香港
发布
收件箱
搜索

“抵食点心店。。。可以一试”
点心到的点评

点心到
香港排名第433 (共13,928家美食)
描述: 承传传统手作,敢于改变创新
描述: 承传传统手作,敢于改变创新
2019年8月12日点评 通过移动设备发表

近月油尖旺区每星期也有大型示威生,如果非必要都唔想过去佐敦区。

估不到星期六晚上这区都静成咁,不止游客小; 港人也不多。

和友人交收后,朋友提意不如一齐食餐饭, 我当然奉陪。

临近旁晚顺便找开饭地方,行到去佐敦庙街见到一间点心店 「点心到」

装修设计简洁,够光猛。

正想在研究有什么点心选择之时,店员告知有几款套餐选择奉陪,时间尚早的黄昏,

友人带我到位于佐敦庙街 [点心到]

店内客人不多, 以游客居多, 而内里面积也不小,楼底高感觉够寛敞。

店员为我们加茶后 (没有茶叶选择), 建议我们可以选择二人套餐

点心套餐$134

有五款点心、一宠蒸饭, 大家唔使用脑同真心平这两大条件下, 一于选套餐。

所以点心也火速上枱

晶莹鲜虾饺(两粒)

虾饺外皮烟靱,虾肉弹牙,爽口,不俗。

「金沙脆皮银萝肠」是炸两的变种,将肠粉皮包著薄油炸鬼皮,以萝卜丝、西芹作馅,

层次相当丰富,萝卜够软稔香甜,吃时蘸小量甜豉油令味道更鲜香。

从不吃青椒的我将整碟「烧汁酿虎皮掓」交比朋友。

他一口将红色虎皮掓放入口,很记椒味很浓很香,没有太油腻感,鱼肉起胶有弹性,

随后几秒佢就喊晒咁话原来虎皮椒辣到喷火。

「宠仔凤爪排骨饭」

以荷叶底垫著饭和錎料来蒸, 可以令香味发挥得得佳。

但很可惜排骨实在太不像样,九成九也是肥猪肉, 凤爪酱汁亦唔够多, 令香米没有吸收腌料的味道, 令整宠饭味道啖某某,

必须加上大量甜豉油伴食。

「卡通流心芋蓉包」老实讲卖相唔太靓, 只有包面划上公仔面孔,但一点可爱感也欠奉。

流心芋蓉包味道尚算OK, 芋蓉有小许流心, 亦不会太甜, 我觉得将佢变返正常蒸包会更好。

甜品「椰丝香芒卷」 香芒不够甜, 一般。

感谢 Fiona L

2019年8月9日点评 通过移动设备发表

去九龙公园游完水,就去庙街揾嘢食,发现有间新开点心店,好似好光猛又坐得舒服咁
佢做嘅都系啲比较传统嘅点心,新式茶餐厅装修,有两粒装虾饺,啱晒想食多几样野嘅我哋。烧汁醸虎皮椒里边有好多鱼肉,四大件,几香口
餐纸推介金沙脆皮银萝肠,系肠粉包着炸过嘅春卷萝卜丝,软绵绵嘅肠粉包着松化嘅春卷,里面再有多汁嘅萝卜丝,口感同埋味道都好唔错值得推介。
见到隔离枱啲公公食紧荷叶蒸饭,好似好吸引咁我哋一于叫咗个凤爪排骨饭食下,个蒸笼好大个,原来佢比较钱其实份量唔会非常多,但系一个人食应该就啱啱好啦,蒸饭啲饭粒比较香软
店员介绍卡通流心芋蓉包,佢个样好搞笑,里面嘅芋头蓉真系一咬就流晒出嚟,好似食紧芋头沙咁。
椰丝香芒卷有四件,皮比较口一啲上面布满密密麻麻嘅椰丝中间夹有一件芒果,如果芒果在多啲就会更好啦

感谢 LewisW120

星期六之寻找小店大行动:mad:

佐敦区早上10点左右,好多铺头都未开,但系又唔想食茶餐厅。行过见到间新开嘅点心铺,话手造点心,同埋入边都好似几多人咁,再睇埋个价钱牌,好似好抵食,于是今个星期六就是食呢间点心啦

