香港

“足料茶记!”
Golden Thumb的点评

Golden Thumb
在线下单
香港排名第6,266 (共13,951家美食)
2019年8月25日点评

叫咗番茄肉片蛋花,跟餐配汤同饭。
我预想系一啲番茄汁有几细块肉片咁,但点知出道嚟有几大旧番茄,大大块肉片,仲有几多蛋花系面头。心唸三十几蚊一个饭可以食到咁嘅质量,真系好惊喜下wor!
食落味道唔错,番茄汁调味调得几好,好饭。
出街食,尤其系食快餐或茶餐厅呢啲,真系好难先可以食到菜。
但今日呢餐都食到好多蔬菜,又番茄又菜心!今日嘅纤维量充足啦!
茶餐厅咁嘅价钱咁嘅质素,真系无得输啦~

感谢 zitahong5
2019年7月23日点评

今日去荔枝角揾朋友食饭,点知佢话今日开会出唔到嚟,唯有自己撑起个枱脚啦。
佢就推介我去呢间茶记食,话啲嘢食选择多,最适合就系我呢啲有选择困难症嘅人……
虽然我知佢摆明玩我,不过我实在唸唔到食咩好,于是都系听佢讲去咗呢间茶记。
入到间店,觉得佢系介乎茶餐厅和快餐店之间。准确嚟讲应该系快餐店嘅嘢食,茶餐厅嘅装修风格。不过点餐位都几快餐店FEEL~睇MENU都几多嘢食,有菜饭,米线,烧味,本身想试下佢嘅米线,但系我又好想食烧味,于是左右为难之下拣咗菜饭。
佢菜饭都几多款,我就叫咗萝卜牛腩。
本身系唸住当颓饭食,但系食落又几惊喜喔!
萝卜好香甜,无渣。煮得都几入味,同埋几淋。可以切得细块啲,咁就更易入口。
牛腩都唔错,无咩骚味,炖得几软熟。
配埋菜饭一齐食,都食得几满足!我几中意佢啲菜饭系用菜心整嘅,而唔系用小棠菜。同埋唔会蒸到啲菜变晒色,分量都好多。

感谢 nippottng

去过Golden Thumb吗? 请分享你的经验!