“come again”
Sanwa Jo的点评

Sanwa Jo
10/17周四
20:00
香港排名第992 (共13,916家美食)
2019年9月8日点评 通过移动设备发表

今次上左二楼系第二种格调,选用米白色调,每层都有两个厨师座镇,可以睇到佢地刀功。

【蟹肉忌廉薯饼】
外层面包糠炸到劲酥脆,内里一丝丝既蟹肉粒粒既紫洋葱,几有口感且吾觉油,内外都有cream,食多会腻,两个人share就刚好。

【铁板烧杂菜】
三款蔬菜,有茄子、秋葵、南瓜,烧到酱油劲香但又冇抢味。

【鸡胸软骨串烧】
有肉有软骨,吾系出面果种细细粒无乜肉果种,口感好脆。

【铁板鸡扒】
铁板高温将鸡皮煎压到好似薯片甘脆,鸡扒都几juicy,调味吾多味道纯粹。

【炉端烧】
整出嚟后拌埋生鸡蛋同酱油一齐食。

【铁板鹿茸岛豚肉】
初头以为上错左,睇落劲似牛,里面仲系呈少粉粉红色。

最后食埋乌冬面就岩岩好,汤底清清地几好饮,甜左少少,牛肉得两三片,好够肉味。

感谢 mdltrip2019

2019年9月5日点评 通过移动设备发表

九龙城食肆林立,贵的、平的、新的、旧的都有,今天来到这间新开不到一年的「三和敍」,一尝炉端烧。餐厅楼高五层,地下食炉端烧,二楼食铁板烧,三楼供应寿司刺身,而四五楼是给客人包场,每层可容纳10多人,提供卡拉ok设备,私隐度极高。
先来餐前小食《炸白虾仔》,虾仔炸到金黄色,奇脆无比,味道咸淡适中,佐酒一流。
《西京味噌烧银鳕鱼》 $240 银鳕鱼肉质嫩滑,外层煎到微焦,配上千岛酱更能引出银鳕鱼的鲜味,中间加一条幼姜做配搭,又新颖又美观。
《黑豚肉薄烧》 食物的摆设真是一门艺术,中间的黑豚肉包住姜粒和葱粒,碟旁边洒了海盐,还有少许日本金山子的面豉酱,经理说,食第一二旧不用点任何酱,之后可点海盐或面豉酱,味道由淡至浓,如果饮酒的朋友,连酒的味道也会有所不同。豚肉虽然包住姜粒,但食落一点都不感到辣,豚肉猪味浓郁不臊,姜和葱更能令豚肉味道进一步升华,实在让人一试难忘。
《佐贺和牛串》$220 选用A4和牛,一串有两大旧,厚度十足,肉质鲜嫩多汁并富弹性,第一口咬落去,哗!油香在口中爆破,甘香丰腴之余更觉肉味与脂香并重,真是叹为惊人。如果觉得较肥腻的朋友,可以加昆布一起吃,能中和油腻感。
《蟹味噌沙律》 $130蟹味噌是面豉酱加蟹汁,大多数的沙律都是配沙律酱或橄榄油, 这里是把沙律菜配上微暖的蟹味噌,更能带出蔬菜的鲜味,真是另有一番风味。
「三和敍」不论食材、环境和服务质素都是令人称心如意,下次必定再临,一尝铁板烧和寿司。

