“水门鸡饭 + 香茅特饮”

Water Gate Chicken Rice
香港排名第3,484 (共15,900家美食)
周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年3月14日点评 通过移动设备发表

水门鸡饭 + 香茅特饮 ($52)
黎开尖沙咀,见呢间长期排队嘅黄店冇乜人,即刻入去试
个鸡饭饭加酱汁系okay的,但我更钟意佢个香茅特饮!
如果单叫个特饮要$18,跟餐就唔洗另外加钱,真系可以一试。

感谢 foodieSsAdventure_HK

2020年10月31日点评 通过移动设备发表

限聚令放宽返,即系疫情都缓和咗,出街食饭心情都无咁紧张,今次又嚟到尖沙咀揾食

呢间饭店都几出名,网上都好多介绍及好评,所以同朋友一齐嚟试下。我哋都算早嚟到,唔使点等位,不过我哋食完之后就已经有唔少人喺度排队等紧lu!

嚟呢度当然要试下佢嘅招牌啦:水门鸡饭,唔错,系无骨鸡,鸡皮爽脆、鸡肉嫩滑,配上少辣嘅汁,的确系招牌菜,仲有一碗胡椒汤送架!

佢哋仲有好多唔同嘅嘢食,凤尾虾炒金边粉、泰式猪手饭、鸭腿汤河、金牌胡椒猪什粉等等,样样都几吸引,下次试下佢其他食品先

感谢 tracymbyk
2020年9月23日点评 通过移动设备发表

水门鸡饭
又抵又好食嘅水门鸡 鸡肉嫩滑,油饭超香超邪恶 水门鸡饭包埋个汤,好香胡椒味 金边粉足料又有味 不愧为成日食嘅黄店海南鸡饭
水门鸡饭$50
炒金边粉$65
泰式炒通菜$48

感谢 hkfood_searcher
2020年9月12日点评 通过移动设备发表

平日经过这店都看到大排长龙的画面,这次时间刚刚好,路经的时候正是店舖刚营业,便进内试试。店舖装修简洁,再加上天花板上的旋转风扇,使我有身处泰国的感觉。食物款式不选多,但价钱却很便宜,大约$60左右的午餐已有鸡饭,例汤以及泰式奶茶一杯,味道却有板有眼。鸡件有少少冰冷的但却很滑身,印象中在泰国吃到的也是冰冷的鸡肉,酱汁味道浓烈正宗,是辣椒蒜头豉油,一碟是不足够的 节瓜例汤略咸,少点盐会更健康。泰式奶茶是期待的,茶味浓炼奶味出,水准跟我在泰国喝到的同样精彩美味。

感谢 Hitormiyu
2020年5月4日点评

今天公司清假难得约到尖沙咀返工嘅朋友食饭,平时甚少来该区食中午,一时间想唔到食乜好,朋友就话食开依间介绍我试试。十二点前来到仲未开门已见十多人排队,街道狭窄人流多,排队都有点阻碍途人排得唔自在,幸好排了一阵十二点准时开门。
餐牌上选择唔算多,有午市套餐供应,套餐包汤和饮品,价钱唔贵在该区而言相当抵食。而且难得食到咁正宗泰式地道风味,CP值甚高,难怪十二点入座后好快已满座。

鸡骨汤
好似饮紧胡椒猪肚汤,汤里头剩系放了片冬瓜,饮落好重胡椒味可以驱寒醒胃,天气冻饮就好正,汤味道唔咸清清地无乜油,唔错唔错。

水门鸡饭(转鸡脾) $72
招牌菜一定要食,朋友识食补多十蚊转做鸡脾,夹左佢两件鸡食又真系几好味。鸡肉起左骨食落啖啖肉,鸡皮薄无乜脂肪,肉质嫩滑细致有鸡味。鸡油饭份量唔多可要求加饭,饭粒粒分明口感烟韧,但略为干身油香味无咁浓,食落清清地无乜油腻感,食都食得健康!

泰式猪手饭 $62
猪手我至爱,皮肉都好入味好软身,而且食落唔系好油腻,又系无骨啖啖肉相当好味,同样都系配鸡油饭,几有水准。

泰式奶茶 +$5
有二十多款选择,当中以泰式奶茶比较突出,有红茶香味饮落几滑,味道浓少少偏甜几好饮。

感谢 cargolam

查看过Water Gate Chicken Rice的旅行者还看了

中国香港

去过Water Gate Chicken Rice吗? 请分享你的经验!