Menu嘅点心种类好多,有好多种嘅点心都系新式嘅点心,唔使好似酒楼食黎食去都系几味

鲜虾烧卖
原只鲜虾配弹牙猪肉加少少冬菇,价钱咁平仲做到咁既质数,真心赞,希望唔会好快加价

黑蒜螺片炖肉排
$34食到炖汤,仲要够足料,一个炖盅有鸡脚,整粒黑蒜,排骨,螺片,淮山

沙律明虾角
呢间铺头d虾真系好鬼正,样样点心都原只鲜虾上,加埋佢系用虾胶围着成只虾再黎去炸,好味道

三丝鲜虾春卷
春卷皮薄+脆,里面既馅料好特别,包括有一般嘅红萝卜丝,仲加左白萝卜条(细条)同芋头蓉,口感好新鲜同特别,与一般春卷唔同

黑金流沙包
超超超超超级赞赏呢个流沙包,睇相都知道流沙好正,一咬落去啖啖汁,另外佢个汁系有一粒粒咸蛋黄,虽然细细粒,但口感一流,100分推荐。

晶莹鲜虾饺
虾饺系抵食之选,皮够薄,馅料十足,大大只虾。

豉椒蒸排骨
依家啲排骨卖到好贵,虽然都估到可能系冰鲜排骨,但佢醃左之后又觉得好好味,食唔出雪味之余,好有港式点心嘅神祽,$19蚊咁大碟真系好抵

呢间点心铺真系极度推荐,食得出佢嘅点心系传统手造,非常用心,另外可能系新开张,所以员工态度都好好(大家都知道酒楼既员工...) ,附近有几间酒店,人流都算多,希望我下次黎唔使等咁耐位:mad:

感谢 EatgoEat
2019年8月6日点评 通过移动设备发表

之前一直好想试呢d新式既点心餐厅,今日终于试到。极力推荐想食点心,但又唔想去酒楼又嘈又逼,一定要试试佢!!!

卡通流心芋蓉包($18)
香软,可爱又抵食!

<推荐>烧汁酿茄子($22)
茄子煮到好淋,所以入哂味!

香莤牛肉肠($23)
肠粉好滑,牛肉好香!

<推荐>鲍汁凤爪($24)
一定要试呢样!同酒楼既好唔同,呢款系硬身d,再加上鲍鱼汁好鲜味,好食到停唔到口!!

原只虾烧卖($14)
烧卖系酒楼必点,虾肉鲜味弹牙!而且可以因应需要order两粒或四粒都ok

<推荐>虾饺($15)
平时酒楼我最中意系食虾饺,呢度既虾饺我都好满意

小笼包($24)
先吸左D汤再食好正

椰丝香芒卷($24)
最后叫番个甜品

感谢 yukyeem
2019年8月6日点评 通过移动设备发表

佐敦几条街都好多嘢食,行过见到有一间新开嘅点心铺,就同妈咪嚟食下环境光猛,而且唔贵!重点系店员服务态度好好,可能开张无耐,佢哋都好主动问嘢食质素如何。

⭐️金沙脆皮银萝肠
呢个系最推介,肠粉够滑,入面包住萝卜丝酥,重点系入面依然脆皮,10分抵赞,因为好多时候出去食呢个肠粉嘅时候唔知点解入边都会变淋,就会唔好食,呢个keep到

⭐️卡通流心芋蓉包
每个包都有唔同表情,好可爱,打卡一流,芋蓉软绵绵,面包软硬程度适中

⭐️鲍汁凤爪
睇啲色都知道够入味,不过我个人觉得可以温度高少少,因为凤爪冻左会冇咁淋

⭐️烧卖
大大粒虾仁,2个人尼食2粒啱啱好,咁就可以试多啲唔同点心!

⭐️香煎萝卜糕
正常发挥,萝卜够多

⭐️鲜虾腐皮卷
外皮打得够脆,而入边都好足料

⭐️椰丝香芒卷
外面系类似糯米糍嘅皮,烟烟韧韧,入边包住一大旧芒果,用来做饭后甜品就最适合不过

感谢 christyhohoho

去过点心到吗? 请分享你的经验!