“闹市中超值点心”
点心到的点评

点心到
香港排名第431 (共13,901家美食)
描述: 承传传统手作,敢于改变创新
描述: 承传传统手作,敢于改变创新
2019年9月6日点评

真系唔经过呢头都唔知原来呢度有咁多间餐厅
而当中呢间点心店门面睇到装修好光猛
而晚上六点已经有唔少人食紧
所以就抱着羊群心态嘅情况之下黎试吓

点心方面款式都好多选择~~~

叉烧包$18,好多涵
下次试埋佢地个奶皇包
控油抄手$22
抄手嘅皮,薄个酱汁好惹味
唔错份量比预期多

牛肉肠粉 $23

咸水角$18 炸得好香口上枱时热辣辣

仲有好传统嘅鹌鹑蛋烧卖

呢个糯米鸡足料同大只得黎,出奇地相比平时食既唔油!一d都唔油腻

呢个饮茶既环境唔错,店员都好主动加茶
晚餐两个人平均除翻开一人六十几蚊真系超值

感谢 travelshelll

2019年9月4日点评 通过移动设备发表

传统食物一向都是我们都爱吃的,今天跟朋友到了一个新开的店,吃著满满都是新意的点心~GREAT*

到了香港,一定要尝试道地的香港美食,最具代表性的就是港式饮茶了!

黑金流沙包
造型很好之奶黄流沙包,只要用力挤,包内的酱汁从包内流出来。实在摩登的点心喔,一反传统,推出了黑色主题点心,更是每人也爱吃流沙包喔。

煎牛肉旦饭
桌上的蒸笼吸引了同行的朋友,令不爱吃牛肉的他亦吃了很多,香喷喷~蒸牛肉饼怎样才嫩滑不老,这店的牛肉煎蛋饭一定可以做出水准呢,爱吃蒸饭之朋友必吃的,好好吃,份量大,拌入质量好牛肉,肉味浓郁,且鲜味浓浓。

杨枝甘露
杨枝甘露除了是一种香港消暑甜品外,还被作为其他食品的味道,非常棒的香港食物,港式甜品经典呢,芒果柚子酸酸甜甜清新喔*

原只虾烧卖
冬菇味浓,且有大虾,必点的点心~鲜虾烧卖,用广东云吞皮(黄色)包著猪肉加虾的馅料,蒸一下就有非常美味的茶楼点心风味!每次去饮茶必点之点心,吃得出大厨花心机又考工夫,猪肉肥瘦及配料恰到好处,令人想大大吃,所以花少少时间绝对值得。

金沙脆皮银罗肠
比布拉肠粉再有米香,来得烟韧,是这儿的特色喔,近年之粤式点心口味更加的多元化的同时让人一看就垂涎欲滴。点心新味,滑溜口感,加上一吃,有脆皮感觉,不仅对传统的粤式风格进行改良和创新,还融合了东南亚风格饮食元素,创意茶点带来一天好心情。

现在去Café聊天多,周末又会去吃Brunch,少去了品尝本地点心,这些也是充满本地特色地美食,要多吃多支持喔~我们的地方味食多,但要数同样广受中外食客青睐之食物,还有一样,是点心。被遗忘时光了

感谢 TerryW1797
2019年9月4日点评 通过移动设备发表

黑金流沙包 $24
包黑鼆鼆嘅外观已经好特别,好似俾人用染左金漆嘅毛笔系上面画咗几画,即刻多咗几分艺术感,令人迫不及待想试下。一啖咬落去好烟韧松软唔黐牙,里面嘅流沙流晒出嚟,好香嘅蛋黄味,甜度啱啱好,金黄的流沙同黑鼆鼆的包形成鲜明的对比,无论视觉同美国都系一流的享受。唔怪得之系招牌点心。

原只虾烧卖 $14
大大粒的烧卖,原只大虾就咁放喺面已经够夸张,食落外皮同里面啲猪肉都好爽口,唔会有沟咗好多粉嘅感觉,面头少少嘅蟹籽更加可以带出虾的鲜甜。咁嘅价钱有大酒楼嘅水准,性价比超高

烧汁酿茄子 $22
鱼胶外面炸到好脆,里面就爽口弹牙,茄子吸收咗烧汁,味道啱啱好,香口得嚟又唔会太油腻

金银脆皮银萝肠粉 $25
肠粉爽口唔黐牙,里面包住一层炸嘅脆网,脆网里边又包住的萝卜丝,食落好有层次感

笼仔煎蛋牛肉饭 $32
啲饭软硬适中有咬口,吸收咗荷叶嘅香味,淋少少豉油就咁食已经好正。配埋嫩滑嘅牛肉饼同埋煎蛋,呢个组合冇得输

杨枝甘露 $20
最后又点少得甜品呀。呢碗杨枝甘露真系好足料,里面有好多芒果同埋柚子肉,口感清爽得嚟味道又唔会太甜

感谢 sunsun_foodie
2019年8月26日点评 通过移动设备发表

在佐敦看到一间新式的点心店,没有茶楼的老土味,就和朋友进去试试。

店内环境很新,应该是新开张不久,装饰有少少怀旧风味,几有趣。

点了卡通流心芋蓉包,有三个可爱脸孔,分别是开心,无奈及不开心十分搅笑,里面的芋蓉料都算多,芋蓉味浓,比较偏甜,喜爱甜食的女孩子应该会喜欢

又点了个笼仔鳯爪排骨饭,饭味几香,荷叶的香味和排骨的肥油进入了饭内,不错

又点了个小食-烧汁酿虎皮椒,红椒很香辣,喜欢辣的朋友会喜欢。
总结环境不错,食物ok,是新式的点心店

感谢 yoyochocolateb
2019年8月25日点评 通过移动设备发表

‍♀️近排心情都不是太好…
风雨过后就会有晴天,我相信我既家 - 香港 都一定会!纵然身心需继续努力抗争,但首先必要填饱肚子才会有力气
☆ 原只虾烧卖(2粒) HKD$14
☆ 金沙脆皮银萝肠 HKD$23
☆ 烧汁酿茄子 HKD$22
☆ 黑金流沙包 HKD$24
☆ 杨枝甘露 HKD$20
☆ 笼仔煎蛋牛肉饭 HKD$32
去左食我最喜爱既港式点心,讲下佢啲点心,烧卖上面用原只虾既地方已经买少见少,哩度既烧卖外型扎实,内外都有虾肉填满 价钱7蚊一粒真系大件夹抵食 金沙脆皮肠粉内里包住系卜卜脆既油炸鬼皮,口感非常松脆 内馅系质感软腍既卜丝,食落有三层不同丰富层次 黑金流沙包外表型格,黑中带金,闪闪发光咁入面既奶黄馅十分流心,摆左一阵都仲好流而且味道不错的唔会好甜~ 笼仔饭亦好特别,用荷叶包住啲饭蒸够哂入味,每啖饭都好有荷叶香 最后食多碗真材实料既杨枝甘露作结,够哂满足
哩度价钱大众化,茗茶都只不过系$3,仲要全日免加一,确系好抵食!
点心到
油麻地庙街286-298号华志大厦地下

感谢 foodie_anniechan

去过点心到吗? 请分享你的经验!