“环境好好既日本菜”
Sanwa Jo的点评

Sanwa Jo
10/20周日
20:00
香港排名第919 (共13,928家美食)

又黎到一周一度既食好西环节啦! 见到朋友anniversary post呢间餐厅既野食 睇到我口水滴 今日约于到我黎食啦 呢到有六层 日安排左系二楼 有一个开放式既sushi bar 可以见到师傅即席整寿司架 一场黎到梗系乜都试下 首先叫左日本青椒仔串 呢味串烧我同男友系日本食过好好食 我本身晤食青椒 不过呢到既青椒晤辣 无草青味 几好

叫左白身鱼薄切刺身 本身白身鱼鱼味比较淡 师傅调整既酸汁能够再带出佢既鲜甜

男友最爱和牛大根 呢到炆得好够时间 和牛夹起已经有啲散开 入口即溶 萝卜吸收哂全部精华 非常好味

我至爱既炸忌廉蟹肉薯饼 基本上我见到都会叫 呢到有少少贵 要$120 但黎到我无后悔 裹面系啖啖蟹肉 再配上小小黑椒调味 口感赢晒

上面和牛好正 忍晤住叫埋另一个和牛试下 呢个系烧和牛胸腹 呢个位既油香无得输 配上wasabi调既酱汁 肉味鲜嫩 好想有一碗白饭呀

男友系软壳蟹粉丝 甘难得坐近sushi bar梗系整番件试下 软壳蟹系即炸既 配上少少沙律酱 好味 不过略嫌紫菜有少少淋左 呑拿鱼手卷系厨师推介 我就觉得无乜特别 鱼味算浓郁 无根 合格但无惊喜

另外有叫一杯梅酒 偏甜 我晤钟意 男友就觉得几好

埋单$1125 七成饱 因为同男友仲有下场 同埋我地细食既 不过我觉得食环境同服务系扺俾既 至少有侍应会帮手介绍食物 会换热菜等等 都系窝心既服务态度 佢仲有做set 下次再有机会黎都可以试下

感谢 mamamalovesfood

餐厅入到去装修好靓,好有气派。店员会先比热毛巾你抹手,再斟茶比你饮。

叫左日本青椒仔串,青椒烧得几香,细细只易入口。
之后到日本黑豚肉五花腩串,呢个好肥美,但食落去唔会觉得好油,刚刚好。烧得够香够好味。
鸡软骨串调味亦都唔错,钟意有少少胡椒味。鸡肉唔会好老,而且鸡软骨又容易咬。
芦笋串好清新,食落甜甜地,有炭烧香味。
白鳝我好钟意食,因为烧得好香,个鳝皮脆脆地,啲肉又够嫩滑,啖啖肉。
北海道白粟米非常清甜,唔系时时有,系咁啱呢个季节当做。
炸虾天妇罗炸得好脆,而且仲配绿茶粉,几特别。
鳕鱼子饭团亦都好香,好香嘅饭焦味。
最后牛肉稻庭乌冬,钟意幼身嘅乌冬,牛肉亦都有牛香味。
总括嚟讲呢一餐质素几高,而且环境唔错,服务周到。

