“龟苓膏”

Yan Wo Tong (Tsuen Wan)
香港排名第6,279 (共13,628家美食)

天气热,上火了,要多来几次吃龟苓膏.仁和堂的龟苓膏真的特别好味,用料很足,每次吃到里面甘甘的感觉整个人都降火了.不错.

感谢 sonlsonl
2019年7月6日点评 通过移动设备发表

仁和堂最出名系龟苓膏,凉茶间中都有饮,因为识人系佢工场做,知道龟苓膏、凉茶佢哋都日日整,但汤包就未见过。今次收到几张汤券,唔理佢生产地,纯试吓好无饮。

款式唔多,共十款,有四款要加钱,每款都有写功效,先从六款中选三款试。换领时从拉柜取出,无需冷藏,要求加热话只需五分钟?出到嚟真系够热,其他舖等十几分钟都无佢梗热,热柜功率超强!海底椰雪梨炖猪汤,滋阳润肺、化痰止咳,怕一开始太失望,用超浅容器装,汤料量适中,海底椰、雪梨同猪都见到,海底椰本身唔好食,猪比较硬要花时间咬,雪梨仍好食,汤已煲得粘口,清甜,无油味。

花旗参石斛田七竹丝鸡汤,清热生津、护肝明目、补气活血,今次用一般汤兜,份量都唔失礼,花旗参、石斛,田七本身就唔洗落本多,每样都有少少,竹丝鸡量算多,而且口感仲可以,未老,汤饮到药材味,唔会太重,鸡味道反而唔强,无油味,清清地唔错。

苹果雪梨无花果炖猪汤,清甜滋润、止咳化痰、除烦躁、降肝火,原来加热后可以转碗装,方便食饭时间饮,同第一款几似,果肉更多,更清甜!可以做清甜糖水饭后饮,非常舒服,但果肉都多要预肚。

质素比之前饮过都好,火喉好足,有汤渣之余仲食得,营养仲有几多唔知,但可以过足汤瘾。

感谢 angelwong1112

去过Yan Wo Tong (Tsuen Wan)吗? 请分享你的经验!