感谢 cewing2019
2019年9月5日点评 通过移动设备发表

三和叙总共有三层,每层属于唔同款式嘅食物,由下而上分别为炉端烧、铁板烧同寿司。

餐厅有吧枱位同卡位,坐系吧枱位嘅我哋面前放满各种新鲜食材,另外亦见到师傅嘅英姿。

我地总共叫咗七款食物,首先出场嘅系炸白虾仔。炸白虾仔本身味道够咸,炸完之后更加香脆,饮酒嘅时候一定要配呢个炸白虾仔。

西京味噌烧银鳕鱼肉质好滑嫩,除咗沙律酱,银鳕鱼上面仲有一条好似葱既幼姜,配搭相当新颖。

铁板烧菜盘入面有秋葵、南瓜、番薯、茄子、菇同青椒。茄子切成扇型非常精致,至于秋葵、青椒亦系大爱。

和牛串系我今餐最期待嘅食物。外皮微焦,可以见到和牛呈鲜红色,肉汁丰盛,入口即化既肉质更加非同凡响,旁边既小食味道酸酸甜甜,可以解腻。

日式阿波尾鸡翼肉质嫩滑,带有淡淡鸡肉味,不过唔系太多肉,比较瘦。

比起鸡软骨,鸡胸软骨应该系第一次食。两者口感同样爽脆,不过软骨更大,旁边既肉更多。

上面嘅菜式都系串烧或者小食,感觉冇咁饱肚,所以最后叫左黑毛猪滑蛋饭。黑毛猪几厚身而且多汁,滑蛋同洋葱送饭真系历久不衰。

职员添茶嘅时候会帮我地换一个新陶瓷茶杯,尽显餐厅对于餐具一丝不苟既执著。 食完今次炉端烧之后感觉不错,下次拾级而上,试下铁板烧先!

感谢 nctwcm903
2019年9月1日点评

同姑拉一齐食饭,点了龙虾铁板烧,和牛铁板薄烧有包1杯饮品,2款迷你饭面或天妇罗套餐或吉列黑毛猪扒套餐,我地叫左迷你鳗鱼饭,迷你和牛炒饭,吉列黑毛猪扒饭套餐

2个餐有包刺身,有鱼薄切,深海池鱼,赤身,炙烧Toro, 每款刺身都好有光泽同新鲜

龙虾铁板烧用左本地龙虾,肉鲜甜弹牙,正,仲用左龙虾膏整既汁鲜上加鲜又香浓

和牛铁板薄烧系A4佐贺和牛,肉质嫩滑加埋葱花好香口,亦唔会肥腻

和牛炒饭炒得干身粒粒分明,一黎到就有阵牛油香味,仲有d煎香左既和牛粒粒,好好味又充满牛油香鸡蛋香同葱香。

鳗鱼饭既鳗鱼都烧得好香个鳗鱼汁唔会死甜

滑蛋吉列猪扒饭,猪扒厚身唔会干柴,都好食,估唔到饭类都好味。

侍应们都好贴心,有问会唔会冻可以借披肩俾我地,亦主动攞牙签,碗俾我地share饭食。

一橦3层都系三和敍,有分炉端烧,铁板烧,寿司刺身Omakase,下次再食下先。
环境干净整洁,日式装修设计,睇得出花左好多心思。

感谢 cnnw8373
2019年8月28日点评 通过移动设备发表

成日行过经过见到一座5层高的日本料理店,睇落几高级。外面是现代化既建筑,内里是日式古朴装潢。

叫左两个Weekend Late Lunch Set $498/位,包刺身、两款主菜、甜品及饮品。

【季节刺身盛合】
由淡食到浓先食左边先,吾系好记得叫咩,口感软淋,味道清淡,吾太岩我。之后食右边既深海池鱼,晶莹到好清晰既鱼纹,油而不腻,质感爽脆。最后中间既赤身拖罗,系背腹不含油脂的部位,肥美厚切,含脂量少关系食落肉质实又有咬口。大拖罗系呑拿鱼腩位置,布满精致的花纹, 口感入口即化,鲜味而带鱼油香,系刺身中既极品!

【龙虾铁板烧】
一条龙虾剥好哂壳又切粒,弹牙又鲜甜,有D沙律伴碟。

【牛铁板薄烧】
好精致既造型!用左佐贺m5牛肉片包炸蒜同葱花,食落比较油。

【炭烧鳗鱼饭】
表面造成皮脆效果,无焦㶶涩味却有碳香,鳗鱼嫩清无骨。

【铁板和牛炒饭】
紫洋葱 、青葱、红萝卜粒、 蛋及牛脂,吾系好食到牛肉,不过就好香牛油脂香。

【吉烈黑毛猪扒蛋饭】
黑毛猪扒上晒上蛋浆,令到猪扒同饭柔软,黑毛猪扒结实,不过喜欢脆卜卜香口既口感多D。

【甜品】
浓厚既芒果味,味香清新。

感谢 ritabcx

去过Sanwa Jo吗? 请分享你的经验!