饭香, 整体感觉刚好不会好油.
配菜还有木耳丝及一杯热汤, 配饭一起吃好满足.

小食并盘(2人) $68
包括有黄金豆腐: 炸豆腐外松脆, 加了麻酱, 增加味道层次.
囉喏沙律: 细查一下原来是马来文, 蔬果沙律的意思. 里面有青苹果, 菠萝, 加上酸生沙律醋汁, 清新开胃. 减轻吃完肉的腻感.
鸡丝海蜇: 鸡丝混了沙律酱, 海蜇很爽口, 酸甜度刚好.
话梅番石榴: 切粒番石榴上洒了话梅粉, 令人想起在台湾的地道生果吃法. 这很清新, 中和饱肚之感.
热柠檬薏米水 $28
喜欢比较健康养生有益的饮品, 这款薏米水没添加太多糖, 正宗味道, 天然润喉.

整体味道不错, 下次值得再来试下店推介的喇沙等星马菜呢.

感谢 juicykia01
2019年8月15日点评 通过移动设备发表

平时好少食新加坡菜,因为吾系好多餐厅有得食,但今次咁岩经过依度,见到有新加坡菜,梗系要试下啦。

餐厅都有好多新加坡必食既菜式,包括肉骨茶同喇沙。肉骨茶平时都吾会系好多餐厅见到,所以都几特别。

马来西亚肉骨茶,今次系我第一次试依一个味既肉骨茶,平时都系饮开胡椒味既。味道真系比较重药材味,但系都会有少少胡椒味。而且,都见到佢好足料,有一条猪骨、冬茹、吾同既药材。而个肉骨茶仲可以拣一窝定系按人数,我地2个人叫咗一位,都够晒2个人饮。

烧猪颈肉,猪颈肉既味道同平时食既差吾多,但系依个菜式既精髓系个汁,因为个汁系酸酸地,好开胃,点完之后好似令到猪颈肉同平时好吾同。

海鲜喇沙,个汤好浓,而且味道调得几好,同我之前去新加坡食既都好相似。入面都有好多海鲜,好足料,有虾、蟹柳、带子、鱼片。佢啲面好得意,有两种,一种幼啲,一种粗啲。

感谢 wingkkkkki

去过With Your Mind吗? 请分享你的经验!