感谢 starrychow
2019年9月8日点评 通过移动设备发表

今次上左二楼系第二种格调,选用米白色调,每层都有两个厨师座镇,可以睇到佢地刀功。

【蟹肉忌廉薯饼】
外层面包糠炸到劲酥脆,内里一丝丝既蟹肉粒粒既紫洋葱,几有口感且吾觉油,内外都有cream,食多会腻,两个人share就刚好。

【铁板烧杂菜】
三款蔬菜,有茄子、秋葵、南瓜,烧到酱油劲香但又冇抢味。

【鸡胸软骨串烧】
有肉有软骨,吾系出面果种细细粒无乜肉果种,口感好脆。

【铁板鸡扒】
铁板高温将鸡皮煎压到好似薯片甘脆,鸡扒都几juicy,调味吾多味道纯粹。

【炉端烧】
整出嚟后拌埋生鸡蛋同酱油一齐食。

【铁板鹿茸岛豚肉】
初头以为上错左,睇落劲似牛,里面仲系呈少粉粉红色。

最后食埋乌冬面就岩岩好,汤底清清地几好饮,甜左少少,牛肉得两三片,好够肉味。

感谢 mdltrip2019
2019年9月5日点评 通过移动设备发表

九龙城食肆林立,贵的、平的、新的、旧的都有,今天来到这间新开不到一年的「三和敍」,一尝炉端烧。餐厅楼高五层,地下食炉端烧,二楼食铁板烧,三楼供应寿司刺身,而四五楼是给客人包场,每层可容纳10多人,提供卡拉ok设备,私隐度极高。
先来餐前小食《炸白虾仔》,虾仔炸到金黄色,奇脆无比,味道咸淡适中,佐酒一流。
《西京味噌烧银鳕鱼》 $240 银鳕鱼肉质嫩滑,外层煎到微焦,配上千岛酱更能引出银鳕鱼的鲜味,中间加一条幼姜做配搭,又新颖又美观。
《黑豚肉薄烧》 食物的摆设真是一门艺术,中间的黑豚肉包住姜粒和葱粒,碟旁边洒了海盐,还有少许日本金山子的面豉酱,经理说,食第一二旧不用点任何酱,之后可点海盐或面豉酱,味道由淡至浓,如果饮酒的朋友,连酒的味道也会有所不同。豚肉虽然包住姜粒,但食落一点都不感到辣,豚肉猪味浓郁不臊,姜和葱更能令豚肉味道进一步升华,实在让人一试难忘。
《佐贺和牛串》$220 选用A4和牛,一串有两大旧,厚度十足,肉质鲜嫩多汁并富弹性,第一口咬落去,哗!油香在口中爆破,甘香丰腴之余更觉肉味与脂香并重,真是叹为惊人。如果觉得较肥腻的朋友,可以加昆布一起吃,能中和油腻感。
《蟹味噌沙律》 $130蟹味噌是面豉酱加蟹汁,大多数的沙律都是配沙律酱或橄榄油, 这里是把沙律菜配上微暖的蟹味噌,更能带出蔬菜的鲜味,真是另有一番风味。
「三和敍」不论食材、环境和服务质素都是令人称心如意,下次必定再临,一尝铁板烧和寿司。

感谢 cewing2019
2019年9月5日点评 通过移动设备发表

三和叙总共有三层,每层属于唔同款式嘅食物,由下而上分别为炉端烧、铁板烧同寿司。

餐厅有吧枱位同卡位,坐系吧枱位嘅我哋面前放满各种新鲜食材,另外亦见到师傅嘅英姿。

我地总共叫咗七款食物,首先出场嘅系炸白虾仔。炸白虾仔本身味道够咸,炸完之后更加香脆,饮酒嘅时候一定要配呢个炸白虾仔。

西京味噌烧银鳕鱼肉质好滑嫩,除咗沙律酱,银鳕鱼上面仲有一条好似葱既幼姜,配搭相当新颖。

铁板烧菜盘入面有秋葵、南瓜、番薯、茄子、菇同青椒。茄子切成扇型非常精致,至于秋葵、青椒亦系大爱。

和牛串系我今餐最期待嘅食物。外皮微焦,可以见到和牛呈鲜红色,肉汁丰盛,入口即化既肉质更加非同凡响,旁边既小食味道酸酸甜甜,可以解腻。

日式阿波尾鸡翼肉质嫩滑,带有淡淡鸡肉味,不过唔系太多肉,比较瘦。

比起鸡软骨,鸡胸软骨应该系第一次食。两者口感同样爽脆,不过软骨更大,旁边既肉更多。

上面嘅菜式都系串烧或者小食,感觉冇咁饱肚,所以最后叫左黑毛猪滑蛋饭。黑毛猪几厚身而且多汁,滑蛋同洋葱送饭真系历久不衰。

职员添茶嘅时候会帮我地换一个新陶瓷茶杯,尽显餐厅对于餐具一丝不苟既执著。 食完今次炉端烧之后感觉不错,下次拾级而上,试下铁板烧先!

感谢 nctwcm903

去过Sanwa Jo吗? 请分享你的经验!