“金薄手卷”

周围地区: 尖沙咀
周围地区: 尖沙咀
2021年4月13日点评

鮨一日本料理 (厚福街)
地址: 尖沙咀厚福街12号蓝马商业大厦18楼
电话: 37059227

亲爱的日本呀,你知道我对你的思念吗?一日不见如隔三秋,分隔两地已经超过1年多了,别来无恙吗?

决定要寄情于日本菜上

日本苹果沙律$98爽口甜,捞了蟹柳丝同虾子。

$68大根口舌汤,白萝卜甜且多汁,汤甜且有面豉,牛舌大大块有嚼劲,喝完也占了一半肚空间

$88广岛蠔就食鲜甜,汤饮到微辣对我胃口,有成5只肥美蠔。

一亲芳泽,$58三文鱼亲子手卷,埋活了醋饭,同食刺身无分别,鱼子上仲点缀了金薄块,张大口都没法一口食晒,鱼子多到由口角边掉出,咬开爆出酱油香的汁

牛油果吞拿鱼手卷寿司$58又极够份量,厚切粒粒,米是捞了酱油,抹了wasabi 不用再蘸酱油已够味了,另有一番风味。

刺激呀$198 火山卷!海胆小卷材料又是一堆海胆再加金薄,送入口海胆味散开至整个口腔,味浓郁直冲喉咙同脑海,仲有aftertaste回甘味停留足足一分钱,大感动。

$72 炸软壳蟹酥香,发出卡卡脆响,难得我食得慢放耐了仍保持脆身。

刺身姜醋酱能去腥,$238针鱼鱼肉非常爽口,摆盘美丽,第一次品尝要赞师父刀功一流,原条起刺身鱼肉片。

安排了这场盛宴,男朋友总是没令人失望。

感谢 elaine20326

2021年3月20日点评 通过移动设备发表

同朋友去咗尖沙咀食日本嘢,餐厅环境𣎴大,但食客都几多,建议预早订位!

🥗日本苹果沙律($98)
沙律份量几多,日本苹果清甜又爽口,沙律菜够新鲜,加入沙律酱及蟹籽捞匀一齐食,食落好fresh又开胃,好味😋

🐟针鱼刺身 (特大)($238)
刺身银亮透白,好有光泽感,肉质结实弹牙,味道鲜甜但油份唔算多,口感比较清爽,无咗𠮶种略带黏口嘅质感,配同特别调制嘅酱汁,真系好好好食🤩推荐👍🏻

🦐花竹虾刺身($156/ 2只)
印象中好似第一次食,一食就爱上😍花竹虾劲新鲜,即使做成刺身后,虾嘅触须及肉身仲喺度颤动😮食落味道爽甜又弹牙,比牡丹虾或赤虾刺身等更胜一筹🤩推荐👍🏻

🍣特上十贯目($348)
师傅会拣选10款海鲜做成寿司,所以款式未必每次都一样,寿司整体都几新鲜,质素都唔错👍🏻当中海胆份量绝不吝啬,仲好鲜甜😋中拖罗及油甘鱼都几肥美,帆立贝加咗啲柚子皮一齐食更加清新,赤虾虽然不及花竹虾刺身咁惊艳,但味道及质素绝对唔差👍🏻

🦀软壳蟹天妇罗($72)
软壳蟹新鲜热辣炸起,加少少柠檬汁可减轻油腻感,食落清新之余仲好香脆可口,确系几好食😋

食物几高质,呢餐好满足🥰绝对可以再encore🤩

感谢 dyiongw
2020年11月4日点评

无穷无尽既邪恶意欲,试问有边个抵挡
得住刺身既诱惑,唔好话港唔港女,
就算系麻甩佬都一样要跪低。我亦
唔例外,所以沿住天国的阶梯前进,
去到尖沙咀超人气寿司店「鮨 一 日 本
料 理」。体验一下何谓天国般既享受,
由味蕾刺激到全身感官,为既只系一
啖日本地道风味,呢一样就系表达
"鲜"字既最佳证明。👇
📌サ ラ ダ -
▪ 富士りんごサラダ - $98
▫ 钟意清新感既朋友一定要试「日本
苹果·沙律」,用上日本富士苹果,
质感特别鲜甜爽口;配搭大量蟹柳丝、
蟹籽,令成个口感透心凉,特别开胃。
📌お ま か せ -
▪ す ず き 刺 し 身 - $168
▫ 适逢秋季当造既「秋刀鱼·刺身」,
有惊喜既系估唔到秋刀鱼比我想像中
肥美,师傅将鱼肉起左后再砌成心形,
卖相一流。而食落鱼肉既油脂十足,
每一啖都鱼香相当浓厚,认真好食!
▪ し ら こ 刺 し 身 - $138
▫ 好多人未必钟意食既「白子·刺身」,
但我试过一次后真系返唔到转头,
可能我系男人啦,我朋友就好抗拒,
咁就真系益哂我啦,以形补形呀麻。
一入口感受到丰富既蛋白质,口感
软绵细密;加埋酸汁一齐食,份外香甜!
▪ メ カ ジ キ 刺 し 身 - $198
▫ 呢到仲有幸食到相当罕见既「女梶木·
刺身」,其实姐系香港人叫开既剑鱼腩,
以厚切形式呈上。食落肉质相当结实,
比平时食开既刺身更加爽口,系我
食过目前最高质既白身鱼。
▪ イ ワ シ ロ ー ル - $138
▫ 之后轮到卷物出埸,我好钟意呢个
「沙甸鱼·小卷」,将沙甸鱼混合姜蓉、
香葱、寿司饭卷起。多层口感集合埋一齐,
入口同时食到丰腴既油香、浓厚既鱼味,
唔洗点酱油都够杀呀!
▪ あ ん き も - $138
▫ 平时食开既「𩽾𩾌·鱼肝」食完都
硬系有种好油腻既感觉,但呢到反而
做到口感滑润得黎无果种好饱滞咁,
唔错;加上卖相肥美够肥美,一入口
浓香油脂相当突出,钟意最纯正鱼香既
朋友,呢个一定要试!
📎 鮨 一 日 本 料 理
📍尖沙咀厚福街12号蓝马商业大厦18楼

感谢 Foodboymaterial
2020年5月23日点评 通过移动设备发表

位于尖沙咀的日式料理,主要供应刺身、乌冬、咖喱饭、鳗鱼饭等,价钱中等。试了一个鳗鱼饭套餐,配沙律、餐前小吃、面豉汤及蒸蛋,分量很大,可惜餐前小吃吃上去有沙。鳗鱼饭份量很大,有很大块蒲烧鳗鱼,水准不错。

感谢 TysonCat2018
2020年1月19日点评

经常听人说起这间日式餐厅,终于可以试到啦。餐厅不大,一定要订位,尤其是很多人的话,它亦有贵宾房。鱼生很新鲜,很美味,我们都点了鱼生丼。

感谢 rainylui

查看过G One Sushi Japanese Restaurant的旅行者还看了

去过G One Sushi Japanese Restaurant吗? 请分享你的经验!